Annonsinfo Hjäp bloggen Information Kontaktuppgifter Till förstasidan
Månadsranking - juli
2011-07-31 18:03:00
Imorgon går i stort sett alla lagen på is och under slutet på juli har det faktiskt hettat till i flertalet klubbar. Som ni vet rankar jag tabellen den sista dagen i varje månad.

Månadsranking - april finns här.
Månadsranking - maj finns här.
Månadsranking - juni finns här.

Så här ser jag på det nu (Juni inom parantes)

1. Malmö (2)
Har fått in Hannu Toivonen under julis första dag, och spetsade till ordentligt med Ivan Ciernik, vilket gör att jag nu ser det som oundvikligt att hålla Malmö som annat än etta.

2. Örebro (1)
Fick in Matt Keith i början på månaden, men jag tycker nog att Malmö ändå seglade om litegrann när man breddade och spetsade. Båda lagen har sin svaga del på backsidan, så det går jämt ut.

3. Rögle (4)
Sean Curry vet jag att Malmö hade under viss uppsyn, men han var inte den spelaren man ville ha. I Rögle passar han nog betydligt bättre och deras backsida ser ruskigt spännande ut. Har en kontinuitet i sitt lag och har som vanligt tränat stenhårt.

4. Leksand (3)
Falller för varje ranking jag gör. Det beror inte på att de blir sämre. Tycker snarare de andra lagen förstärker lite bättre på senare tid.

5. Södertälje (8)
Tycker det ljusnar betydligt för SSK. Verkar få ett skönt gäng och får verkligen in en toppmålvakt i Hudacek som jag tror jag stå på huvudet ordentligt i vissa matcher.

6. Mora (5)
Det ser intressant ut i Mora. Har spikat sin trupp sedan en månad tillbaka och kör nu stenhårt innan isträningen börjar, något senare än de andra lagen. Malmö får det inte lätt i premiären.

7. Almtuna (6)
Det ser fortsatt intressant ut för Bobos gäng som har en bra mix och jag tror det blir förkval för Uppsalagänget till våren.

8. Västerås (7)
Man saknar viktiga ingridigenser och har ett ungt lag. Jag tror inte riktigt att man har målvakter som håller heller. Och som jag skrev senast. Mycket läroår för alla unga spelare, sedan jävlar kan det bli bra. Riktigt bra.

9. Oskarshamn (9)
Stefan Öhman är naturligtvis en superförstärkning. Kan nog vara med och hota Almtuna och Västerås ordentligt. Men kanske inte riktigt når hela vägen fram.

10. Troja-Ljungby (10)
Jag tror som jag sagt tidigare en del på Troja. De får nog fasen ihop det rätt bra trots sina tunga tapp. Tia.

11 Borås (13)
Mjörnberg på hockeysverige.se sa för någon dag sedan att Borås inte blir så dåliga som man kan måla upp. Och jag håller nog med. Jag tror Adam Hobson blir en kanonvärvning för Borås. Han var bra i kvalserien och får en tongivande roll här.

12 Bofors (11)
Här har det inte hänt så mycket och andra lag har seglat om. Det blir en tuff vinter i Karlskoga.

13. Tingsryd (12)
Man har inte blivit sämre, men andra lag har blivit bättre. Som Borås exempelvis.

14. Sundsvall (14)
Ser förvisso lite bättre ut än senast, men får ändå gälla som favorit till att ta den tråkiga jumboplatsen. Något lag måste göra det. Sundsvall är det naturliga valet när man tittar på pappret.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Henrik Sandmark slutar med ishockey
2011-07-31 15:09:48
I fjol hade han A-lagskontrakt med Malmö efter en stark säsong i J20 året innan.
Säsongen kantades dock av skador. Först fick handleden en smäll på en J20-träning innan A-laget gick på is, så han missade hela försäsongen.
När han kom tillbaka kunde han spela någon månad med Malmös A-lag i kombination med Panterns A-lag. Sedan kom smällen. En hjärnskakning.
Detta har plågat Henrik Sandmark hela tiden och han spelade inte en enda minut efter det.

Och tråkigt nog, som plågar det honom så pass mycket nu att han kommer att lägga av med hockeyn.
Han meddelade sitt beslut på facebook tidigare idag.
"Tvingar mig själv att lägga skridskorna på hyllan. Varken jag eller huvudet klarar en hjärnskakning till.. Så efter ungefär 10 månader utan större förbättring så har jag besämt mig för att sluta.", skriver Sandmark på sin facebooksida där han får ett stort stöd av tidigare lagkamrater och vänner.

Alltid tråkigt när det blir så här, men ändå bra att han sätter hälsan i främsta rummet.
Jag hoppas inte att han behöver gå runt och ha huvudvärk vid sidan av nu bara, utan att han kan få ett bra jobb eller en bra utbildning när det nu inte blev någonting med hockeyliret.
Lycka till, "Sankie"!
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Hascak klar på tryout
2011-07-31 13:15:31
13 forwards blir 14 imorgon.
MrMadhawk.se kan avslöja att det kommer vara en tryoutspelare på plats imorgon när träningen startar.
Namnet är Marek Hascak och han ansluter närmast från Zvolen.
- Vi har pratat med honom under en längre period och han kommer vara här under augusti på tryout, avslöjar Stefan Nyman.

Namnet klingar bekant. Och visst är det Otos son.
Oto Hascak var under 90-talet en framgångsrik forward i Sverige för Södertälje och Frölunda. Samma klubbar som Stefan Nyman representerade som spelare.
Så här bjuder jag er på den kopplingen också, alla som nu gillar att anmärka på det! Så slipper ni leta.

Varför tar ni in ytterligare en forward?
- Vi kommer ha bröderna borta en längre tid på grund av landslagsspel och det är dumt att sitta med för tunnt lag. Man vet aldrig hur det blir med skador och sådant. Då passar vi på att testa denna centern, som även kan spela wing.

Går det inte att ta in någon från J20 där?
- Vi kommer ge olika spelare chansen därifrån också. Men vi vill inte plocka upp någon helt i detta läget heller. J20-laget har också en viktig period där man har sin verksamhet och ska få ihop det.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Bloggen avslöjar
Förslag på texter runt träningarna
2011-07-31 12:44:01
Imorgon börjar träningen för Malmö på is.
Jag kommer förvisso ha hyfsat svårt att se samtliga träningar under veckan. Men det blir en senare fråga.

Jag är däremot lite nyfiken på vad ni vill se runt träningarna? Från mig då alltså.
Ett tag hade jag "Träningens tre stjärnor". Har någon, något annat förslag på vad ni vill läsa därifrån? Någonting som kan bli en form av standard från varje träning.
Så har ni en idé, så lägg in den här!

Imorgon blir det rapporter från träningen på plats. En form av onlinerapport, för er som måste vara på jobbet eller inte kan av andra anledningar.
Men jag är som sagt nyfiken på om det finns andra kreativa idéer man kan köra från träningarna.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Träningsrapporter
Sommarsnack: Simon Stark
2011-07-30 22:55:00
En av de som varit i Tingsryd längst är Älmhultskillen, Simon Stark.
Han har spelat sina juniorår i Tingsryd och vandrat hela vägen upp till A-laget. Han har varit med och tagit laget från ettan och  trots att han inte ens fyllt 23 år, så är det snart sju år sedan debuten i A-laget.


Den klassiska bilden från Jack Vegas-maskinerna med Fredrik Hansson. Stark närmst kameran.

Ni satsade rejält i fjol, men håller en lite mer blygsam inriktning nu. Är det rätt?
- Jag gillar att man kör på yngre spelare. Dom måste visa framfötterna, det blir en helt annan anda. Viljan att vinna blir förhoppningsvis mycket större. Sedan är det viktigt med rutin också. Vi har tappat Lundström framförallt som var en riktig ledare och då kan Koivisto och Kauppila vara väldigt viktiga att ha kvar.

Vad gick fel i fjol?
- Det är alltid svårt att säga. Vi började väl rätt bra, men förlorade många matcher med uddamålet. Man får dåligt självförtroende och det blir en ond spiral. När vi sedan kanske gjorde en bra match så hade vi oerhört svårt att bygga vidare på det så vi kunde vända.

Men ändå vände ni där i kvalserien, när det var som djupast...
- Det stämmer. Vi tog oss verkligen samman en sista gång. Sa att det faktiskt handlade om föreningens existens, när vi visste att man hade satsat så hårt att allsvenskan var en nödvändighet. Det var såklart väldigt tacksamt att Huddinge kunde vinna mot Karlskrona, så vi har dom att tacka.

Är det rätt att skylla allt på tränare, som TAIF ändå gjorde med två sparkade tränare?
- Det var tur vi klarade oss kvar efter att två tränare fick gå! Det var lite svagt att skicka "Tisse" tycker jag nog. Man skulle nog haft lite is och behållt honom lite till. Tror han hade kunnat hjälpa oss i fler matcher än var Rauhanen gjorde. Sedan Jocke kom in blev det bra. Det är klart att det är svårt att ändra någonting så sent men han var ändå bättre än Rauhanen.

Vad var fel med Kari Rauhanen? Det var väl ändå spelartruppen som ville ha bort honom.
- Jo, så var det. Det var inget vidare med honom. Ska man byta tränare ska man ha någon som verkligen har pondus. Det kändes inte som att Kari hade det. Det kändes ärligt talat som han kom direkt från soffan hemma i Finland. Han hade inte passionen och ryckte mest på axlarna. Det blev en massa frågetecken istället och man spelade på isen litegrann som man kände för istället.

Vad har blivit stabilt med Fagervall?
- Väldigt klara linjer! Man vet exakt vad man ska göra och han vet vad han vill och hur det ska se ut. Det är mycket skridsko och hårt jobb. Inga frågetecken överhuvudtaget. Det ser man också på laget, hur det är byggt nu. Det är den typen av spelare.

Vilka blir er nyckelspelare i år?
- Om vi ska säga en i varje lagdel så väljer jag rutin rakt igenom. Zajkowski i mål har ändå varit med ett bra tag nu och han blir viktig för oss. Sedan Tom på backsidan, han betyder mycket framförallt för de andra backarna och sedan tror jag att Dustin Johner kommer dra ett tungt lass i den offensiva spelet. Så det får bli de tre då.

Vad säger du om att Malmöpågen, Fredrik Hansson, fick lämna? Ni har ändå bildat kedja länge...
- Tråkigt, absolut! Min rumskamrat på bortamatcherna och min bästa vän i laget. Men så här är branschen! Det är skönt att han bara är en timme och en kvart borta och förhoppningsvis går et bra i Kristianstad för honom och jag vet att han är en toppspelare på divison 1-nivå, och där får han också bra spelare runt sig. Han kom också väldigt snett på det där med Kari som tränare. Nu får han Tisell igen och kommer få bra förtroende. Jag tror han spelar i allsvenskan snart igen.

Hur nära var det att du själv fick lämna?
- Det var nog inte så nära. Jag hade ett snack med Gusten (sportchefen) och Fagervall och jag kan erkänna att jag haft stämpeln att jag varit för lat och tagit det lite för lätt. Så vi hade en diskussion om hur jag skulle förändra det och jag har lovat att göra saker mer helhjärtat och göra ett bättre jobb. De tror på mig och stödjer mig, vilket känns skönt!

Du kan vara en kandidat som kapten i TAIF efter alla dina år. Hur ser du själv på det?
- He he, jag tror nog inte jag ligger så högt på den listan. Det hade varit en stor ära att vara det, men det är många som kan vara det. Vi får se vem dom väljer, om man går på rutin, kan Tom (Koivisto) vara en kandidat. Sedan finns det en hel del yngre spelare som är ledare. Bankelius, Rollin-Carlsson, eller kanske Robin Jacobsson? Man växer som spelare också av ett sådant uppdrag.

Är alla i ert lag heltidsanställda? Tjänar man bra i Tingsryd?
- Rollin-Carlsson hjälpte till lite på kansliet och en del jobbar på sommaren. Jag har själv jobbat på IKEA hemma i Älmhult under två månader nu på sommaren. Har varit på kontoret och haft hand om reklamationer. Det är rätt skönt att inte bara ha hockey i skallen utan tänka på lite annat.

Mikael Fahlanders åsikter kring Tingsryd är rätt tydliga. Vad säger du om honom? Som ändå haft dusterna med Örebro.
- Nja, det får väl stå litegrann för honom. På ett sätt är det lite sandlådenivå att hålla på. Ingenting man kan bry sig om sådär, utan han får sköta snacket så spelar vi på plan.

Varför har Örebro kunnat göra en sådan resa? Är det möjligt att det sker i Tingsryd också?
- Mycket av hockeyn handlar om pengar. Man får bra lag om man har en stark finansiär. Men så länge man får ihop gruppen så kan det bli väldigt bra. Sedan vet jag inte om det kan ske i Tingsryd. Vi ska vara bättre än förra året har vi sagt.

En lite mer blygsam målsättning, låter det som?
- Man skjuter sig själv litegrann i foten om man har för höga målsättningar, mot vad kan klarar av. Om man då börjar förlora en massa matcher och får jaga blir pressen stor. Bättre att säga att vi ska vara bättre än i fjol och undvika kval och sedan får allt annat komma som en bonus.

Ni kom från ettan och det kryllar säkert av bra spelare i ettan. Hur tycker du det är att ta steget från divsion 1 till allsvenskan?
- Skillnaden är kanske inte så stor om man jämför topplagen i ettan och matcherna i allsvenskan. De matcherna påminner mycket om varandra. Sedan är det så att i allsvenskan måste man spela hela matcherna och inte 55 minuter. Många matcher när vi gick upp så hade vi matcher i ettan där vi kunde trycka in en extra växel om vi bara hade kanske 2-1 inför sista perioden och göra 5-0. Vi var aldrig oroliga i ettan.

Hur har Tomas Larsson sett ut på sommarträningen?
- Han ser bättre och bättre ut. Trevlig kille som varit här under hela sommarträningen. Han får nog mer utrymme här än vad han fick i Malmö. Det är bra att ha spelare som kan glappa lite med käften också, så man får fokus från motståndarna på annat. Vi har haft en bra grupp under sommarträningen och alla utom transatlanterna har varit här och tränat.

Man kan lätt få en bild av Tingsryd att det är en liten småhåla i Småland, med lite speciella människor, och när man ser dig och "Hasse" vid Jack Vegas-maskinen med era mustascher så blir inte bilden annorlunda. Berätta lite om mentaliteten i byn!
- Bra gemenskap! Man är som en familj i byn. Det är ju gångavstånd till alla och byn står på vår sida. Sedan kan snacket blir tufft och man kan få en och annan blick om man handlar på Börjes om det inte går bra på isen. Men det är bra! Det ska vara så. Man ska engagera sig och det är en bra tändvätska för oss.

På tal om Börjes. Kaffet har kostat 1.50 där vilket är en grej, framförallt för oss som inte bor där. Hur har det löst sig sedan 50-öringen avskaffades?
- Ha ha ha, vet faktiskt inte! Har inte druckit kaffe där på lång tid. Men tror faktiskt det kostar 2 kronor nu.

Fem stycken "antingen eller"...

Percy eller Hugo?
- Percy. Gjort så mycket för Malmö!

Canal+ eller Viasat?
- Viasat.

Tour de france eller Wimbledon?
- Wimbledon. Roligt med Söderling.

Rosévin eller kall öl?
- Öl!

Gymmet eller stranden?
- Bättre att vara ärlig, hellre stranden.

Sista frågan - Ge mig de två lagen som blir etta och tvåa i kvalserien i vår.
- Malmö har en bra chans och ett av elitserielagen kommer nog klara det.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Intervjuer och reportage
Tävling - vinn Malmöprylar
2011-07-30 18:45:27
Tävlingsdags!
Har fått ett antal souvenirer skänkta av klubben, vilket jag är ytterst tacksam för. Och säkert ni också.

Vi kör ett kit.
Det innehåller följande:
1 st mössa (Den stickade eller den svarta, välj själv)
1 st halsduk.
1 st nyckelband.
1 st babybody (Har alla tre storlekar som finns tillgängliga)
1 st napp.
Är du VIP:are säsongen 2010/2011? Då dubblar vi hela kitet och du får en signerad t-shirt från laget som gick upp i elitserien 2005/2006!
Värdet på kitet är 500 kr, utan dubblingen och t-shirten.

Tävlingen?
Tippa vem i Malmös lag (Spelare, ej tränare) som beträder isen först, samt vilket klockslag detta sker, på måndag. Klockan vi går efter är klockan på min mobil.
Träningen börjar klockan 10.00 är det sagt.
Men ibland så tjuvar någon. Så är det Robert Carlsson 09.58 eller är det Jesper Mattsson 10.02? Eller vem du nu tror...

Utslag sker enligt följande:
1. Rätt spelare.
2. Rätt spelare och tid.
3. Rätt spelare och tid, och den som skrev först.

Tävlingen pågår till måndagmorgon klockan 08.00.
Skriv ditt svar här i kommentarsfältet och ange en e-post, så löser vi det när träningen är slut.
Portot står jag för om vi inte gör överlämningen på Malmö - Sparta Sarpsborg den 11 augusti.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Tävling
Det galna ryktet till Brynäs
2011-07-30 15:40:33
Ni har varit många som frågat vilket rykte det är jag hört på backsidan.
Så okej, jag redovisar det. Men det är verkligen ett långskott som jag knappt tror på själv.

Det handlar om Leksands back, Jean-Luc Grand-Pierre.
Sundlöv söker efter en back som har starka defensiva egenskaper och kan agera lite polis. Därför har Jean-Luc kommit på tal.
Enligt de uppgifterna jag fått kan Brynäs tänka sig att ta Jean-Luc på ett lån från Leksand, under förutsättning att man inte behöver betala hela den hyfsat höga lönen. Och på prov i någon månad till att börja med.

Men som sagt, vi snackar långskott, som jag inte ens tror på själv faktiskt.
Däremot så finns det ju faktiskt spelare som kan vara bättre i elitserien, än i allsvenskan. Är Jean-Luc ett sådant exempel?
Har fått detta från ganska bra håll. Det var exempelvis en av källorna som kunde avslöja Jesper Ollas övergång från Leksand till Brynäs som också hört detta.
Men kommer det bli så här? Jag är tveksam, trots allt.

---

Jag vet att ni är en del som inte gillar Robert Pettersson på hockeysverige.se.
Men jag läser alltid Roberts inlägg på sin blogg ibland träffar han faktiskt så jäkla rätt.
Detta inlägget är en stor fullträff.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Schweizisk back klar för Malmö
2011-07-30 11:48:55
Malmö värvar in en back.
Schweizaren Cedric Hächler är klar för klubben.
Först och främst handlar det om spel i J20-laget för Hächler, men han är född 93, har erfarenheter från A-lagsspel i NLB och mycket fina landslagsmeriter, så det kan absolut vara en spelare som knackar på dörren för A-laget ganska tidigt.
- Han blev klar för oss igår och ansluter den 15 augusti, meddelar Roger Öhman.

Cedric Hächler är en rightback, som ska kunna göra en hel del poäng från sin backplats. I J18-VM i våras var han assisterande lagkapten för Schweiz och han har faktiskt hunnit med att spela två landskamper för deras J20-landslag redan i år.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Juniorhockey
Sommarsnack: Fredrik Söderström
2011-07-29 23:14:43
Fredrik Söderström är ny tränare för året i Oskarshamn.
Han kommer från de fina år i Olofström och är nu beredd att återigen kliva upp på allsvensk nivå. Sedan tidigare han han varit tränare i Nyköping när de spelade i allsvenskan.
Dalmasen ser en stor utmaning framför sig att tillfredställa folket i Oskarshamn.


Här basar Söderström för sina OIK-spelare. Till hösten blir det IKO-spelare.

Det är is för er snart antar jag. Då börjar ditt jobb på riktigt!
- He he, ja man får verkligen säga att det är fascinerande att se vuxna människor, som våra spelare, sitta och längta så efter isen som de ändå gör. Det blir en tuff vecka direkt. Djurgården väntar redan under första veckan, då de ville ha ett träningsläger i Oskarshamn. De hade tydligen det för åtta-tio år sedan och det blir en bra morot för våra spelare att möta den typen av motstånd. Och kul för vår publik. Första träningen blir väl inte så mycket träning, utan mer ett jippo, med lite skils competition och lite sådant. Men det är helt okej.

Ni kommer till första isträningen med sex backar. Hur känns det?
- Vi hade faktiskt en liten sittning angående det där häromdagen och vi sa det att vi står inte och faller med det. Vi kan vänta och hitta rätt och få någonting som verkligen blir bra. Inte hur länge som helst naturligtvis. Men någon vecka kan vi definitivt vänta. Vi har fyra-fem bollar vi kan spela på och vet att det finns affärer som pågår med lite större klubbar och då kan någonting eventuellt gå åt skogen där och då kan vi komma in i ett senare skede.

Men att träna med sex backar. Fungerar det?
- Vi kommer försöka plocka in lite spelare från lägre divisioner, som kanske inte riktigt är redo för oss nu, men som kan bli i framtiden. Vet flertalet division 1-lag som inte går på is förrän den 8 augusti och då kan det vara bra för dom att få träna med ett allsvenskt lag och ha det i sig när dom går på is och vi får nytta av att vi kan fylla ut och ändå får folk på träningarna.

Oskarshamn har bytt ut en hel del från det gamla laget och det kommer in mycket nytt. Hur pass mycket känner du till av de nya?
- Några är utbytta för att vi ville det, men sedan finns det spelare som hade velat behålla. Lukas Ericsson och Konttinen hade vi velat behålla och kanske några mer. Men vi accepterar vår position i näringskedjan. Det finns de som jobbar med en större plånbok och så fungerar det.
Men som svar på din fråga så är det Roger (Jönsson, sportchef) som gör det där jobbet och det är klart att jag säger vad jag vill ha för typer, men han plockar in. Jag kan inte överdrivet mycket om de vi plockat in. Men det ska bli jättekul att se dom!
Han gör sitt jobb bra och han lägger sig inte i de sakerna som jag gör med spelarna och allt där runtomkring.

Föredrar du att komma till ett dukat bord?
- Av de spelarna vi hade på kontrakt så är det ingen jag känner "Den här vill jag inte ha!". Tycker det vi hade från i fjol känns spännande. Sedan är det absolut så att hade vi suttit med ett blankt papper och fått fylla på själva från grunden, så hade det inte blivit det laget. Det känns spännande med det jag har.

Du låter nöjd...
- Jo, men det måste man vara. Det finns som sagt de med större plånbok och vi får attrahera andra spelare. Det blir en utmaning med mycket nytt. Man får en chans att forma det som man vill ha det och vi kan sätta den prägeln som vi själva vill. Vi har inte utrymme för att ha dyra spelare. Vi ska vara ödmjuka och har ingen anledning att vara kaxiga. Varenda spelare i vårt lag betyder något för oss. Vi har inga stjärnor som vi ska förlita oss på. Alla spelare ska ha samma värde. Varje klubb har sina förutsättningar att hålla sig till. Man får anpassa sig till plånbok och kultur.
Min bild innan jag kom hit är att klubben svajat lite. Vi ska bli stabila och inte vara så tvära kast som förr. Folk som är här får gärna vara här en längre period.

När jag tittar på seriens målvakter så tycker jag ni ser förhållandevis svaga ut på målvaktssidan. Håller du inte med?
- Den åsikten har jag hört från flera, men jag delar den inte. Troy har jag helt ärligt sett för lite. Men han är ett aktat namn i Oskarshamn. Han gjorde det väldigt bra när han kom in i fjol och tanken är att han ska vara etta. Bengtsson gjorde det jättebra i Kristianstad. För honom blir det naturligtvis en prövning med allsvenskan. Jag tror vi är rätt ute och ser det som en stor fördel att vi har två målvakter som skiljer så mycket i storlek och typ av målvakt. För mig finns det inga frågetecken.

När du plockades till Oskarshamn, var det då självklart att tacka ja, med tanke på att Roger är sportchef?
- Rogers namn var aktuellt en längre tid. Jag vet att han tvekade en längre tid pga sociala skäl. Han visste inte hur det skulle bli med familjen, som han hade i Olofström. Det blev inte klart förrän efter vår säsong där. Men jag visste att det var på gång och han sa att skulle han ta jobbet så ville han ha med mig. Men vi vill samtidigt kolla med spelarna där. Det var inte något jäkla köp två, betala för en-lösning. När han sedan tackade ja och satt sig in i förra säsongens turer med allt som hände där så fick jag då frågan. Min tanke då var att jag måste ta chansen när jag får den, samtidigt så kan jag ärligt säga att jag har inget behov av mer status och uppmärksamhet som man får i en högre serie. Men det var en intressant uppgift, där jag kände förtroende och en bra verksamhet.

Ni har en tryoutare i Victor Löfstedt. Finns det fler guldkorn i Olofström, där du kom ifrån?
- Det finns det! Ett par spelare i Olofström har goda möjligheter att spela i allsvenskan med tiden. Men vi kände rätt tidigt att vi inte hade lediga positioner. Vi kan inte sätta spelare från ett och så får de inte spela på rätt positioner.
Vi hade knytit upp och hade redan krokar ut. Däremot skulle det kanske kunna bli aktuellt att ta in under säsongen, beroende på var som händer med skador och sådant, naturligtvis.

Hur är man på att ta upp spelare från de lägre serierna?
- Generellt sätt, för dåliga! Det gäller även vi i Oskarshamn. Alla klubbar är lite försiktiga och vågar inte riktigt ta in från division 1, och där finns många från den serien där vi spelade med Olofström som håller minst lika bra klass, som spelare som varit i ett antal olika klubbar i allsvenskan, som man hellre satsar på. Men samtidigt så måste man komma ihåg att man måste kunna ge dom istid och utrymme för att de ska lyckas. Annars blir de inte bättre av att spela i allsvenskan, än att spela i ettan med mycket istid. Det är skillnad nu mot för 30 år sedan, då vet man att Leksand och Brynäs lyfte upp från juniorlaget rakt upp i elitserien. Nu tar det lite längre tid.

Finns det någon du kan nämna som är en sådan?
- Jakob Karlsson i Olofström är ett väldigt konkret exempel. Han var på gång till Oskarshamn redan innan Roger och jag var klara. Tror tom han var på besök i Oskarshamn vid deras sista seriematch. Min känsla är att han kan spela allsvensk hockey, MEN! Han måste få istid och förtroende. Det kan han inte få just nu. Han får slita en säsong till i division 1 och fortsätta göra det bra.

Vilka ser du som lagets ledare? Vem blir lagkapten?
- Vi har resonerat kring det, de senaste veckorna. Men det måste få växa fram i gruppen. Nu kommer Stefan öhman på söndag och han kan vara en kandidat. Ljungkvist hade ett A på bröstet i fjol och Nicklas Jadeland har jag märkt på försäsongen här att han är en ledare i omklädningsrummet. Det ska vi ta fram tillsammans med killarna. I min värld ska en kapten vara den som naturligt tar täten. Det ska inte vara besvärande att ha den uppgiften. Men vi får se vem som blir kapten. Det ser vi sedan i det dagliga och kommer variera här på försäsongen. Sedan tar vi ett beslut.

På vilken placering är det rimligt att IK Oskarshamn landar, med tanke på den stenhårda konkurrensen?
- För mig är det självklart att vi ska slåss om den sjunde platsen. Det är en riktigt tuff utmaning. Men återigen.
Målsättningar måste komma från gruppen. Vi måste föra ett resonemang kring detta. Där vi jobbar mot ett mål tillsammans, som alla varit med och tagit fram. Det finns inga dåliga lag. Jag menar, Borås hade en halv dödsannons i tidningen redan och de ser faktiskt rätt bra ut. Det ser bra ut hos alla vill jag påstå. Serien blir bättre.

Det är inte direkt så att Oskarshamn går upp till elitserien. Ingen lär tro på det i staden. Vad spelar ni för, egentligen?
- Det där tycker jag är rätt intressant! Man skulle kunna bli extremt djup i den frågan. Men jag ser det så här. Vi har stolta spelare som representerar klubben. Jag skulle vara direkt patetisk om jag sa att vårt mål är att gå upp till elitserien. Det jag vet att Roger tilltalades av, var att vi inom tre år ska vara ett etablerat topplag. Vi måste agera på ett sådant sätt så folket i byn känner en stolthet för oss. Oskarshamnarna ska känna en stolthet av att vi kan ligga så högt som vi ändå gör i seriesystemet. Det finns bara ett lag som kan vinna en serien. Vi ska jävlas med de stora drakarna och göra någonting folk känner en stolthet för.

Faktum är att Oskarshamn var enda laget som Malmö inte tappade poäng mot i fjol. Inte blir det 12-0 i år också, va?
- Det får vi inte hoppas. Vi ska respektera varandra, men inte stå med mössan i hand och titta på dom. Vi ska skapa en attityd och ett sätt att spela så vi verkligen jobbar arslet av oss. Det gäller egentligen mot alla lag som har de där resurserna och inte bara Malmö. Många lag är bra. Många lag har fyllt på med riktigt bra spelare.

Är lite nyfiken på dina samband till Leksand. Du var nära att bli sportchef där för något år sedan, inte sant?
- Jag fick en konkret fråga. Det gick från löst snack till en fråga på kort tid. Det var i juli förra året. Dom ville åt någonting jag stöd för. jag är född och uppvuxen i princip i hallen.
Men jag funderade i Olofström och tackade nej. Har inte ångrat det en sekund.

Varför tackade du nej?
- Främst skälet är att jag inte vara redo. Jag ville inte tappa en där dagligen kontakten med spelarna. Det kunde varit lite besvärande att vända hemåt på något sätt och i Leksand så är jag inte Fredrik, utan mer Dannes son (Dan Söderström, leksandslegendar). Det är rätt behagligt att inte vara det på andra ställen. Jag hade fått vänner och fiender på köpet som min pappa har. Det ille jag inte. Och så vill jag vara tränare. Inte sportchef.

Varför la du av att spela så tidigt. När du var 20 år va?
- Helt ärligt var för lat och jag var inte tillräckligt bra. Det är så det är och jag blev rätt så omgående tränare för jag älskar sporten. Härliga människor runtomkring.

Hur blir det när du kommer till Leksand och Tegera Arena?
- Ha ha, jag hoppas farsan väljer att stå på min sida då! Men han är så jäkla nervös. Han vågar inte kolla derbyna mot Mora och det är himla svårt för honom att Leksand ligger där dom ligger idag. Han är från en annan generation. En framgångsrik generation. Men jag hoppas han kan stå på min sida, för en match åtminstone!

Vad säger du om att bo i Oskarshamn då?
- Fantastiskt fin sommarstad! Första intrycket är väldigt bra. Jag gissar på att den här stan är rätt tråkig under vintertid, precis som många andra städer. Men det spelar ingen roll egentligen. Då är man så mycket inne i sitt eget med alla matcher och träningar. Det finns ett väldigt intresse för hockeyn här, det har man märkt. Det finns de som nyper en i nackskinnet på ICA redan nu. Ett genuint intresse i staden helt enkelt. Jag tror staden har en riktig "Vi-känsla", då det inte ligger så mycket runtomkring. Det är rätt långt ifrån allting. Staden ligger lite isolerad! Går det bra lär det vara gött att gå omkring här, men går det dåligt, då lär vi få höra det, och så ska det vara!

Fem stycken "antingen eller"...

Percy eller Hugo?
- Percy såklart! Han hör till svensk hockey!

Canal+ eller Viasat?
- Viasat får jag säga.

Tour de france eller Wimbledon?
- Wimbledon. Cykel är inte min grej.

Rosévin eller kall öl?
- Jag erkänner att jag gillar vin. Rosévin gillar jag. Speciellt om man öppnar en flaska med en tjej. Det ger lite öppningar, ha ha ha!

Gymmet eller stranden?
- Defnitivt inte stranden. Har inte badat i detta landet på flera år. Gymmet för dit borde jag gå mer!

Sista frågan - Ge mig de två lagen som blir etta och tvåa i kvalserien i vår.
- Växjö håller sig kvar via kval tror jag nog. Sedan tror jag att Leksand går upp.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Intervjuer och reportage
Säsongen är igång - AIK vann första matchen
2011-07-29 21:00:19
2011/2012 är officiellt igång.
AIK var laget som drog det längsta strået i en match i Slite Ishall mot Visby/Roma.

Resultatet? 2-1 till elitserielaget, där målen gjordes av Patric Gozzi (Ska spela för Almtuna sedan) och Robert Rosén, nyförvärvet från Modo.
Vi kan notera att värvningen från Malmö, Markus Svensson, höll nollan i sin debut för AIK.
Målet som AIK släppte in, kom när Viktor Fasth vaktade kassen.
En perfekt debut för Svensson alltså. Går ju aldrig att göra det bättre än att släppa in noll mål som målvakt.
Svensson har väl kanske det tuffaste uppdraget av alla spelare i hela elitserien. Att försöka få speltid med Viktor Fasth som sin kollega i målet.

Otroligt gött att det är igång. Även om det nu bara var en tjuvstart.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Matcher
Skogs värvas till Skellefteå
2011-07-29 20:40:19
Det var faktiskt någon som skrev om det i kommentarsfältet innan idag.
Och det stämde.
Tomas Skog går vidare i elitserien och spelar för Skellefteå kommande säsong.

Efter tre säsonger i Timrå, som han kom till när Mora åkte ur elitserien, så väntar nu den tredje elitserieklubben. Detta trots att han i ett väldigt tidigt skede sa att han skulle spela utomlands. Eller det var det han tog sikte på. Men tydligen har rätt anbud inte trillat in och Skogs värvas nu alltså till Skellefteå.

---

Mike Danton, som jag skrev om tidigt i morse, är förresten bekräftad och klar för IFK Ore nu.
Hoppas allt går bra där nu. På planen skiter jag helt och hållet i hur det går, men jag förutsätter som sagt att eventuella dumheter utanför planen inte sker.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Victor Mångs på väg till Odense
2011-07-29 17:01:44

Det ser ut att bli en Malmöprodukt på andra sidan sundet.
Enligt uppgifter till MrMadhawk.se är Victor Mångs nära att skriva på för Odense i danska ligan som söker efter en ung back.
- Vi är nära med en klubb, men det finns ingenting som är klart, säger hans agent Johan Finnström.

Odense?
- Vill inte säga något förrän det är påskrivet. Kan återkomma då.

Mångs fick debutera i A-laget under hösten och fanns ombytt vid 12 matcher i A-laget. Tanken var att han skulle spela i Kanada, men där blev det inget kontrakt.
Nu ser karriären ut att fortsätta i danska Odense, som sedan tidigare har de svenska spelarna Andreas Sundin och Olof Mårs i sitt lag.

---

Det gick fort för Ingolstadt att bekräfta nyheten om Timmy Pettersson.
Men nu har man åtminstone gjort det.

Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Bloggen avslöjar
Timmy Pettersson till Tyskland
2011-07-29 14:21:05

För två säsonger sedan var Timmy Pettersson väldigt tongivande i det Djurgården som gick till SM-final mot HV71. Efter flera starka säsonger i elitserien för Frölunda, HV71 och Djurgården så valde Pettersson att för första gången flytta utomland och då gå till Severstal Cherepovets i Ryssland.

MrMadhawk.se kan avslöja att karriären fortsätter - i Tyskland.
Enligt mycket säkra källor så har Timmy Pettersson skrivit på för Ingolstadt i DEL.

Den nu 34-åriga, pålitliga backen från Gislaved skrev på för någon dag sedan, men man har valt att ännu inte offentliggöra denna övergången.
Vet att det fanns ett par svenska klubbar med i snacket kring Pettersson tidigare under silly season, men han ville fortsätta utomlands.
Nu blir det alltså en tur till Tyskland efter året i KHL.

I fjol kom Ingolstadt sexa i DEL.
Pettersson blir enda svensk i deras lag som det ser ut i dagsläget.

Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Bloggen avslöjar
Ispremiären på måndag
2011-07-29 13:48:27
Det är ispremiär på måndag.
10.00 startar det och där finns funktionärer på plats en stund innan för att leda er rätt. Kom ihåg att det bara finns platser runt själva rinken och kom inte dit i shorts och t-shirt för då får ni nog räkna med att dra på er en ordentlig förkylning.

Hallen har inga bord, eller eluttag, eller ens någon läktare.
Därför har jag varit rädd för att det kan bli tufft att rapportera.
Det har dock Marcus på Malmö Redhawks löst tillsammans med Pehr idag.
Media sitter i funktionärsbåset under träningen, där finns uttag, dock inget internet. Så jag håller alla tummar jag kan för att det inte är dålig täckning på dongel där inne.
I så fall får ni fortlöpande information om vad som händer på träningen.

---

På tal om det så sprang jag på "Bullen" på en tunnelbana som säljer dyra mackor nu på lunchen.
Han var grymt laddad för isträningen på måndag. Och då är han fystränare, som inte ska beträda någon is. Hoppas spelarna också ser framemot det mycket.
Han lät dock meddela att allt hade sett bra ut i testerna i veckan.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Träningsrapporter
Färjestad landar Sjöström
2011-07-29 11:52:55
Fredrik Sjöström återvänder till svensk hockey.
Under förmiddagen offenliggjorde Färjestad att man landar den NHL-meriterade forwarden.
- En hårt jobbande spelare med massor av rutin och en fantastisk skridskoåkning, säger Thomas Rundqvist till Färjestads hemsida.

Det har snackats om Sjöström i Modo, men det blev alltså Färjestad. Sjöström har följande förklaring till att det blev en av svensk hockeys stora klubbar.
- När anbudet inte kom var det Sverige som gällde och där kändes Färjestad som det sportsligt bästa alternativet. Jag vill spela med bra killar runt mig och vill ha en chans att vinna något och den chansen tror jag är stor i Färjestad.


Vad som händer med Fabian Brunnström, som ryktades till FBK, är oklart.
Det hade varit rätt kul om det var Modo som landade honom nu, om det nu inte blir NHL. Men kanske lockar ett äventyr i Ryssland honom.
Vi får se.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Mike Danton till Sverige
2011-07-29 06:56:00
Vet ni vem Mike Danton är?
Okej, jag berättar kortfattat.
Han blev den 8 november 2004 dömd till 7.5 års fängelse. Då hade han han spelat ordinarie i St.Louis Blues året innan.
Anledningen till att han blev dömd till fängelse var att han lejde en person till att mörda hans dåvarande agent, David Frost. Personen som skulle utföra dådet satte dock dit Danton, som dömdes.

Efter sex år kom han ut.
Då blev det spel i universitetshockeyn, där han nu varit i två säsonger.
Nu tar han sikte på - Sverige.
Han avslöjar på sin twitter, att det nu blir spel i Sverige. Hans första proffskontrakt på åtta år.
Så här skriver han, med min översättning:
"Skrev just på mitt första proffskontrakt på åtta år. Jag ska till Sverige säsongen 2011-2012. Tack alla för ert stöd."

Så, då är frågan var denna NHL-meriterade centern ska spela?
Jag lägger mina slantar på IFK Ore i Dalarna. Han ryktades faktiskt dit för någon dag sedan, sa en som är väldigt insatt i division 1-hockeyn, och ingen rök utan eld. En sådan sak tar man liksom inte bara rakt från luften. Man kommer inte bara på något sådant.

Vill man vara riktigt jäkla fördomsfull, vilket jag nu tänker vara för en kort sekund, så kan man undra hur fasen dom tänker där i Ore, om det nu blir där.
Furudal! Hallå! Det ligger mitt ute i de djupaste jäkla skogarna i Dalarna. Vi snackar inte Mora, vi snackar inte Leksand, vi snackar inte Rättvik. Vi snackar Furudal. Vi snackar 3-4 mil rakt ut i skogen från Mora eller Rättvik. Och där ska en fängelsedömd kanadensare harva. Som försökt ha ihjäl sin egen agent.

Men den viktigaste punkten. Och här släpper vi alla fördomar. Han ÄR dömd. Han har avtjänat sitt straff.
Han vill spela ishockey och söker en ny utmaning. Han blir klart intressant att följa i Sverige. En värvning som sticker ut, får man säga.
Det är ändå, på något sätt, jäkligt fint med människor som hittar tillbaka till samhället efter att man avtjänat sitt straff.
Vi måste utgå från att det är det han vill.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Sommarsnack: Viktor Mårtensson
2011-07-28 22:37:06
Viktor Mårtensson presenterade sig för VIK-fansen i samband med hemmamatchen mot Malmö i fjol när han försökte gå en rond med Patrik Hersley.
Sedan gjorde han sig känd som en stor fighter, när han gick med Jean-Luc Grand-Pierre och Viktor Gibbs Sjödin i stora fighter som vi inte ofta ser i svensk hockey.
Till kommande säsong är det meningen att vi ska få se mer av Mårtenssons hockeykunnande.


Mårtensson i fighten med Gibbs.

Vi har fått Miroslav Lazo till Malmö. Han har haft 222 minuter som mest. Du får ta och gå en runda...
- Jasså? Har faktiskt inte noterat att han kommit till er. Men det är klart det är kul med sådana spelare, samtidigt så ska jag ärligt säga att jag vill fokusera mer på hockeyn i år. Mats har sagt att han vill se mig spela mer hockey i år. Att jag har det i mig.

Har du fått en tillsägelse?
- Inte mer än att man sa efter förra säsongen att det blev lite för mycket och jag tycker själv att jag ska visa att jag kan spela också. Jag ska hålla i pucken lite mer än i fjol och spela fysiskt. Jag har ett hyfsat skott också.

Kan du lova mer än 2+2 när du vet vad allsvenskan innebär mer?
- Ja, det kan jag nog göra. Men jag har aldrig varit någon större poängmakare, utan spelat i tredje-fjärdekedjan även när var var i ettan med Borlänge. Men jag måste nog ändå visa mer än tidigare i spelet även om jag fortfarande och kommer nog alltid vara en brunker. Det ska smälla fortfarande.

Du är Dalakille. har Leksand eller Mora aldrig visat något intresse?
- Nej, det har aldrig varit något större intresse. Jag spelade en kortare period för Leksand när jag började gymnasiet. Men flyttade tillbaka till Borlänge rätt fort. Jag fick ett seniorkontrakt där och spelade min fjärde seniorsäsong i fjol i VIK och går alltså in på min femte nu. Så det har blivit mycket seniorhockey istället.

Vad har du själv för ambitioner med din karriär?
- Man siktar självklart alltid uppåt! Jag har ett utgående kontrakt nu med Västerås och trivs jättebra i stan med kompisar och med klubben. Jag blir gärna kvar här efter säsongen som nu kommer, men det är ingen hemlighet att man alltid siktar på att spela på så hög nivå som möjligt.

Hur bra är Västerås i år? De nämns inte lika mycket...
- Men vi är bra! Vi har fått in bra spelare och de yngre tror jag kommer utvecklas mycket. Sedan går det väl inte att undanhålla att jag förväntar mig mer av en sådan som mig själv också, spelmässigt.

Vem slåss ni med i toppen tror du?
- Malmö ska ju definitivt vara med, med de spelarna man lyckats få till sig. Sedan är det väl tre lag jag tänker på förutom oss då. Rögle, Leksand och Örebro. Det är de lagen jag ser som de givna topplagen.

Även om du nu ska lugna ner dig lite mer, så går det ju inte att komma ifrån att du är en bra fighter. Vem är egentligen bäst i allsvenskan och elitserien?
- I elitserien tycker jag nog att det är Tollefsen i Modo. I allsvenskan är det svårare. Blir Jean-Luc kvar? Men Gibbs var väldigt bra. Det var han. Så det får väl bli han då.

Och världens bästa?
- Tie Domi. Han vann förvisso inte alla, men han är orädd och var riktigt bra. Får bli han då.

Säg nu, en gång för alla, hur var händelseförloppet där med Gibbs?
- Så här var det. Vi hade en dust framför mål i första perioden och det var på väg att braka loss. Då sa han "Ta det lugnt, vi tar det längre fram". Jag ska ärligt säga att jag tog det inte på fullt allvar, utan trodde mer att han skojade bort det. Sedan kom vi till tekningen där. Då förvånade mig något när han sa "Vågar du ta det nu då?". Då var det bara att köra!

Sedan bara tvärslutade ni. Sa ni något?
- Vi var trötta och han sa "Nu räcker det". Då handlar det ändå om respekt och då är det bra. Man ska gå fighter på lika villkor. För mig handlar det om att hålla respekten för varandra. Det ska inte vara som han som svingade klubban i nån match i USA mot en spelare i huvudet. Det går bort helt bort i min bok.

Kan man träna på att bli en bra fighter, eller sitter det i en liksom?
- Jag har tränat lite, men inte på is. Man har det nog i sig. Det handlar om att vara orädd och ha en hög smärtgräns, men självfallet går det att träna på sådant. Tränar man så blir man ju bättre. Så är det med allt.

Jag frågade Robin Gartner i Mora för några dagar sedan om han förspråkade förkval eller playoffspel. Vad tycker du?
- Får väl säga förkvalet där. Man håller igång och möter väldigt bra lag. Det är definitivt bättre att förkvala än att gå direkt till kvalserien tycker jag. Nio dagar helt ifrån matcher tycker jag inte är så bra.

Ni släpper fram rätt många unga killar. Är det någon vi ska hålla ett extra öga på i vinter?
- William Karlsson tror jag! Han kan bli hur bra som helst. Han har egentligen allt. Smart, lugn, bra teknik, bra skridskoåkare. Han kan bli årets svar på Markus Ljungh. Han har så mycket i sig och har sett bra ut.

Hur har du tillbringat sommaren annars?
- Jag har tagit det lugnt. Har tränar alla dagar klockan tio. Det handlar om mycket vila också för att komma bra förberedd för en ny säsong. Vi har tränat hårt under vår fystränare, Patrik Wik, och Mats har också varit med och dragit i några trådar. Så vilan har behövts också.

Vad säger du om Malmö i år? Ni vann tre av fyra i fjol. Var de en lätt motståndare?
- Inte lätta. Det var väl kanske mer så att vi gjorde bra matcher mot Malmö, som gjorde att vi kunde vinna tre. Nu blir de naturligtvis laget som man vill slå och de har många bra spelare. 

Vad var det egentligen du gjorde där efter din dust med Patrik Hersley? Jag skrattade faktiskt lite när du började lira gitarr...
- He he, det får vara lite humor också tycker jag! Jag hade väl kanske inte riktigt presenterat mig och ville bjuda publiken på lite. Det är min personlighet att vara lite busig och de smög fram lite där, så då blev det lite luftgura, för publikens skull. Så hoppas de gillade det.

Du får ge mig några ord om Alexander Ribbenstrand också. Han ska förhoppningsvis bidra med mycket här i år.
- Utanför isen är det en lugn kille. Han är rätt rolig med skön humor. Även lite busig faktiskt. På träning är han jobbig att möta. Han viker inte ner sig någon gång, utan det är stenhårt oavsett vad det är för situation. En hård back helt enkelt!

Fem stycken "antingen eller"...

Percy eller Hugo?
- Percy. Har egentligen bara hört om honom.

Canal+ eller Viasat?
- Viasat.

Tour de france eller Wimbledon?
- Wimbledon. Bättre än cykel i alla fall!

Rosévin eller kall öl?
- Kall öl!

Gymmet eller stranden?
- Ha ha, där tyckte jag Zettergren hade så skönt svar. Gym på stranden. Det är klockrent. Det säger jag också!

Sista frågan - Ge mig de två lagen som blir etta och tvåa i kvalserien i vår.
- Svår fråga. Men Västerås och Malmö kanske.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Intervjuer och reportage
Malmö ställs mot Schmidt
2011-07-28 19:31:28
Minns ni Bryan Schmidt?
Det är den amerikanska backen som Peo Larsson gjorde klart med under en resa till Tranås i fjol.
Han fick en tryout och spelade med nere i Schweiz och Österrike samt i några hemmamatcher mot finskt motstånd.

När han kom hit sa alla "wow, honom ska vi ha". Men det var högst tillfälligt.
Desto längre han fick speltid så försvann han alltmer. Och hans tryout avbröts redan innan han fick spela sin sista match på provspelet.

Nu har Schmidt hittat ny klubb.
Han ska spela i Sönderjyske i Danmark.
Och som ni vet så är det just detta lag Malmö ska möta i Vojens om lite drygt två veckor.
Det ska faktiskt bli kul att se hur han ser ut där. Han kan nog vara riktigt bra i danska ligan.

Schmidt kommer närmast från spel i tyska DEL och München.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Björn Svensson fick sitt tyska kontrakt
2011-07-28 15:01:42
Björn Svensson jagade kontrakt redan i vintras i DEL.
Då blev det inget och han fullföljde säsongen i Timrå. Men nu har han fått napp. I Eisbären Berlin ska han spela till hösten.
Hans bror, Magnus Pääjärvi, är den som avslöjar nyheter på sin Twitter idag.
"Big congratz to big brother! Eisbären Berlin... (I'm sure Berlin is not fun at all)", skriver Mange på sin twitter. Något han faktiskt ganska nyligen har kommit igång med.

Johan Björk, som också jagar kontrakt i Tyskland, har inte presenterats för någon ny klubb.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Läget klarnar snart för Niinimaa
2011-07-28 13:52:04
Gamla Malmöbacken Janne Niinimaa är alltjämt ute på marknaden. Men det verkar kunna lösa sig snart.
- Vi får se vad som händer. Än så länge har jag inte tagit något beslut om var jag ska spela till hösten. Men det lär klarna inom den närmsta tiden, säger han själv till hockeyligan.se

Det handlar om elitserielag som anmält intresse (Luleå och Brynäs?) och Schweiziska lag.
- Några elitserielag har visat intresse ja. Men jag har som sagt ännu inte bestämt mig för någon klubb, säger han men säger att Sverige ligger närmre tillhands än vad Schweiz gör.

Tidigare idag så kunde jag berätta att Brynäs hade en back på gång.
Kan det vara så att Sundlöv lägger en stöt?
Jag hörde själv ett namn som kändes som ett riktigt rejält långskott till Brynäs precis. Det måste jag forska i. För mig känns det otänkbart. Tror inte ens på det själv. Så det tänker jag inte släppa, av den anledningen.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Hur påverkas Leksand av Erkgärds nu?
2011-07-28 11:48:35
En sak man skulle kunna fundera på är hurvida Leksand påverkas av det som hände i Frisk Asker.
Vi tar situationen från början.

Stefan Erkgärds hade kontrakt med Leksand och hade kontrakt över denna säsongen.
Tommy Salo klargjorde tidigt att man hade för avsikt att göra sig av med ett antal spelare som hade kontrakt, däribland Erkgärds.

Dessa kontrakten skulle endast upphöra om man hittade en ny arbetsgivare.
Erkgärds hittade en ny arbetsgivare i Frisk Asker.
Nu har den norska klubben sagt upp det kontraktet.
Frågan är om man tog med något sådant i beräkningarna när man skrev över honom i Frisk Asker.
Vad skulle hända om kontraktet på ett eller annat sätt bröts?

Måste Leksand återigen betala?
Det naturliga svaret är: Nej.
Men man vet aldrig om man fått in i en paragraf i kontraktet som säger i stil med:
"Om kontraktet med Frisk Asker ej fullföljs så ska Leksands IF betala Stefan Erkgärds lön".
Sådant är inte på något sätt omöjligt.

I så fall skulle Leksand starta upp denna säsongen med tre spelare på kontrakt, som icke är önskvärda. Sedan tidigare sitter både Jean-Luc Grand-Pierre och Johan Alcén på kontrakt med Leksand. Spelare man försökt bli av med, sedan mars.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Italien för guldmålvakten
2011-07-28 09:38:10
Dagens sillynytt: Karol Krizan, Modos guldmålvakt från 2007, fortsätter karriären i Italien.
Det blir spel i Ritten/Renon för honom. Samma klubb som Mathias Johansson gick till efter Leksand.
Det är ändå rätt otäckt hur snabbt utför det gick för Krizan. En målvakt ska ju ändå vara som bäst nu. Han passerade 30 år förra året.

---

Har hört att Brynäs har en back på gång.
Vet dock inga namn.
Men ska vi gissa på Niinimaa om det nu är någon?

---

Idag är det två veckor till första matchen för Malmö!
Sarpsborg hemma på isstadion.
Hur härligt som helst!
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Bonsaksen till Rögle
2011-07-27 22:22:57
Rögle presenterade Alexander Bonsaksen för bara någon minut sedan.
- Alexander har haft en bra utveckling inte minst i senaste VM där han gjorde mycket bra ifrån sig, kommenterar Roger Elvenes i ett pressmeddelande.

Med Bonsaksens signatur på ett ettårskontrakt har man spikat sin backsida, som uppgår till hela nio spelare.
- När möjligheten att förstärka ytterligare och plocka in Alexander dök upp var det inte mycket att tveka på. En stabil back som både breddar och spetsar vår backsida. Vi får nu ökad möjlighet att ge våra unga backar matchning i en trygg miljö, fortsätter Elvenes.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Sommarsnack: Mathias Månsson
2011-07-27 20:46:29

Mathias Månsson har under senare delen av 00-talet varit runt i flertalet olika klubbar. Men när han i höstas skrev på för Södertälje verkade han komma ordentligt till sin rätt.
29-åringen trivs som fisken i vattnet i Södertälje och skrev på för två nya år i våras, trots degradering till allsvenskan.


Månsson i SSK-tröjan. En tröja han fortsätter bära i höst.

Du valde i ett tidigt skede att säga att du ska stanna och ta laget upp i elitserien. Var beslutet enkelt?
- Ja, den här gången kändes det faktiskt väldigt enkelt. Jag trivs bra i föreningen, de har tagit hand om mig på ett bra sätt. Det är små grejer som gör det. Jag har mycket vänner i Stockholmsområdet och ville verkligen vara med och ta laget tillbaka denna gången.

Men du ville inte göra det med Rögle?
- Jag kände inte för att spela i allsvenskan då. Jag trivdes väldigt bra i Skåne. Har varit där två vändor, men just då kände jag vill inte att allsvenskan tilltalade mig på det sättet, så det fick bli så. Men har ingenting negativt att säga om Skåne alls!

Finns det någon klubb där du kanske inte riktigt kommit till din rätt?
- Hockeymässigt har det funkat på de flesta ställena. Det var väl Finland då, där jag inte levererade tillräckligt med poäng och det måste man göra som import känner jag. Men utanför trivdes jag riktigt bra. Och jag har hittat rätt i SSK tycker jag.

Ni bygger mycket nytt. Har de nya kommit bra in i det?
- Det tycker jag! Nu var jag inte med de två första veckorna då mitt kontrakt inte var klart. Men det känns väldigt bra med unga killar som vill framåt. Det är rätt väg att satsa. Utlänningarna ska väl stå för lite rutin från VM och lite så. Men det är svårt att säga var vi står. Topplag ska vi definitivt vara. Vi kommer ändå från elitserien och har enligt mig ett bra lag. Vi ska gå till kvalserien. Det är rimligt för oss.

Rutin från VM säger du, vad betyder det nu? Du har själv spelat ett VM.
- Man har varit med och mött de bästa. Man vet vad som krävs i stora sammanhang. Man vet vad som krävs när det verkligen gäller. Sedan tror jag att rutinen från kvalserien betyder ytterligare mer. Det är en gigantiskt stor press att komma ner från elitserien och spela i kvalserien. Jag tror inte många förstår hur stor den är. Man spelar för folks jobb. Den rutinen jag och vissa andra har därifrån är väldigt värdefull.

Några bra yngre spelare, som stuckit ut under sommarträningen?
- Alla yngre nu för tiden är ju så jäkla bra tränade! Det är ju inte som en annan i den ålder, ha ha. Lööv ser riktigt bra ut. Han är bra tränad och framförallt så tränar han mycket. Mycket extra, hela tiden. Hemvändarna ser sugna ut. Lagerström, Hjelm, Billberg och några till. De tränar riktigt bra. Lagerström kan bli riktigt jäkla bra om han tar sista steget.

Hur bra då?
- Minst andracenter i elitserien. Om han bestämmer sig. Han var väldigt bra redan när vi mötte honom i Mora i fjol. Han kan verkligen ta steget i år. Han har alla verktyg i lådan, tycker jag.

Hur mycket är längtan till is nu när det är så här nära?
- Jag längtar nog mer efter matcher får jag väl säga. Men det är klart, att man har ju gått igenom sommarträningen och det finns mycket roligare saker att göra. Det är ett nödvändigt ont. Och självfallet lirar man hellre med pucken, än att springa ute i spåret i skogen.

Du snittade nästan en poäng per match senast du spelade i allsvenskan. Ska vi räkna med att du är en tongivande spelare i år?
- Ja! Producerar jag inte, så vore det ju inte så bra. Klart jag ska vara en tongivande spelare. Har ändå samlat på mig mycket rutin från elitserien i många år. Jag ska producera och den pressen känner jag som inspirerande. Jag är bland de äldre i laget. Är bara Bemström som är äldre än vad jag är. Så det måste man leva med.

Du grät öppet efter att SSK åkte ur. Detta trots bara 36 matcher för klubben. FÖrklara lite hur man kan få känslor så snabbt för något.
- Usch, det var jobbigt ja! Men jag tycker så här. Vi hade ett så skönt gäng. Bra killar i laget och bra sammanhållning. Vi var för bra för att åka ur egentligen. Det var 16-17 spelare som hade kontrakt nästa säsong och man blir ju så här långt efteråt bara jävligt förbannad, irriterad, ledsen när man tänker på det. Jag håller det som det klart värsta i min karriär. Usch vad jobbigt det är att tänka på!

Kan man ta ut de känslorna på isen i år kanske?
- Jag hoppas det! Jag vill bara se framåt. Det känns väldigt kul att vara med på resan tillbaka nu.

Jag vet att det finns SSK-fans som vill se dig som lagkapten för laget i år. Hur ser du på det?
- Känns jättebra att höra sådant. Jag har hört det och det vore en stor ära att vara lagkapten för Södertälje. Kvittar egentligen vilket lag, så vore det en stor ära att få vara lagkapten. Det är inget uppdrag jag skulle tacka nej till. Får jag uppdraget ska jag göra allt för att vara ledaren i laget som tar klubben tillbaka till elitserien.

Vad är viktiga egenskaper för en lagkapten?
- Man måste alltid komma till jobbet. Både på träning och på match. Man ska peppa och prata mycket med de yngre killarna. Jag skulle inte ändra på mig som person, utan vara den jag är. Men framförallt ge allt och visa vägen. Det är saker som jag dock gör oavsett om jag är kapten eller inte.

Tre SSK-spelare från förra säsongens lag spelar i Malmö i höst...
- Tre? Bara? Ha ha, jag trodde det var fler!

Ja, faktiskt bara tre spelare som hade SSK till klubbadress i fjol. vad säger du om dessa?
- Pontus Sjögren är en genomsnäll kille. Han är en bra målvakt som jag gärna hade haft kvar. En bra värvning för Malmö.
- Tim Heed hade jag nästa glömt att han gått till Malmö. Trodde faktiskt aldrig att han skulle lämna SSK. Han hade fått spela mycket och det är väl ingen hemlighet att det är en ruggigt bra offensiv back. Han kan bli hur bra som helst, tror jag.
- Robban Carlsson är en jävligt bra kille. En av de jag umgicks med mest i laget och som jag såklart hade velat ha kvar. Men så här funkar det i hockeybranschen.

Det är mycket snack på fansen om SSK Syd och SSK 2 från Södertäljehåll. Hur har snacket varit kring detta i SSK:s spelartrupp?
- Det har inte alls varit något snack om det i laget. Det är en kul satsning och jag tror inte det är färdigvärvat där på något sätt. Kommer nog in fler bra spelare.

Hur ser du på era chanser att nå topp 3? Konkurrensen är ändå rätt stor.
- Det kommer vara stentufft! Många bra lag. Det är väl vi, Leksand, Malmö, Rögle, Almtuna och Örebro som jag känner på rak arm som de mest tuffa konkurrenterna. Men tror på oss för vi har ett ungt lag. Lite som Rögle i fjol. Just nu känns det hur bra som helst. Vi är bra tränade, kommer orka mycket och spela en offensiv hockey.

Är Hudacek er viktigaste spelare?
- Det är han defnitivt. Han känns som en vinnare! Har man vunnit tre mästerskap och haft 93.6 % i räddningar så är man bra. Nu vet jag inte klassen på den ligan, men den är nog inte sämre än allsvenskan. Det gäller att ha en målvakt man litar på. Det ska vi förhoppningsvis ha nu.

Hur ska ni göra för att få mer publik på era matcher? Sämst snitt i elitserien och allsvenskan nu...
- Svår fråga tycker jag. Vi har mycket sport här i Södertälje. Fotboll, basket och allt möjligt. Vi kommer väl ha våra 2500 åskådare. De är riktigt bra och inbitna. Det är möjligt att det gynnar med en mer offensiv hockey och att vi vinner mer matcher. Jag tror vi kommer vara ett bra hemmalag.

Du nämnde en hel hög i toppen. Vilka tror du hamnar i botten?
- Troja tror jag nog. Sedan kvalade väl Tingsryd i fjol också. De tror jag också kan få det tufft. Sundsvall tror jag lite mer på. De blir nog lite farliga. Jag hoppas det går bra för dom. Jag är ifrån staden. Får deras nyckelspelare vara skadefria så kan det nog gå rätt bra.

Fem stycken "antingen eller"...

Percy eller Hugo?
- Percy. Skön människa tycker jag!

Canal+ eller Viasat?
- Viasat. Hockeysändningarna är bättre och de håller på att ta över fullständigt med alla rättigheter.

Tour de france eller Wimbledon?
- Gillar båda två! Bergbestigningarna är sköna. Men säger nog Wimbledon. Gillar tennis.

Rosévin eller kall öl?
- Rosévin!

Gymmet eller stranden?
- Gymmet först. Måste göra sig förtjänt av stranden.

Sista frågan - Ge mig de två lagen som blir etta och tvåa i kvalserien i vår.
- Södertälje! Och Malmö får jag nog säga. De har ett bra lag och två elitserielag kan mycket väl åka ur. Tror defnitivt att Timrå åker ur. Tycker de var svaga redan i fjol och ser inte bättre ut i år. De hade nog inte klarat ett kvalspel i våras.

Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Intervjuer och reportage
Marcus Olsson klubblös
2011-07-27 18:15:24
Marcus Olsson gjorde klart med Frisk Asker redan i april. Nu kommer ett tungt bakslag. Klubben har drabbats av ekonomiska problem och spelare måste lämna.
Bland de som måste lämna finns Olsson med.
Utöver Olsson så måste backarna Stefan Erkgärds och Anders Myrvold lämna.

Var spelarna nu hamnar är svårt att sia om. Många svenska lag har fyllt upp sina platser och det är väl egentligen bara Sundsvall som har lite platser kvar att fylla i sitt lag.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Här spelar laget ihop sig inför serien
2011-07-27 15:51:00
Malmö ska spela i fyra ishallar som jag inte haft förmånen att se föreningen spela ishockey i.
Bra jobbat, Strömberg och Nyman, att ni fyller på min ishallslista.

Kolla på de olika arenorna där laget ska spela ihop sig inför serien.
En perfekt mix! Hallarna påminer en hel del av vad som komma skall i serien. Åtminstone sett till hur fräscha de är, så vet spelarna exakt vad som väntar i exempelvis Uppsala och Sundsvall.Laget börjar dock fräscht. Den 12 augusti ska man spela i Vojens Ice Arena. Färdigställd 2011.


24 augusti beger man sig till Norge och möte med Sparta Sarpsborg. I Sparta Amfi som är Norges äldsta ishall.


Den 3 september möter man Hannover i Granly Hockey Arena. På danska västkusten, i Esbjerg.


Genrepet sker i Hamburg och Eissporthalle Farmsen. En gammal lada med 2400 ståplatser. Inget internet i hallen.  Här genrepar man den 11 september.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Matcher
Walters fortsätter i Danmark
2011-07-27 13:15:17
Jason Walters fick inget nytt kontrakt hos Västerås. Trots 27 poäng, varav 16 mål, så valde Västerås att inte förlänga.
Detta har naturligtvis att göra med att han upptar en icke EU-plats och då måste man vara på högre nivå.

Nu fortsätter karriären, i Danmark.
Herning blir ny klubbadress för honom.
Detta uppger Gurkburken på Svenska Fans.

---

Läser tråkiga nyheter på HD.
Bussbolaget, Hyllinge Buss har drabbats av en brand och det är givetvis en stor smäll ekonomiskt för Göran Boo, som är en sann hockeyfantast.
Han har sponsrat både Malmö och Rögle (Gör det fortfarande) och kör fortfarande både RS och AIA på bortaresorna.
Tänker på dig Göran, och din personal! Hoppas allt går bra!
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Slovakerna har fått nummer
2011-07-27 10:44:57
De slovakiska spelarna har fått tilldelade nummer.
Ivan Ciernik får #7.
Miro Lazo får #81.

Att Ciernik får #7 är rätt intressant. Hans nummer är egentligen #27.
Jag tolkar det som att Håkan på ett snyggt sätt inte vill använda Calles nummer av någon annan. Han vill hålla den öppen för en återkomst i klubben.
Lazo har haft #81 tidigare i karriären, så det numret är inte alls märkligt.

Historia med nummerna?
#81 hade väl Richard Park senast va? Om någon annan haft den innan vet jag inte.
#7 är givetvis mer välanvänd. Jesper Damgaard har haft den under sina tre senaste år. På 2000-talet har den burits av Miska Kangasniemi, Jason Wooley, Daniel Casselståhl och Micke Johansson spelade faktiskt med numret under början av elitserien 2006/2007.
Petri Liimatainen hade sjuan under ett av SM-gulden om jag inte är helt ute och cyklar.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Espeland hämtas till Borås
2011-07-26 23:21:15

Borås gick ikväll ut på sin facebooksida och meddelade att Stefan Espeland är klar för klubben över kommande säsong.
Där får Borås nog en rätt bra back. Vet att Rögle varit där och kollat honom, men det har inte blivit något. Nu får han nog en rätt tongivande roll i BHC, precis som han fick i Sundsvall och faktiskt gjorde 20 poäng.
Nu har klubben sin trupp klar att gå på is.

---

Helt off från hockey.
Men fy fan vilken häftigt skräll av Malmö FF mot Glasgow Rangers idag.
Lyfter på hatten åt Malmö FF och alla de fansen som åkte till Glasgow idag. Och er andra som inte kunde åka dit naturligtvis.
Jag, som är medgångare, bokade precis fyra biljetter till hemmamötet.
Men nu finns det inte ens en "fyra" att få på ticnet. Det lär bli fullt. Eller det BLIR fullt.

Tänk om det kunde dras igång någon liknande grej inom hockeyn. En Champions League som verkligen har de rätta ekonomiska resurserna.

Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Sommarsnack: Robin Gartner
2011-07-26 20:32:00
Moras mest poängstarka back i fjol var Robin Gartner. Han är fostrad på hockeygymnasiet i Jönköping, men är Stockholmskille i grunden.
Nu gör han sin tredje raka säsong i Mora och ser mycket framemot säsongen.


Gartner in action.

Förra säsongen gick du från 12 till 26 poäng. Är du en offensiv back eller var det en One-Hit-Wonder?
- Nej, det tycker jag inte! Jag vill gärna vara offensiv och spela mycket i powerplay. Det är kul att vara offensiv även om man naturligtvis måste hålla på det defensiva och inte sticka upp i tid och otid. Man är trots allt back så man vill göra ett bra jobb bakåt. Det är ju det som är min främsta arbetsuppgift.

Ni gick till kvalspel förra året. Är det rimligt även i år med tanke på att konkurrensen spetsas till?
- Det tycker jag! Det är självklart så att ett par lag slåss och det kommer bli ännu mer tajt! Vi har dock fått erfarenhet av tajta matcher och spelae med kniven på strupen i stort sett hela säsongen i fjol. Det har vi förhoppningsvis lärdom av till hösten och har fått en bra erfarenhet av tajta matcher. Vi är beredda att ta ett steg till.

Vilka lag blir tuffast?
- Alltid svårt att säga det. Både Örebro och Malmö har värvat bra på pappret, men det är också på pappret. Man ska få ihop det också och det får vi se hur det går. Leksand blir också giftiga nu när de fått in en så rutinerad spelare som Timander. De kommer nog vara revanschsugna på oss. Vi har ju fyra raka mot dom. Så det blir riktigt tufft. Men det är många bra lag...

Ni möter Malmö i första matchen. Är där något snack i byn om det?
- Inte märkt det på stan så mycket, än. Det är några fanatiker på gågatan som brukar säga något. Kanske märks det framförallt i gruppen där det verkligen märks att ispremiären närmar sig! Vi har samlats här sedan förra onsdagen och går på is på måndagen den 8 augusti och innan dess ska vi köra 27 pass!

Det är mycket det. Två pass om dagen?
- Stämmer bra. Men vi vill spetsa till oss i laget ytterligare lite och då måste man träna mycket.

Några ord om Malmös satsning?
- Jättekul! Man värvar verkligen toppspelare som hade varit bra i elitserien tror jag. Målvakten har jag hört ska vara riktigt bra och även han tysken, Barta. Klasen behöver väl inte nämnas. Det höjer serien och det är lörorikt att möta så bra lag. Hoppas på fullsatt i första matchen här hemma. Gör vi det bra mot bra motstånd kan vi få bra med publik senare också.

Du är Stockholmskille som varit runt i en hel del klubbar "på landet" om man får säga så. Jag bor själv i en av landets största städer och många utländska stjärnor drar sig för att flytta till småhålor. Vad har du för positivt att säga om just Mora?
- Liten och mysig stad. Det är charmigt på något sätt. Man får hitta på trevliga saker med lagkamraterna, som fiske och golf. På vintern kör man skoter och så här. Det blir lite annorlunda men det gäller att anpassa sig och jag har inga problem med det.

Vad har du själv för målsättningar? Du är relativt ung...
- Man vill ju alltid framåt och elitserien är nästa steg. Om det blir med eller utan Mora får vi se. Men just nu ser jag bara framemot denna säsongen med Mora. Det ska bli kul att följa lagets utveckling så får vi se vad som händer sedan. Skrev två år med elitserieklausul efter första året, men som sagt. Nu gäller bara Mora, sedan får vi se.

Du är fostrad i på HG i Jönköping. Är det landets bästa?
- Det kan det kanske vara. Det var kanon de åren jag bodde där. Hade alla förutsättningar som behövs. Allt vi behövde, det hade vi. Skolan på bra avstånd och många talangfulla spelare.

Som Lukas Ericsson...
- Ha ha, ja! Kul att han fått chansen. Anledningen till att jag skrattar till är att vi är väldigt bra vänner utanför isen, men på isen gillar vi inte varandra. Det gäller att man skiljer på det när man spelar. Han kommer vara bra i Malmö. Han tar skitjobbet och är en extremt nyttig lagspelare. En av de bästa i serien på det han gör, sedan har han börjat göra lite poäng också.

Vad säger du om ert lag? Tunga förluster.
- Sant. Vi har tappat Zettergren och Martin Johansson där Martin nog var lagets bästa forward. Men jag ser det så här att gör man något bra så ska man få chansen i elitserien. Vi har fått in spännande spelare som smällt in bra i laget och det värdesätter jag högt.

Och så Golubev...
- Anade att du skulle ta upp honom. Han är inte här men tror han ska komma på söndag. Ska bli kul att se honom. Även den andra därifrån, Volkoits ska bli kul att se. Sedan har vi fått in bra med elitserierutin där framförallt Nolander kan bli nyttig för våra unga backar. Vi har ju två riktigt bra i Vikstrand och Tom Nilsson som kan bli riktigt bra om de sköter sina kort rätt. Håll även ögonen på Hilmersson som jag tror blir bra utan skadeproblem. Och sedan har Viksten enligt mig det bästa skottet i serien. Ett av de bästa åtminstone.

Ni spelade såkallat förkval i fjol och playoff året innan. Vilket tycker du är bäst?
Får väl säga förkvalet då eftersom det gick bäst där för oss. Nej, men allvarligt så säger jag nog det ändå även om utslagning har sina fördelar. Det är såklart lite nackdel när man avgör i femte matchen som vi gjorde, men samtidigt blir det fler och bättre matcher och det är lärorikt. Så håller nog det som det bästa.

Fem stycken "antingen eller"...

Percy eller Hugo?
- Percy. Han är Mr Malmö för mig!

Canal+ eller Viasat?
- Viasat. Kollar då och då.

Tour de france eller Wimbledon?
- Wimbledon.

Rosévin eller kall öl?
- Öl. Bra uteserveringar här i Mora på sommaren faktiskt.

Gymmet eller stranden?
- Får säga gymmet. Har behövt det i sommar. Lagt på mig lite vilket har varit bra.

Sista frågan - Ge mig de två lagen som blir etta och tvåa i kvalserien i vår.
- Har sagt sedan i början på sommaren att två lag ska åka ur så säger Mora och Malmö. Örebro som en liten outsider.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Intervjuer och reportage
Första träningen blir öppen
2011-07-26 16:14:05
Fick mejl under eftermiddagen som är mycket glädjande.
Första träningen den 1 augusti blir öppen.
- Det kommer att finnas publikvärdar på plats och vi kommer ha en del skyltar till ingången som kommer att vara på norra sidan av träningshallen, säger Marcus på Malmö Redhawks.

Starttid för isträningen är 10.00 och det finns inga publikplatser, utan bara ståplatser runt själva rinken.

Vi ses väl där?
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Träningsrapporter
Tre NHL-proffs med på Malmöträningar
2011-07-26 14:49:00
Det kommer bli en hel hög med NHL-proffs på Malmös träningar när det drar igång nästa vecka.
Tanken är att Gustav Nyquist (Detroit/Grand Rapids), Andreas Thuresson (New York Rangers/Connecticut Whale) samt Magnus Pääjärvi (Edmonton Oilers) ska träna med laget när det är dags för ispremiär.
- De har frågat och för mig är de varmt välkomna att träna med oss. Det är bara bra för våra yngre spelare att få träna med så bra spelare, säger Leif Strömberg.

En spelare jag verkligen ser framemot att se på träningarna är Gustav "Nypa" Nyquist. Han har haft en enorm utveckling i universitetsligan.
Han var med någon enstaka träning i fjol, men då missade jag den.
Thuresson har varit en dominant kraft på träningarna under flera somrar och Pääjärvi behöver inte beskrivas närmre.
Mange Pääjärvi spelar för övrigt med i Anton Landers och Sebastian Erixons avskedsmatch i Timrå på lördag.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Träningsrapporter
Pikkarainen klar för Skellefteå
2011-07-26 11:51:17
Skellefteå verkar ha gjort klart med en ny back, och inte helt oväntat så handlar det om Hannu Pikkarainen, som varit en stark offensiv back i Modo under två säsonger.
Detta uppger Norran nu på förmiddagen.
Agenten Juuso Pulliainen bekräftar för tidningen att man gjort klart med en elitserieklubb, men vill inte säga vilken.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Allsvenskans lagkaptener
2011-07-26 10:44:30
Rögle presenterade för en stund sedan Jakob Johansson som ny lagkapten.
Vad har vi för olika lagkaptener i serien under säsongen?

Jag tog en liten titt:

Almtuna: Ej klart. Joachim Gellerstedt var kapten i fjol. Han har lämnat nu. Tips? Magnus Eriksson eller Jonathan Sjölund.
Bofors: Tobias Thermell fortsätter uppdraget.
Borås: Ej klart. Ska jag vara ärlig vet jag inte ens vem som var det i fjol. Mats Hansson i år kanske?
Leksand: Tomas Kollar har lämnat. Ingen ny är utsedd. Gabriel Karlsson känns hetast va?
Malmö: Linus Klasen är utsedd till ny lagkapten.
Mora: Niklas Fogström var i fjol. Fortsätter nog.
Oskarshamn: Stefan Pettersson har lämnat. Nytt namn ej klart. Danile Ljungkvist känns naturlig som ersättare.
Rögle: Utsåg Jakob Johansson som ny lagkapten idag.
Sundsvall: Daniel Olsson har lagt av. Wennerberg tar över?
Södertälje: Joakim Eriksson var i fjol. Blir han kvar? Annars kanske Stefan Bemström?
Tingsryd: Tomas Lundström har lagt av. Jag lägger min röst på Simon Stark som klockren kapten.
Troja-Ljungby: Daniel Håkansson har lagt av. Ny kapten? Ej utsett. Daniel Karlsson eller Kannerling kanske?
Västerås: Per Helmersson var i fjol. Fortsätter nog.
Örebro: Kapten Löwdahl är kvar och kommer fortsätta med det uppdraget.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Angående ispremiären för A-laget
2011-07-26 08:56:22
Fick frågor angående A-lagets ispremiär.
Blir det öppen eller ej?
Svar: Det är fortfarande öppet, hurvida den blir öppen eller ej.
Vet att man jobbar för att lösa det. Det mesta pekar på att den kommer att bli öppen. Allt hänger på att man inte har personal för att agera dörrvakt. För dörrarna på Malmö Arena ska vara låsta. Men man ordnar det antagligen.
10.00 på måndag är åtminstone starttiden. Besked borde komma innan helgen.
Så svårt ska det inte vara tycker man.

---

Asplöven presenterade igår sin målvakt.
Jag har missat att rapportera det. Det blev den Luleåfostrade Gusten Törnqvist som skrev på.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Ispremiären klar för J20
2011-07-25 21:57:18
Malmös J20-lag har begått årets ispremiär.
Ikväll ute på Kockums gick hela 27 utespelare och två målvakter på is.
På isen var förutom de som ingår i J20-truppen även tvillingarna Westerholm som därmed "tjuvar" med sin ispremiär för att komma maximalt förberedda när A-laget går på is på måndag.
Två spelare som ska lira på andra sidan var också med och körde, i Sebastian Dyk och Oliver Widding Persson.

På första träningen är det i regel litegrann så att man försöker konstatera vem som är vem.
Alla 93:or ska ju spela med visir och jag kände klart igen Simon Karlsson, Alfred Larsson och Nicolai Meyer men nyförvärven hade jag inte en aning om.
Vet dock att Marcus Idoff från Rögle var med på isen och båda målvakterna är nya.
Återvändarna från Sunne var också med.

Snackade lite med Dyk efteråt.
Han sa att han drar över till Moncton den 12 augusti. Där kör han igång några dagar tidigare än själva campen för att komma in i det på ett bra sätt.
Nu väntar 60-70 matcher.
Orkar han det?
- Ja! Jag åker över för att spela ishockey och ska lägga ner allt jag kan, så bara kul med mycket matcher, säger han direkt på den frågan.

Första matchen för J20 är nästa lördag då Rögle kommer hit.
Matchen spelas i Malmö Arena träningshall och startar 12.40.

---

Skellefteå presenterade ikväll en värvning - på anfallssidan.
Ett ställe där få nog förväntat sig att SAIK skulle värva. Det är på backsidan man är kort om folk.
Men man har fått klart med Bud Holloway.
Ingen vågad gissning att Oscar Möller är inblandad i det där va?

---

Saknar ni sommarsnack idag?
Då kan jag meddela att ni behöver inte vänta. Jag kommer inte ha de här snacken varje dag. Men kommer köra några till.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Träningsrapporter
Hjärtproblem för Svedberg
2011-07-25 16:05:48
Leksands back Johan Svedberg har drabbats av hjärtproblem, uppger Sveriges radio idag.
- Han mår inte bra just nu, säger sportchefen, Tommy Salo till SR.

Jag hoppas innerligt att man inte på något sätt chansar när det gäller hjärtproblem.
Vi har sett alltför många otäcka saker hända i samband med att idrottsmän har problem med sina hjärtan och det är bara att kolla 20 mil söderut för Leksand, i Örebro där Niklas Lihagen fortfarande kämpar för att komma tillbaka till hockeyn.

---

På tal om Leksand.
En målvakt som jag vet varit på tapeten där är målvakten Tyler Weiman.
Nu finns det inga målvaktsjobb kvar på hög nivå i Sverige och kanadensaren skrev idag på för Augsburg i tyska DEL.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
J20-laget värvar tjeck och Idoff
2011-07-25 13:12:26
Idag har J20-laget ispremiär.
En mycket laddad Roger Öhman såg framemot premiären ikväll, när han meddelar att man lyckats landa nyförvärv.
- Marcus Idoff blev klar för oss igår och sedan har vi lyckats landa en tjeckisk J18-landslagsman i Ondrej Zehnal, som ska spela Ivan Hlinka för Tjeckien här i augusti.

Förra säsongen hade Öhman stora problem med för tunna trupper. Både på J20 och J18 så blev man hårt drabbade när A-laget lyfte upp många spelare, i redan tunna trupper.
- Vi kommer ha en mycket större bredd i år och kommer inte bli lika drabbade. Förra säsongen fick vi inte ihop tillräckligt med folk på träning, så det blev ibland att vi hade tio man som tränade om någon var i A-laget och J18-laget behövde folk på någon match. I år kommer det vara mycket mer folk som slåss om platserna och det är precis som jag vill ha det, säger Roger.

Med Idoff klar får Roger bredd och en spelare som är sistaårsjunior och därmed vet vad som krävs.
Tjecken, Zehnal är mer spännande, om man får uttrycka det så. Han spelade USHL redan i fjol, som 94:a. Det är en liga där Tobias Nilsson-Roos fick spela som förstaårssenior och där Oliver Widding-Persson ska försöka slå sig in på tryout till hösten, även han som förstaårssenior.
Båda de spelarna var tongivande som sistaårsjuniorer under sina år i Malmö. Och då har Zehnal spelat där som förstaårs B-junior.
- Kolla hans poängskörd i Arlanda i J18 Elit och det var två år sedan. Han känns väldigt spännande att få hit här till Malmö, konstaterar Roger, som dock står inför ett problem. Lägenheter.
- Det är inte lätt att hitta lägenheter i Malmö. Just nu tar vi emot alla tips vi kan få på lägenheter, värdfamiljer, om någon hyr ut ett rum, eller vad som helst, vädjar Öhman.

Så har ni något av ovanstående? Vet ni någon som har något boende?
Hör av er till klubben eller skriv här, med era kontaktuppgifter.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Juniorhockey
Sundsvall fyller på
2011-07-25 09:54:30
Sundsvall fyller på sin tunna forwardssida.
Henrik Lundberg från Skellefteås J20 är klar för en tryout.
- Det känns spännande att pröva något nytt. Jag känner mig i bra form och sen får vi ta det som det kommer där nere, säger han till Norran.

Föregående säsong hade Sundsvall stor lycka med Adam Pettersson och Pär Lindholm, där den sistnämnda såg till att Sundsvall spela kvar i allsvenskan genom sitt avgörande mål i Mora så man slapp spela kvalserien nedåt.
I år tillhör båda herrarna Skellefteås A-trupp, men den är stor så det kan bli aktuellt med utlåning igen. Kanske till Sundsvall?
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Timander klar för Leksand idag
2011-07-25 06:50:59
För två veckor sedan räknade North Power in Mattias Timander som klar.
Men nu verkar det som att Leksand vinner den kampen istället. Enligt dagens Aftonbladet kommer Han att presenteras för dalaklubben idag.
- Det är klart att det är ett intressant nyförvärv för oss, säger Tommy Salo till bladet.

Detta blir naturligtvis en kanonförstärkning för Leksands försvar. Man kan säga vad man vill om åldern, men jag ser nog eventuella skadeproblem som det enda hindret, annars lär Timander vara en gigant i försvaret. Skellefteå lär inte gråta floder över detta. Jag hörde igår från bra håll, precis det som stått i bland annat Norran, att man ligger på Hannu Pikkarainen riktigt rejält. Jag tror att han är betydligt mer rätt för Skellefteå i detta läge och det kan tom vara så att Skellefteås intresse för Timander svalnade när det blev tal om den poängstarka finska backen. Men det håller vi till en ren spekulation.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
De nya angenäma problemen på anfallssidan
2011-07-24 21:12:00
När det nu är 13 forwards i laget så dyker det upp problem. Dock angenäma problem.
En av Malmös forwards måste nu stå utanför laget.
Frågan är vem?

Jag är ärligt talat inte människa att svara på vem det blir.
Hela tiden stöter jag på "Men nej, inte han förresten" när jag funderar kring vem jag vill peta i "mitt lag".

Så här känner jag att de två första kedjorna ska ställas upp, så får annat komma sedan.

Klasen - Barta - Alvarez
Lazo - Green - Ciernik

Sedan får Mattsson, Carlsson, Kollar, Ericsson, Westerholm, Westerholm och Ohlsson slåss om resten.
I min bok så ska importerna spela i de producerande kedjorna. Men det kommer nog faktiskt att vara produktion hela vägen ner till fjärde som det ser ut just nu.
Lukas Ericsson skulle kunna vara en fin pjäs bredvid Klasen och Barta, men det skulle Robert Carlsson också kunna vara.
Jag känner att jag vill att Alvarez ska få en riktigt ärlig chans, dock.
Lazo och Ciernik talar samma språk och de kan trivas ihop, så serverar Green mackorna till dom.

Men det går i stort sett att laborera på rätt bra med allt som finns. Jag kan med stor säkerhet säga att Roger Ohlsson hade gjort ett toppjobb i en kedja med två riktigt etablerade på varsin kant.
Jesper Mattsson är väldigt etablerad och kan spela i en förstakedja alla dagar i veckan.
Och då är tvillingarna Westerholm inte ens nämnda.

Angenäma problem för Strumpan och Taavola. Minst sagt.
Det gäller att prestera på träning från dag 1.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Återsamling imorgon
2011-07-24 16:34:55
Imorgon samlas truppen. Semestern är slut.
Nästan samtliga finns på plats.
- Ivan Ciernik har några praktiska saker att lösa och Hannu hinner inte riktigt komma till imorgon. JD landar imorgon om jag är rätt underrättad, sedan är resten på plats, säger tränaren Leif Strömberg, som ägnat semestern åt flertalet resor bland annat en tur till Turkiet och en till Tjeckien.

Är allt löst med boende till alla osv?
- Det är en fråga för Nyman egentligen, men jag vet att han gjort ett hästjobb i sommar med att få hela logistiken på plats till nu, så det räknar jag med.

Vad händer under veckan?
- Det är tester måndag, tisdag och onsdag. Då ska vi testa av vad de gjort under sommaren, men det vet jag att det kommer vara bra. Ska man spela på den här nivån måste man träna på rätt sätt, det går inte att ta några genvägar. Alla lag tränar hårt, men lite olika kanske. På torsdag och fredag kommer vi ha lite teambuilding för grabbarna.

Är du nöjd med ditt senaste förvärv, Ivan Ciernik?
- Han har varit "The man" i Köln under flera år. Då är man bra och det är en oerhört bra kille som är vältränad och bra på det han gör. För oss kan det vara viktigt att en sådan spelare är på samma is som Ponthus och Pathrik, så de kan lära sig saker av en sådan spelare. Tror det är riktigt bra.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Intervjuer och reportage
Ranking av de officiella hemsidorna
2011-07-24 14:14:00
Precis som föregående år så tänker jag göra en ranking av lagens officiella hemsidor.
Förra säsongen var min ranking av de allsvenska lagens hemsidor enligt följande:
1. Leksand
2. Rögle
3. Västerås
4. Örebro
5. Tingsryd.

Hur ser det då ut i topp5 efter säsongen som gick och hur vassa har man varit i sommar?
Jag tycker så här:

1. Leksand (www.leksandsif.se)
Bäst - igen. Man håller sina fans uppdaterade på ett bra sätt. Hemsidan är inte snyggast, men den har med det man önskar. Det man vill läsa. Intervjuer med intressanta personer, snabb nyhetsuppdatering, rörligt material och håller man på Leksand ska man egentligen inte behöva mer än den officiella hemsidan för att vara tillräckligt uppdaterad.

2. Rögle (www.roglebk.se)
Tvåa - igen. Men det är bara för jag gillar mycket uppdateringar och vill att det ska hända saker hela tiden. Om man kan säga så, så är Rögles hemsida lite FÖR officiell. Designmässigt kör den över alla hemsidor i HockeyAllsvenskan, med hästlängder. Plus för istiden på varje spelare, varje match som är en unik funktion.

3. Västerås (www.vik.se
Trea - igen. Det är oerhört jämt mellan de i toppen, men tycker någonstans att de andra håller en något högre klass. Jag tycker förvisso inte designen är särskilt vacker, men det är å andra sidan bara en smaksak. Håller en bra nivå. Bra med intervjuer och annat roligt.

4. Södertälje (www.sodertäljesk.se) NY!
Kommer in och håller absolut som ett topplag. Det är ordning och händer något så är det uppe där. Nu vet jag inte riktigt hur det kommer fungera när "webbis", Tommy Nordin lagt av, men jag hoppas den kan fortsätta leverera information på det sättet som den gjort hittils.

5. Mora (www.moraik.se) NY!
Moras hemsida har lyft sig. Det är snabb uppdatering och man har lagt in lite bloggar och annat skoj.  Man hittar den informationen man vill ha och det mest nödvändiga finns att tillgå. Klart bättre än vad det var för bara något år sedan.

---

Åsikter om Malmös hemsida?
Återigen, bra när det gäller rapporteringen kring matcherna, men sedan är det bara en enda stor gäspning. Av något märklig anledning har man exempelvis inte ens fått upp att Ivan Ciernik skrivit på, på den officiella hemsidan.
Varför slänger man inte upp det samtidigt som man skickar pressmeddelandet?
Senaste uppdatering var den 1 juli. Det håller naturligtvis inte med en totalt död hemsida i över tre veckor. Men har hört att det ligger högt på prioritetsbordet och annat man numera kan tänka sig att betala lite för att få en bra hemsida.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Listor & rankingar
Sommarsnack: Mikael Fahlander
2011-07-24 10:43:00
Mikael Fahlander är föredetta ordförande i Örebro och mannen bakom både värvningarna som sportchef och den ekonomiska biten då han skjuter till pengar varje år.
Han är faktiskt den första som får äran att deltaga i två sommarintervjuer på denna sidan.
Men det är för han alltid har saker att säga och inte bangar att ta fram motorsågen. En färgklick i hockeysverige, helt enkelt.


Mikael Fahlander tycker till - igen.

Vad är din roll i Örebro nuförtiden? Du sa tidigare att du bara är en supporter numera, ändå är du involverad i värvningar hit och dit. Förklara hur er organisation ser ut!
- Vi har omorganiserat och haft för lite folk i organisationen och då blev det tvunget att jag klev in och var sportchef när vi byggde det här laget, men snart är jag klar med den här comebacken. Nu har vi stärkt organisationen rejält och har idag en riktigt bra styrelse med mycket bra starka lokala namn, tung klubbdirektör, ekonomiansvarig, tre säljare, Peter och Jens som A-lagstränare, fystränare, målvaktstränare, Lars ”Mozart” Andersson som fixar med allt kring laget som en form av lagledare som också har hand om att skaffa lägenheter till nya spelare, jobb till fruar och allt annat som kommer till när man ska bygga laget. Bra medicinskt team, och sen har vi förstås massor av viktiga ideella krafter som krävs för att få en klubb att fungera och för att kostnaderna ska hållas i schack.

Arenabygget i Örebro pågår för fullt. Vad betyder er nya arena och kan du garantera att kylan inte är så påfrestande i nya? Berätta lite hur den är uppbyggd också.
- Betyder mycket för hela klubben, publik, sponsorer, spelare, intäktsmässigt, ja allt! Den gamla hallen var ju så sunkig så man ville börja gråta ibland när man kom in i den, vi kunde inte ge något till sponsorer och publik, kassa sittplatser, kassa serveringsutrymmen, betong överallt, sunkiga omklädningsrum och det var ju till och med minusgrader någon match!
Nu blir det stor skillnad, men det är ju ingen ny arena som byggs utan man gör som Leksand gjorde, att man har kvar grunden från den gamla och bygger den nya utanpå. Det blir mycket bättre serveringsutrymmen, tio loger med möjlighet till tio till, fler sittplatser, nya stoppade stolar i hela hallen, jumbotron, bättre omklädningsrum, ja bättre miljö överallt helt enkelt.
Och ja, du kommer slippa kylan, om vi inte ställer ett kylskåp precis vid din plats, det får vi se hur resultatet på isen går...

Hugo bygger här nere. Du bygger och satsar i Örebro. Vem har mest pengar?
- Hugos pappa Jan Stenbeck var en idol till mig och dog alldeles för tidigt, en grym entreprenör och människa! Han lämnade ifrån sig ruggigt mycket pengar till sina barn så Hugo har mer än mig – än så länge, he he.

Hur mycket puttar du varje år in i Örebro Hockey?
- En hel del, dock inte i närheten av vad Percy och Hugo har lagt och lägger in i Malmö. Men när arenan kommer på plats finns det inga ursäkter längre för Örebros näringsliv att inte ställa upp, så tanken är att jag ska slippa lägga in så mycket i framtiden.

Mer pengar från näringslivet, säger du. När jag snackade med Löwdahl så sa han att det kan vara en nackdel att spela i en stad med många bra lag (Örebro blev bästa idrottsstad enligt SVT) för det blir krig om sponsorerna. Men du hävdar att de borde och kan göra mer?
- Det är förstås många som slåss om pengar, men ska man vara krass så är det bara vi och ÖSK som drar sponsorer på en bra nivå. Och ja, sponsorerna kan och borde göra mer för hockeyn, ÖSK har haft en för enkel resa när vi var i ettan, nu när vi är ett topplag i allsvenskan så ska vi ge dom motstånd om sponsorpengarna. Hockeyallsvenskan är en bra mycket roligare serie än Fotbollsallsvenskan, det är fler matcher, mer skriverier osv. Och Örebro är i grunden en hockeystad. Ett första steg ska tas i år, och sen nästa år när arena m.m. är helt färdigt och vi kan börja sälja i god tid så ska de få sig en ordentlig match!

Tror du att ert relativt dåliga publiksnitt som topplag, beror på att ni inte kunnat erbjuda en tillräckligt bra komfort för era besökare?
- Absolut! Nu var det ju i och för sig första året som vi var topplag förra året, men när det regnar in, är svinkallt och sunkigt i allmänhet är det svårt att locka publik, speciellt marginalpubliken. Tror snittet ökar bra i år, och nästa år ännu mer, men man vet ju aldrig.

Vilken är er på pappret viktigaste värvning?
- Kåberg skulle jag nog säga, han tillför mycket som ledare och pådrivare. Men jag tror flera av nyförvärven kommer överraska positivt, det är en bra känsla i gruppen och alla ger 100% i allt de gör. Klubben har blivit ännu mer seriös på alla plan tycker jag och det känns jätteroligt.

När vi presenterade Emil Kåberg, så skulle ni enligt uppgift, presentera en spelare till. Vem var det?
- Inga kommentarer på det...

Varför tar ni in Jens Gustafsson som assisterande och fortsätter inte med Mozart?
- Det blev för mycket jobb för Mozart att ha den rollen samtidigt som sina  övriga åtaganden, tänk på att han börjar bli en gammal gubbe, hoppas han inte läser detta, ha ha! Så vi ville stärka upp ytterligare. Mozart kommer fortfarande vara med A-laget och på is, och Jens ska jobba extra med individuell utveckling. Vi tar ett steg till kan man säga.

Är ni klara med er trupp?
- Ja, i alla fall som det känns nu, men vi får se under säsongen vad som händer. En riktigt bra spelande rightback som kan styra powerplay skulle smaka mumma, men å andra sidan tror jag att de vi värvat kommer fylla upp Gundersons lucka bra. Joel Johansson tror jag väldigt mycket på, en riktigt seriös kille som kommer ta ett lyft till i år. Faktum är att vi tog honom framför näsan på Malmö, och det är ju extra skönt!

Nämn en spelare som ni ville ha och var nära, men som det aldrig blev någonting av.
- Har ingen som vi velat haft som vi inte fått faktiskt, däremot kan jag bjuda på att vi tackat nej till två spelare som nu ska spela i Malmö, den ena för att han har starka referenser som säger att han inte är bra för lagmoralen, och den andra för att han var hiskeligt dyr. Vilka det är? Det får jag hålla för mig själv av respekt för spelarna och deras agenter.

Du är känd för att vara rätt frispråkig. Så säg nu, vem eller vad avskyr du mest i hockeysverige, och varför?
- Jag säger oftast vad jag tycker och står för det, varför ska man svara mesigt politiskt korrekt hela tiden? Livet blir roligare om man vågar vara lite spontan och stå för vad man säger. Avsky är ett för hårt ord, men jag tycker riktigt illa om Bofors och deras fans. Finns det någon utanför Karlskoga som inte gör det? Tingsryd avskydde jag förr men nu är de för dåliga och skämmer ut sig för ofta så att man nästan tycker synd om dem istället. Rögle är ett annat objekt som jag inte gillar, de tror de är någon skåneadel eller något. Hoppas ni i Malmö spöar skiten ur dem den här säsongen!

Om vi står inför det faktum att dom gör en "Asplöven" och hjälper Örebro Hockey på ett eller annat sätt i en viktig match, hur agerar du då?
- De skulle för det första aldrig hjälpa oss, och oavsett vilket skulle jag inte göra något speciellt.

Jag snackade som sagt med Löwdahl för en tid sedan och det måste väl vara drömmen att ha en av de tongivande spelarna som kapten och Örebrokille?
- Löwdahl är klockren både som människa, lagkamret och kapten, och vi är stolta över att ha honom i laget och att han alltid stannat och kämpat trots motgångar. Han levererar på varje nivå och skulle definitivt göra bra ifrån sig i elitserien också. Nu har vi treårskontrakt med honom och det känns förstås kanonbra, och efter karriären har han en solklar plats i organisationen.

Det skulle vara trevligt att få en uppdatering kring Niklas Lihagen. Ska han spela eller ska han inte spela? Och inga svar att "Jag är ingen läkare" nu...
- "Lian" tränar men kan inte ta ut sig för fullt, men vi både hoppas och tror att han kan komma tillbaka. Det är en god vän till mig så det skulle vara extra roligt att se honom på isen igen. Vi brukar skoja att det är Lihagen 2.0 som kommer in på isen i så fall, och det kan ju bli hur bra som helst - han var ju riktigt bra redan innan, och då spelade han med halvtrasigt hjärta och fick såklart inte ut max!

Hur mycket följer du laget under säsong och hur är Mikael Fahlander på en läktare?
- Åker på väldigt många matcher och ser på Viasat om det inte fungerar att åka, och om inte det heller går är jag slaviskt framför internet. Jag är helt ärligt bedrövlig på läktaren, är alldeles för engagerad och hoppar mellan himmel och helvete för att det ska vara helt bra, men jag går aldrig över gränsen. Lite måste motståndarna få tåla, ha ha.

Fem stycken "antingen eller"...

Percy eller Hugo?
- Percy. Han har gjort en skön resa med Malmö från att han tog över.

Canal+ eller Viasat?
- Viasat, där går ju Hockeyallsvenskan!

Tour de france eller Wimbledon?
- Wimbledon.

Rosévin eller kall öl?
- Rosé på dagen, kall öl på kvällen!

Gymmet eller stranden?
- Först gymmet, sen stranden.

Sista frågan - Ge mig de två lagen som blir etta och tvåa i kvalserien i vår.
Malmö och... Måste väl säga Örebro då, jag får ju alltid skit för att jag är kaxig, haha!
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Intervjuer och reportage
Inga spektakulära mål att vänta
2011-07-23 23:49:03
Sökte lite på Ivan Ciernik på Youtube.
Och här är tre klipp.
Ni ska inte förvänta er några spektakulära mål. Han bara gör mål och det finns inga som sticker ut som speciellt snygga. Faktiskt ungefär som Robert Tomik. Han petade in en hel del returer och andra "tråkiga" mål. Men hade förmågan att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.
En härlig egenskap.


2.20 in i klippet är där ett Ciernik-mål för Köln.


Mål i landslaget mot Kazakstan.


Ett riktigt "målskytts-mål" mot Vitryssland.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Sommarsnack: Gustaf Thorell
2011-07-23 15:23:59
Gustaf Thorell är Sundsvalls kanske främsta spelare. Han var åtminstone i fjol.
Thorell är fostrad i Färjestads organisation och har fått en bra fostran men inte riktigt fått det att lossna när han fick chansen i FBK. Därför har han försökt få fart på karriären i Sundsvall och det har blivit en klar skjuts framåt för hans karriär.


Thorell i Färjestads tröja. En tröja han nog gärna spelar i, igen.

En hel del, däribland jag, hävdar att Sundsvall kommer att bli sist i år. Är ni dömda att misslyckas? Vad känner du för det?
- Vad ska man säga? Jag tycker det ser lite bättre ut för oss i år, men det gör det för de flesta lagen. Jag tycker inte det ska behöva vara på målsnöret som i fjol. Det måste vara rimligt för oss att vara bättre i år och då tycker jag vi ska ta sikte på att kanske inte vara över playoffstrecket, men väl nosa på det.

Ni har en tunn trupp som behöver fyllas på för att få ihop fullt lag. Vad vill du se för typer?
- Man kommer få in lite lån, precis som i fjol. Man behöver få in lite forwards. Det är ju rätt lite nu, fast å andra sidan så får man ju spela mycket då! Ha ha, men skämt åsido så behöver vi få in folk på forwardssidan. Det är alltid bra med unga spelare som vill framåt, som Pär Lindholm i fjol från Skellefteå, han ville framåt i karriären och spetsade till vår forwardsbesättning. Vi har grunden klar.

Vilken är er starkaste lagdel?
- Även om vi behöver fylla på, så är det nog vår forwardssida. Vi har ett par spelare som är klart underskattade och bra där.

Någon du kan nämna på rak arm?
- Oscar Johansson är en sådan spelare. Han har en jäkla bössa och visade riktigt bra form i slutet av serien förra säsongen och jag hoppas han kan rida vidare på det nu.

Ert bästa nyförvärv?
- Finnen (Hämäläinen) är riktigt spännande på förhand. Sedan blir Wennerberg nog viktig för oss, framförallt som en ledare för vårt lag. Vill även nämna Adam Rundqvist, vi har tränat ihop i sommar. Han kom lite fel in i det i Borås och får en möjlighet hos oss. Så några spännande förvärv har vi!

Att spela inför så lite publik i Gärdehov. Hur motiverar man sig?
- He he, vi har ju ett par sköna lirare på läktaren, som är där varje match. De som är där vill jag ge en eloge, de ska vi inte klaga på. Sedan är det klart att det hade varit lite roligare med mer intresse, men man blir liksom van vid det så det gör inte så mycket. Sedan är det ingen hemlighet att det blir lite roligare att spela när där är lite mer folk, som mot Leksand. De matcherna och de mot Malmö är de jag tycker är roligast att spela.

Hur ser det ut för spelarna i Sundsvall Hockey, jobbar man vid sidan om?
- Det är faktiskt inte så många som jobbar. Vi har träning 11.00 på dagarna och sedan käkar de som ska jobba lunch och drar iväg och arbetar på eftermiddagen. Men det är bra många mer än hälften som inte jobbar, utan går på fulltid.

Tjänar man bra då?
- Det är helt okej! Det är inte så man skrapar varje månad utan jag kan faktiskt lägga undan lite också. Jag vill inte klaga på sådant. Det har varit bra för mig och för min utveckling. De här åren i Sundsvall får förhoppningsvis fart på min karriär, så jag är bara tacksam att jag fick chansen här. Dock är det åttamånaderskontrakt.

Det innebär inga pengar på sommaren, hur gör du då?
- Jag har jobbat en månad i sommar. Det är faktiskt ganska så skönt att göra det en månad på sommaren och komma ifrån hockeyn litegrann. Sedan har jag givetvis tränat också.

Så sommaren har ägnats åt träning och jobb?
- Så skulle man kunna säga ja! Jag får dåligt samvete om jag sitter still för mycket. Vi har ju möjligheten att träna med Färjestads J20-lag. Där är alla spelare som varit i FBK, som är ute och spelar i exempelvis allsvenskan och typ i Norge, möjlighet att köra tillsammans. Så det är bland annat jag, Adam Rundqvist, Markus Karlsson mfl som kör där och det är väldigt viktigt för motivationen. Det är liksom inte så kul att ge sig ut i skogen och springa helt ensam.

Du är från Färjestad, men har inte riktigt fått plats där. Siktar du på elitserien efter denna säsongen? Eller hur går dina tankar?
- Färjestad är Sveriges största förening. Det är nog ett lite stort kliv för mig nu att gå direkt dit. När jag var där för ett par år sedan kände jag väl att det var hyfsat nära att jag bet mig fast där då, men jag var inte riktigt där. Kanske ska jag ta ett mellansteg innan jag är där igen i så fall. Kanske en toppklubb i allsvenskan eller en klubb i elitserien som är på undre halvan. Men denna säsongen är jag i Sundsvall och ska kriga hårt så får vi se vad nästa steg blir efter det.

Du var ändå den bästa spelaren i laget i fjol. Fanns det intresse från större klubbar?
- Det var ett lag i allsvenskan som visade intresse, men eftersom jag har kontrakt med Sundsvall var det aldrig aktuellt, jag kan bara bryta för elitserien. Jag förde förvisso en dialog med Timrå, men de hade andra spelare de tog in före mig så det var aldrig riktigt hett.

Din bror Erik, ingår i Färjestad. Hur bra är han?
- Han ligger bättre till i Färjestad än vad jag gjorde. Han har en större talang än vad jag har och är ju uttagen till den här förtruppen till JVM som tagits ut nu i sommar. Han hade möjlighet att ta något annat, men valde att köra med FBK och ska försöka kämpa till sig en plats i laget. Han ingår i A-truppen och ska vara med från start.

Hockeyallsvenskan har fått ett rejält uppsving. Det måste väl kännas rätt kul att lira i denna ligan?
- Ja, jättekul! Det går mycket snack om ligan. Alla lagen har blivit bättre i stort sett och det har kommit mycket bra och unga spelare där man vill uppåt. Malmös satsning uppmärksammats mycket och det är stort med Viasatsändningarna. Om man spelar bra i allsvenskan då är det en bekräftelse på att man är bra.

Om du fick ranka de tre bästa värvningarna i serien, vilka säger du då?
- Klasen givetvis och sedan den där tysken, Barta i Malmö han har jag sett och han är riktigt bra. Sedan säger jag nog Kåberg. Han är en bra spelare och en bra kille och jag gillar även Örebros satsning. Tror de blir farliga också.

Vilka lag känner du på förhand som de lagen ni konkurrerar med mest?
- Tingsryd är bra om de får upp sin motivation. Kändes som de spelade under sin kapacitet i fjol. Men annars är det Borås, Troja och Bofors som kanske inte ser så bra ut.

Fem stycken "antingen eller"...

Percy eller Hugo?
- Hugo Stenbeck.

Canal+ eller Viasat?
- Viasat. Jag ska köpa hem det nu så man kan kolla lite matcher.

Tour de france eller Wimbledon?
- Wimbledon.

Rosévin eller kall öl?
- Öl. En värmlänning tackar inte nej till öl!

Gymmet eller stranden?
- Har ju inte varit något strandväder, så gymmet.

Sista frågan - Ge mig de två lagen som blir etta och tvåa i kvalserien i vår.
- Malmö går upp tror jag och sedan ett elitserielag kanske, eller nej! Allsvenskan är så bra i år så ett lag till går upp. Vi säger Örebro, jag gillar deras satsning, som sagt.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Intervjuer och reportage
Skriv så spelar vi
2011-07-23 13:05:45
Någon önskade ett inlägg där man kunde önska lite musik till hemmamatcherna.
DJ Ludde Schtek vet jag har efterlyst förslag från folk vad man önskar på hemmamatcherna.
Så varsågoda att köra i gång.

Skriv:
Artist - låt och i vilket sammanhang ni vill att den liras.

Exempelvis:
Lasse Stefanz - "de sista ljuva åren" och den vill jag höra när Malmö beträder isen till folkets jubel!
OBS! Exempel. ;)


Schtekar-Ludde tar gärna emot era förslag!
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Vid sidan av rinken
Nyman: Ciernik är målskytten vi saknat
2011-07-23 11:29:29
Igår gjorde Stefan Nyman klart med slovaken, Ivan Ciernik.
Och det är en märkbart nöjd sportchef som kammat hem slovaken till Malmö.
- Han är stenhård. Det är en grymt vältränad kille. Han är målskytten vi saknat. Han kan jämföras med Jaromir Jagr, fast i Tyskland där han spelat, säger Nyman.

Var detta sista forwardsvärvningen?
- Jag säger som jag sagt hela tiden. Kan vi hitta spelare som gör vårt lag bättre så är det någonting vi kommer att titta på.

Då ska det in en back till alltså?
- Som jag sa, kan vi hitta spelare som kan göra vårt lag bättre så kommer vi göra allt vi kan för att plocka in det och det gäller alla positioner.

På eliteprospects.com står det att Ivan Ciernik väger 89 kg, medan man i pressreleasen från klubben låter meddela att Ciernik väger 100 kg.
Hastig viktuppgång, eller något fel på vägen, kan man undra...
- Han har alltid vägt kring 100 kg, det är fel angivet på den sidan. Jag vet att han är väldigt vältränad. Jag har sett honom spela många gånger och jag har träffat honom nu i samband med detta. Kan garantera att han är stenhård. Ett riktigt granitblock, försäkrar Stefan Nyman.

På EP står det även följande beskrivning att läsa "Största svagheten är hans attityd. Vissa kvällar verkar han ointresserad och inte alls intresserad att hjälpa till defensivt.", vad är din kommentar till det?
- I omklädningsrummet är det en riktigt skön kille, men på isen är det en uttalad offensiv spelare. Det kan se lojt ut, men det är det inte. Han är bara en offensiv spelare. Han är grym i en mot en och kan göra sin gubbe. Han är en målskytt som inte har sin styrka i defensiven, men vi har spelare så det räcker för det och behövde någon som kan göra mål. Det finns ingen i vårt lag som går in och gör 65 mål i Köln på två säsonger.

Det låter som typ Robert Tomik som var i Malmö för ett par säsonger sedan och sprutade in mål?
- Ciernik är bättre, men vi får inte glömma att allsvenskan också är bättre än den var då.

Det låter dyrt med en sådan här spelare?
- För oss var det i rätt läge. Vi tar in honom i slutet av juli och det är skillnad mot att ta in honom i maj. Han hade en något sämre säsong i fjol, men det beror på saker jag inte vill gå in på. Och det ska inte påverka honom nu. Han ser detta som en stor utmaning och brinner för det. Han är på plats när vi går på is nästa måndag.

Är det en familjefar eller en singelkille i sina bästa år?
- En familjefar ut i fingerspetsarna. Hans barn och hans fru står i främsta rummet för honom alltid och det är en väldigt lugn kille.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Intervjuer och reportage
Hertzberg till Timrå & intervju med Svensson
2011-07-22 23:21:05
Viktor Hertzberg presenterades ikväll som Timrås spelare.
På tryout fram till den 30 september får han chansen att försöka slå sig in i laget, men enligt pressmeddelandet så har både klubb och spelare en ambition om att det ska löpa över hela säsongen.
Spännande med unga spelare som kommer tillbaka till Sverige.

---

Fick även tips om en intervju med Victor Svensson i hans nya klubb Kallinge/Ronneby.
Den ser ni här:
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Ciernik klar!
2011-07-22 18:23:08
Ivan Ciernik är nu presenterad av Malmö. Som ni förstod så var det nära.
1+1 har Stefan Nyman skrivit på slovaken.
- Han är en mycket vältränad spelare med unika offensiva kvaliteter. Det är en erfaren målskytt som varit en dominant spelare i DEL i många år, säger Nyman.

Med Ciernik har Malmö nu 13 forwards.
Jag tror man kommer gå in i säsongen med detta. Och jag tror att man kommer se till att landa en back också.
Detta är nog samma speltyp som när Malmö värvade Robert Tomik i ett ganska sent skede inför 2005/2006. Då visade han att han var en extremt bra målskytt.

Hur pass vältränad är Ivan Ciernik?
Enligt eliteprospects.com så väger han 89 kg, enligt uttalande från klubben väger han 100 kg.
11 kg skillnad är rätt mycket. Hoppas det är muskler.

Så här ser truppen ut just nu:

Målvakter:
M1: Pontus Sjögren (-2013)
M2: Hannu Toivonen (-2013)
M3: Christoffer Jansson / Christian Larsen (Juniorkontrakt)

Backar:
B1: Robin Weihager (-2012)
B2: Tero Konttinen (-2012+1)
B3: Alexander Ribbenstrand (-2013)
B4: Daniel Josefsson (-2014)
B5: Emil Carnestad (-2013)
B6: J.D. Forrest (-2012+1)
B7: Tim Heed (-2012)
B8: Ej tillsatt

Forwards:
F1: Pathrik Westerholm (-2013)
F2: Ponthus Westerholm (-2013)
F3: Roger Ohlsson (-2013)
F4: Morten Green (-2013)
F5: Robin Alvarez (-2012)
F6: Tomas Kollar (-2013)
F7: Lukas Ericsson (-2012+1)
F8: Robert Carlsson (-2013)
F9: Linus Klasen (-2014)
F10: Jesper Mattsson (-2012)
F11: Miroslav Lazo (-2012+1)
F12: Alexander Barta (-2012)
F13: Ivan Ciernik (-2012+1)

T1: Leif Strömberg (-2013)
T2: Ulf Taavola (-2013)

Viktiga datum:
2 mars: Silly Season start.
3 mars: Leif Strömberg presenteras. Två år.
5 mars: Per-Anton Lundström lämnar med omedelbar verkan.
10 mars: Pathrik och Ponthus Westerholm förlänger sina kontrakt med två år vardera. Utan klausuler.
21 mars: Nichlas Hardt är defnitivt förlorad.
22 mars: Roger Ohlsson skriver på för två år. Utan klausuler.
22 mars: Nichlas Hardt till Jokerit enligt källor.
1 april: Carl Söderberg presenterad och klar av Linköping för en säsong.
4 april: Morten Green skriver på för två nya år.
5 april: Robin Alvarez förlänger med en säsong.
7 april: Tomas Kollar skriver på för två år och blir första nyförvärvet.
8 april: Ulf Taavola blir ny assisterande tränare. Kontrakt på två år.
12 april: Tero Konttinen klar för Malmö. Kontraktet är 1+1 år.
13 april: Olsson, Sandström, Larsson och Wahlberg får inga nya kontrakt med klubben.
14 april: Lukas Ericsson klar. Kontrakt 1+1 är signerat och klart.
14 april: Marcus Olsson går till Frisk Asker.
15 april: Alexander Ribbenstrand förstärker backsidan. Klar för två år.
15 april: Markus Svensson bryter via en eltiserieklausul och skriver på för ett år med AIK.
16 april: Fabian Sivnert blir inte backup. Han offentliggör att han åker till USA och spelar ishockey.
19 april: Daniel Josefsson värvas in på backsidan. Kontraktet är på tre år.
20 april: Tomas Larsson går till Tingsryd
21 april: Emil Carnestad skriver på för två år.
28 april: Janne Urbas klar för Växjö.
30 april: Patrik Hersley klar för Modo.
2 maj: Victor Öhman klar för Linköping.
2 maj: Pontus Sjögren klar för Malmö. Kontraktet är på två år.
5 maj: Patrik Nevalainen bryter med Malmö.
10 maj: Nevalainen skriver på för två år med Almtuna.
13 maj: J.D. Forrest är klar för Malmö. Skriver på för 1+1.
14 maj: "Mr SSK", Robert Carlsson presenteras som nyförvärv. Tvåårskontrakt.
17 maj: Linus Klasen presenteras på en presskonferens för tre år. Utan Klausuler.
23 maj: Lucas Sandström skriver på för Leksand.
23 maj: Malmö bekräftar att Jesper Mattsson återvänder. Skriver på för ett år.
26 maj: Victor Svensson bestämmer sig för att skriva på för en säsong med Kallinge/Ronneby.
1 juni: Malmö presenterar Tim Heed som sitt senaste nyförvärv.
6 juni: Ossi-Petteri Grönholm skriver på för finska HPK.
16 juni: Stefan Nyman presenterar slovaken det ryktats om. Miroslaz Lazo skriver på för 1+1 år.
17 juni: Nyman presenterar en bomb. Alexander Barta presenteras som nyförvärv!
1 juli: Hannu Toivonen presenteras som Pontus Sjögrens parhäst. Tvåårskontrakt.
22 juli: Efter 22 dagars tystnad presenterade Nyman Ivan Ciernik som sitt sista(?) forwardsförvärv.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Ciernik nära Malmö
2011-07-22 16:33:23
MrMadhawk.se kan avslöja att Malmö har mycket nära med ett nyförvärv!
Enligt vad jag fått höra från ett mycket insatt håll så ska man i stort sett ha gjort klart med Ivan Ciernik.
Det är samma namn som sydsvenskan.se för några dagar sedan kunde avslöja var ett namn som var under Nymans lupp.
Men nu ska det vara mycket nära och tom klart, om jag är informerad på rätt sätt.

Hoppas att man kan landa detta mycket tunga nyförvärv.
Jag har hört från mycket insatta källor att man ska vara väldigt nära att landa Ciernik.

Ciernik är 33 år och beskrivs som en utpräglad målskytt.
En pusselbit som laget har saknat. När jag intervjuade Leif Strömberg för några veckor sedan så kunde han inte riktigt svara på frågan vem som ska göra målen.
Det har ni svaret på här.

För att dra en liten jämförelse så spelade han i DEL samma säsong som Josh Soares för två säsonger sedan. Då gjorde Josh 56 poäng på 56 matcher och Ciernik gjorde 57 poäng på 55 matcher.
Så att det är en poängstark spelare som är på väg att landa i Malmö råder det ingen tvekan om.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Bloggen avslöjar
Robert Vysehrad om flytten till IKP
2011-07-22 15:26:53
Robert Vysehrad och Fabian Sivnert var paret i J20 i fjol. Båda två hade ett år kvar som juniorer.
Men båda två har lämnat.
Varför lämnade Vysehrad, trots att Fabian i ett tidigt skede deklarerade att han skulle åka över till USA, när han hade en utmärkt möjlighet att bli etta i J20-laget, som sistaårsjunior.

Ställde ett par frågor till Robban, som faktiskt fått öppna båsdörren i A-laget vid ett antal tillfällen.

Vysehrad om...

... Valet av Pantern och spela A-lagshockey i ettan istället för J20-hockey som sistaårsjunior:
- Jag vill testa något nytt nu när jag är sistaårsjunior. Nu kommer jag kunna kombinera juniorhockey och seniorhockey.
Pantern satsar på att utbilda spelare för högre spel i framtiden, de har även byggt sig ett bra varumärke i att leverera duktiga målvakter. Jag har fått en möjlighet att få ett tajtare samarbete med målvaktstränaren Jimmy Serler, vilket känns oerhört bra.

... Panterns chanser i den tuffa division 1-serien:
- Det är svårt att säga eftersom allt är så pass nytt för mig men jag tror på att de ska kunna gå hela vägen till AllEttan! Det kommer absolut bli ett tufft år där vi måste ställa krav på alla spelar för att lyckas.
Jag går in med full fokus på min uppgift och hoppas på att alla andra känner likadant. Tiden får visa hur väl vi kommer lyckas.

... Om konkurrensen i kassen med Joakim Strandberg:
- Det ska bli spännande att få jobba med en så pass rutinerad kille som Joakim Strandberg, där jag har mycket att lära och förhoppningsvis kan jag utmana honom när jag fått lite arbetsro och kommit in i A-lagshockeyn.
Mitt mål är definitivt att ge Joakim en tuff match oavsett vilka utmaningar vi står inför.
Jag har jobbat hårt med tekniken, fysiken och sedan ett antal år tillbaka, inte minst, med den mentala biten, så pusselbitar börjar falla på plats så det känns helt rätt i tiden. Förhoppningsvis är det just denna helheten som gjort att Panterns organisation gett mig förtroendet och möjligheten att jobba med dom i år.

... Malmös J20-lag och chanserna i år:
- Precis som förra året kommer J20 behöva kriga för varenda poäng.
De förändringar som skett tror jag säkert är nyttiga och kommer öppna upp dörrar för nygamla duktiga spelare. Det ryktas dessutom att en del nya duktiga spelare på ingång, kul.
Oavsett vad, ska det bli spännande att få följa laget nästa säsong och jag önskar killarna all lycka framöver!
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Intervjuer och reportage
Sommarsnack: Nichlas Hardt
2011-07-22 13:12:14
Nichlas Hardt har efter tre år i Malmö bestämt sig för att flytta vidare.
SM-liiga och Jokerit från Helsingfors väntar för superdansken som många Malmöiter med all säkerhet tagit till sitt hjärta efter tre fina säsonger i Malmö.


#44 är redan saknad!

När du ser satsningen som sker i Malmö nu, ångrar du att du inte tog ett år till?
- Det kan jag inte säga att jag ångrar. Jag bestämde mig rätt tidigt för att jag nog skulle testa någonting annat till denna säsongen och det kändes skönt att ha sakerna på plats innan VM började. Jokerit känns som en spännande satsning. Även om Malmö är det också.

Ja, vad tror du?
- Det är som jag sa, spännande. Har snackat med Robin (oklart om han menar Alvarez eller Weihager) och Morten (Green) och de ser verkligen framemot säsongen. De tror både på sig själv och på laget. Jag ska följa dom från Finland!

Är Malmö ett lag för elitserien?
- Det är naturligtvis svårt att säga. Det ser jättebra ut, på pappret. Det är klart att spelare som Klasen sticker ut. Han är en fantastiskt bra spelare och måste även nämna Alexander Barta. Har spelat mot honom på VM och han är rätt jobbig att möta.

Hur trivdes du under dina år i Malmö?
- Jag har trivts jättebra hela tiden. Det är klart att det ibland inte varit så roligt när det inte gått så bra på planen och om det varit lite stormigt runtomkring. Inom laget har vi alltid försökt tänka positivt och inte fokusera så mycket på allt runtomkring. Jag har egentligen bara positivt att säga.

Varför blev det Finland och inte elitserien? Det fanns ju bud...
- Jag hade anbud från elitserien, det stämmer. Jokerit kom in i bilden rätt tidigt, jag tror vi snackade första gången redan innan jul och det kändes coolt. Jag kan finska ligan efter min tid i Tappara och även om det spelade mindre roll nu så vet jag ändå att jag klarar av att spela i ligan. Helsingfors är en fin stad där jag ska bo med min flickvän.

Du har svensk tjej och har kvar kopplingen till Sverige. Kan du tänka dig att återvända?
- Ja, vi har kvar vår bas i Malmö, jag gillar staden jättemycket! Min flickvän ska jobba i Helsingfors, så vi ska fixa ett jobb åt henne. Där tror jag det är fördel av att det är svensktalande i Helsingfors. Även för mig, tycker jag är rätt duktig på att prata svenska nu! Självklart kan jag tänka mig att återvända någon gång i framtiden!

Du skrev bara ett år i Finland. Varför?
- Vet fakiskt inte. Det blir en ny liga även om jag varit här en kort sväng tidigare och en ny klubb. Man får se om man trivs och gör det bra. Jag vill inte vara bunden till någonting jag inte vet om jag trivs med och det är klart att jag kanske funderar på att skriva längre om allting fungerar.

Det är alltid stora trupper i Finland. Ingenting du är rädd för?
- Nej! Det blir stor konkurrens på träningarna och bra intensitet. Det vet du att det passar min spelstil när det är intensivt. Det är många unga spelare i truppen också, som ska få vara med och träna och konkurrera.

Hur bra står sig Jokerit i finska ligan?
- Det är svårt att säga, men det ser jättespännande ut. Vi har fått in bra spelare och en del riktigt namnstarka spelare, som exempelvis Riku Hahl, ossi Väänänen och Filppula, hans bror Valteri spelare i Detroit.

I Finland brukar man gå på is betydligt tidigare än i Sverige, så jag antar ni redan har gått på is?
- Nej, faktiskt inte. Vi går inte på is förrän om någon vecka. Jag åker till Helsingfors i slutet på juli och går på is direkt. Det är nya regler som tvingar lagen att spelarna ska få sex veckors semester. Spelarfacket fick igenom den regeln och då kan man inte gå på is så tidigt.

Poängbäst i det danska VM-laget. Var det ett genombrott på den nivån?
- Lite genombrott var det nog. Jag är personligen jättenöjd med hur det gick för mig. Jag fick spela i en bra kedja med Morten och vi spelade tillsammans från dag 1 på campen och det tror jag var viktigt och bra för oss. Sedan fick vi Kirill Starkov vid vår sida och han tror jag fick ett lyft av att ett år hemma i Danmark och lyfta sig litegrann, bland annat som lagkapten. Laget gick också ganska bra i VM, så det var ett kul VM.

Du snackade om Starkov där och trots att du lämnat allsvenskan, så finns det en hel hög av danska spelare i de allsvenska lagen. Vad säger du om dessa en och en?
- Om vi tar Starkov där igen så tror jag att han tog ett jättebra beslut att gå tillbaka till Danmark och han var en av de klart bästa i VM. Han kommer lyfta Rögle.
- Philip Hersby är en back som Tingsryd kommer få nytta av. Han gör alltid ett bra jobb och det blir spännande att se honom i Tingsryd.
- Julian Jacobsen i Södertälje har utvecklats mycket det senaste åren. Han var riktigt bra på VM i fjol och det är inte någon nackdel för honom att börja om i allsvenskan, där han kan spela mycket och bidra framåt.
- Morten H. Poulsen är en riktigt målgörare. Han kan det här med att stå på rätt ställe, så det blir en utmaning för honom att komma till Sverige.
- Lasse Lassen i Borås är precis som Poulsen en målgörare och han var precis utanför VM-laget. Han har potential.
- Mads Bödker var vår bästa back på VM och jag tror han får en lite annorlunda roll i Leksand med mycket speltid och mer offensiv roll. Han bör klara det för han spelar mycket på VM och har en bra kondition.

Hur ser framtiden ut för dansk hockey? Hur bra kan Meyer bli? Finns där fler?
- Det är många spelare som är bra i J20 och J18 är precis uppflyttat till A-gruppen. Sedan vet jag inte riktigt med Nicolai. Han har sett rätt bra ut när han varit och tränat med A-laget, men ska jag vara ärlig har jag inte sett honom så mycket, men det är självklart en stor talang för dansk hockey!

Vad har du gjort i sommar?
- Efter VM var jag i Finland i tre veckor och tränade. Sedan har jag umgåtts med min familj, min flickväns familj och helt enkelt bara laddat för det som komma skall. Det passade inte riktigt att åka på en utlandssemester i år, så jag har hållt mig i Danmark, Sverige och Finland.

Fem stycken "antingen eller"...

Percy eller Hugo?
- Percy.

Canal+ eller Viasat?
- Canal +. Jag är en riktig filmkille och ser på väldigt mycket film där.

Tour de france eller Wimbledon?
- Tour de france. Helt klart.

Rosévin eller kall öl?
- Kall öl! (Det var nästan ett hån att fråga en dansk det... Sorry, Nichlas)

Gymmet eller stranden?
- Gymmet!

Sista frågan - Ge mig de två lagen som blir etta och tvåa i kvalserien i vår.
- Malmö etta och sedan säger jag nog Leksand för Mads skull.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Intervjuer och reportage
En defensiv back borta från marknaden
2011-07-22 10:57:12
Vet att Tomas Slovak var ute på den svenska marknaden. Det var han åtminstone i januari då Brynäs var nära att signa honom.
Han lär ha erbjudits till svenska klubbar också.
Nu är han klar för Dynamo Minsk.
Malmö söker ju som bekant efter en defensivt skicklig back.

---

Förmiddagen har inte erbjudit något i värvningsväg.
Det snackas om att Asplöven har Björn Bjurling på gång. Men samtidigt säger deras sportchef att man inte ska satsa på så mycket äldre spelare längre.
Men Bjurling har varit i norr förr...
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Täljes målvakt på plats
2011-07-21 20:45:14
Det står nu klart att det blir Julius Hudacek som tar den vakanta platsen i SSK-målet kommande säsongen.
Han skrev på för ett år idag och är bekräftad och klar på SSK:s officiella hemsida.
- Vi är väldigt glada över att ha fått en mycket kapabel målvakt som varit med och vunnit flera mästerskap för HC Kosice i Slovakien. Han är ung och förmodligen en av Europas mest lovande målvakter och vi tycker naturligtvis att det är särskilt roligt att han är så entusiastisk över att få spela för SSK., säger Per Nygårds till hemsidan.

Hudacek och Idoff?
Spontant känns det som det paret kvalar in i den absoluta toppen av målvaktsparen i Allsvenskan som alltså landade ytterligare en profil till ligan.

Det blev alltså som Victor på alltomssk.se skrev häromdagen.
Har snackat mycket med honom de senaste dagarna. Det glädjer mig enormt att se riktiga eldsjälar få in sådana här saker.
Ta hand om honom, SSK. Han kan nog hjälpa till att höja intresset för er förening.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Curry till Rögle
2011-07-21 16:23:59
Rögle har nu presenterat en ny back.
Han heter Sean Curry och kommer närmast från Hamburg.
- En rutinerad 29-åring som bidrar med viktiga egenskaper till vår backsida. Sean är en stor och stabil försvarsspelare som kan hjälpa våra yngre talanger att utvecklas ytterligare, kommenterar Rögles sportchef Roger Elvenes värvningen.

Spontant känns det som en back som - Malmö skulle behöva.
En storväxt, rejäl, defensiv back.
Det är exakt en sådan typ vi längtar efter.

Nu vet jag inte exakt hur bra han är. Men det känns absolut som någonting Malmö kan ha fått frågan på och som man sagt nej tack till.
Alexander Barta lär ha kunnat rekomendera honom i så fall.

Ersätter nog Christoffer Persson i deras försvar, som den stora försvarsklippan.
Rögle har nu fyllt sin kvot av transatlanter med Curry och Himelfarb.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Ingen Nagy i Sverige
2011-07-21 14:38:41
Ännu en bekant från Sverige kommer spela för nya KHL-laget, Lev Poprad.
Idag blev Ladislav Nagy klar för laget.
Det innebär att elitserien tappar en klart lysande stjärna och det är naturligtvis tråkigt, men att han inte skulle haka på där när Bartecko bland annat hade signat kändes inte rimligt.

På tal om Modotapp, så kan Per Svartvadets säsong vara i fara.
Han har drabbats av en tarmsjukdom, rapporterades i medier igår. I värsta fall är hela karriären i fara.
Då måste Modo ut på marknaden och hitta en riktig ledare. För det är precis vad Svartvadet är. Han känns som ett klockrent exempel på en lagkapten man vill ha i ett omklädningsrum.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Sommarsnack: Simon Olsson
2011-07-21 13:21:44
Simon Olsson är artisten som kom till Rögle i fjol efter några år i Kanada. Han är ursprungligen från Göteborg, men verkar ha rotat sig snabbt i Ängelholm.
Nu ska han växla upp ytterligare en nivå när han gör sin andra säsong i bandyklubben.


Som vi sett Simon ett par gånger. Jublandes efter ett mål.

Ni är redan igång med träningen. Skönt att ha samlats igen?
- Ja, vi började i måndags. Det är klart att alla vill ha semester, men det är också skönt att vara igång med träningen och Hellkvists träning.

Är det sant att han kör stenhårt eller är det bara en myt?
- Det kan jag lova att det är ingen myt. Han kör riktigt hårt och bra med oss. Det vill jag poängtera. Det finns en form av plan med det han gör. Nu är det mycket kondition som gäller, bland annat. För min del tuffas det på nu igen. Mitt schema har inte varit så tufft under semesterperioden, som det är när man kör med laget.

Vad har du gjort under din semester?
- Jag har varit rätt mycket i Båstad. Jag trivs där. Har ett stort intresse för tennis och kollat mycket matcher där rätt segrare till slut stod! Sedan har det varit volleyboll och basket som jag själv varit med och spelat.

Båstad innebär väl mycket springande på nattklubbar?
- En del, men måste ändå säga att det har varit väldigt lugnt med den varan.

Du kom till Rögle från QMJHL. Är det en utveckling som fler borde ta?
- Det tycker jag absolut! Det är bra hockey, man får visa upp sig mycket och man satsar mycket på NHL. Om man inte spelar A-lagshockey kontinuerligt i Sverige är det helt rätt väg att gå. Tycker Nick Sörensen som inte hade en fast A-lagsplats här och de grabbarna där i Malmö som tar chansen nu gör helt rätt. Det är bättre att spela där än att spela svensk juniorhockey, för ens egen utveckling. Chansen att lyckas känns större.

Större chans in i NHL, men en del vänder tillbaka till Sverige, som du. Ska det ses som ett misslyckande då?
- För min del var det ingen misslyckande att åka tillbaka till Sverige då jag började med att jobba mig uppåt i lägre ligor och när jag väl kom till QMJHL så var för jag jobbat mig uppåt i lägre ligor där borta.

Hur är livet att leva där borta?
- Man måste bo hos en värdfamilj. Jag hade det helt klockrent där och kom till en supergo familj som var hockeyintresserade och verkligen tog hand om mig som sin egen son. När man är 17-18 år så överlever man precis med en såkallad fickpeng, medan man får lite högre betalt när man är 19 och 20 år. Då är det ganska bra.

Hade familjen någon söt dotter i din ålder?
- Ha ha ha! Det hade dom förvisso, men det blev mer som en syster faktiskt. Man lever med familjen hela tiden och dom tog verklgien hand om mig bra. Så barnen där blev som ens egna syskon.

Vad har du för planer med Rögle? Du skrev på ett lite längre avtal.
- Jag hymlar inte med att man vill ju vara med att ta upp laget i elitserien. Sedan finns det klausuler och så, men det är ingenting jag tänker på nu, utan jag är fullt inställd på att fortsätta utvecklas och vara med och bidra på den resan vi gör i Rögle.

35 poäng första säsongen på seniornivå i Sverige är riktigt bra. Finns där mycket mer att ta ut av dig? Vad har du för ambitioner?
- Gick bra förra året! Men jag fick inte spela så mycket som jag hade velat. Vissa matcher kunde jag ha en istid på 7-8 minuter och det är för lite. Fick inte heller speciellt mycket speltid i powerplay där man kan göra en hel del poäng. Så jag känner att där finns mycket att hämta, och det gäller alla tre i vår kedja (Brithén och Liljewall också). Vi ska göra en poäng per match, alla tre, om vi sköter vårt jobb!

Rögle byggde nytt förra året. Har du något bra tips på hur man snabbt får ihop en grupp, till oss i Malmö?
- Gäller att vara lite som en familj. Att ha sköna gubbar i laget. Jag vet inte hur Malmö ska få ihop det riktigt, dom har ju lite mer stjärnor än vad vi hade förra året.

Hur känner ni uppe i Ängelholm med det Malmö som byggs?
- Tycker det är kul! Nyman har ett sjukt bra bygge! Det blir ju roligt för oss också och det kommer bli riktigt kul när vi möts redan i omgång 3. Allsvenskan förtjänar att få den publicteten som detta framkallar, så jag tycker bara det är klockrent det som sker. Man kan ju undra hur mycket pengar det finns...

Just derbyna är roliga bataljer, men Malmö hade 7-5 i fjol på er.
- Jag fattade inte riktigt hur stora derbyna var förrän man märkte hur en hel stad verkligen sken upp när vi hade vunnit med 6-0 i höstas. Alla gick bara runt och log och var glada efter det. I Ängelholm finns det inte så mycket mer än hockeylaget och det betyder mycket för folk. Det märks!

Fast Ängelholms FF är väl topplag i Superettan?
- Jo, det är klart. Men det går ändå inte att mäta sig med Rögle. De är nummer 1 i stan. Överlägset.

Vad tycker du om att spela i allsvenskan?
- Det är matcher som inför 10.000 pers i Malmö som sticker ut. Man vill vinna alla de matcherna och det är väl klart att det är roligare att spela sådana matcher än andra mot lite sämre gäng och mindre publik. Men det handlar ändå om vad tabellen säger i slutändan och alla poäng är lika viktiga. Sedan är det klart att spela matcher inför mycket folk, det slår allt. Och arenan när den är fullsatt, förtjänar ett bra lag.

Brithén tog ett stort kliv i fjol. Vem gör det i år?
- Rasmus Bengtsson. Han har bra självförtroende och har tränat stenhårt. Han har en talang utöver det vanliga och med rätt förutsättningar, som att få mycket speltid så är han en grym offensiv PP-back med bra förstapass och ser isen riktigt bra. Han kan ta ett stort kliv i år.

Ni har en hel del unga backar. Hur mycket betydde Kenny där?
- Kenny Jönsson har utvecklat våra unga backar bra. Det är kanske inte så bra att han är borta och det gäller även i omklädningsrummet. Kenny är en riktigt go gubbe i omklädningsrummet också.

När du gjorde straffen på Mackan. Visste du på förhand exakt vad du skulle göra?
- Det blev kanske lite mycket snack för det var just mot Malmö. Men det stämmer att jag hade helt klart för mig redan innan jag gjorde den. Det var kul!

Har du fler trick att plocka fram?
- He he, lite ess i rockärmen har jag allt! Jag tittar faktiskt mycket på Linus Klasen när vi har spelat inline. Han är en helt unik spelare som man kan lära sig mycket av. Men inte allt. Han är en riktigt stor artist! Vi får se om det kan bli några straffläggningar mot Malmö i år, men någon blir det nog.

Vad tror du om era nyförvärv?
- Forwards är spelare för de första kedjorna. De ska ha en stor roll i vårt lag. Sondell behövdes på backsidan. Han har varit här förr, har rutin och känner många sedan innan. Han lär vi få stor nytta av.

Du är nog den kortaste spelaren i hela serien. Vad tycker du är den största fördelen med att vara liten på en hockeyrink?
- Kvicka vändningar kanske framförallt. Men min styrka är mitt spel och inte min storlek. Det hade kanske varit värre för tio år sedan, det finns mer möjligheter för mindre spelare nu, jämfört med då. Samtidigt så har jag gått upp lite i vikt i sommar och vågen visar faktiskt fem kilo mer än tidigare. Har lagt stor vikt på benen på sommarträningen.

Fem stycken "antingen eller"...

Percy eller Hugo?
- Hugo Stenbeck!

Canal+ eller Viasat?
- Viasat. Riktigt bra tycker jag!

Tour de france eller Wimbledon?
- Wimbledon. Jag älskar ju tennis och ska nog se någon stor turnering nästa år. Vill till Paris i maj!

Rosévin eller kall öl?
- Rosévin! Alla andra har ju svarat öl på den frågan.

Gymmet eller stranden?
- Den är tuff! I julimånad föredrar jag jag stranden, men de elva andra månaderna så får det bli gymmet.

Sista frågan - Ge mig de två lagen som blir etta och tvåa i kvalserien i vår.
- Rögle och Malmö!
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Intervjuer och reportage
En helt annan kultur
2011-07-21 11:33:22
Förmiddagen har bjudit på precis nadda.
Så tänkte lyfte upp en annan sak.
Hur mycket folk som åker på bortamatcher. Och hur det kan skilja sig från klubb till klubb.

Jag surfade in på Växjös supporterklubbs hemsida.
Såg att de fick strax över 500 biljetter till seriepremiären i Scandinavium. Och man har redan fått in över 400 bokningar! Ja, jag vet att det är elitseriedebut, men de har haft stora samlingar på bortamatcher i många olika matcher i allsvenskan också.
Alltså, egentligen finner jag inte det som speciellt konstigt, men det är bara en sådan oerhörd skillnad mot hur det är i Malmö.
Här har folk en otäckt tråkig förmåga att aldrig kunna mobilisera på det sättet. Åtminstone när det gäller hockeysupportrarna.

Fotbollsfansen har lyckats vända sin kultur.
För 15 år sedan var det samma sak där. Samma 30-40-50 stycken åkte när det var dags för resa. Idag är det kö för ett flyg till Glasgow, som kostar 3500 kronor, som avgår mitt i veckan och över 100 personer anmälde sig redan första dagen.

Hur får vi upp denna kulturen när det gäller hockeyn i Malmö?
Och bespara gärna kommentarer som "Ni har ingen kultur i Malmö" från folk åtta mil norrut. Utan jag ställer faktiskt en seriös fråga nu, varför det ska vara så satans svårt för Malmös hockeysupportrar att några gånger årligen bjuda till för riktigt fina invasioner.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Resor
Hobson bekräftat till Borås
2011-07-20 22:57:23
Jag var hyfsat rätt ute i förmiddags när jag berättade att Adam Hobson var på G till Borås.
Ikväll presenterades han på Borås officiella facebooksida.
Han har skrivit på för ett år och samtidigt är det klart att det inte kommer bli någonting med Kevin DeVergilio.

---

Enligt Norran så talas det om att Hannu Pikkarainen ska in i Skellefteås backuppsättning.
Dom behöver en poängstark back där uppe. Så det är säkert möjligt att det blir han. Hade gått in och tillfört mycket där. Det är jag helt säker på.

---

I Malmö är det alltjämt lugnt.
Snackade med Nyman en kortis idag.
Han berättade att det inte finns något intressant alls att rapportera. Ingenting är ens nära. Så ni kan nog återgå till hängmattorna, ni som har semester.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Även Sandström till Hbg
2011-07-20 18:23:41
Helsingborg sades ha ytterligare en intressant spelare på gång.
Nu är det presenterat vem det handlar om.
Rasmus Sandström som närmast kommer från en utlåning i Almtuna från Västerås.
- Rasmus är en intressant spelare, han har stora ambitioner att gå långt i karriären, säger Jonas Molin till Helsingborgs Dagblad.

HHC behöver alla förstärkningar man kan få.
Det är en riktigt tuff division 1-serie man spelar i.

---

Är det någon som är riktigt överjävlig på det här med iphone?
Jag har problem med att mina mejl inte landar i inkorgen direkt. Kan någon hjälpa mig?
Jag har inställningen "Push" ifyllt så den borde hämta direkt.
Kan det vara en inställning hos Hotmail eller är det en inställning på min mobil. Telia verkar inte kunna hjälpa mig.
Hojta till!
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Nu ska snyltarna bara få riktiga poäng
2011-07-20 15:29:11
Ni som känner mig vet hur grymt nernördad jag är i poängligor och hur tokig jag blir när det inte blir rätt.
När spelare snyltar poäng som egentligen inte är deras.
Men det ska tydligen bli ändring!
Till kommande säsong ska alla mål med assister granskas av måldomaren på varje arena, som därmed får en lite större roll, skriver Dalarnas Tidningar idag.
- Videodomarna har möjlighet att i lugn och ro se igenom sekvensen som föregår ett mål. Det här är ett led i att förbättra statistiken och se till att den är korrekt, säger nya sportchefen för HA, Sonny Lundwall.

Skönt besked tycker jag.
Och precis som Jens Bergenström säger till DT. Inte en dag för tidigt.
Samtidigt så kommer det kanske lite försent i HockeyAllsvenskan. Jag menar, Fredrik Eriksson har lämnat och Växjö (Min kompis Winnberg stör sig oerhört på en Lundbohm-assist där i fjol) har gått upp i elitserien. Och Robert Burakovsky har slutat(?) spela.

Skämt åsido. Snyltare finns det gott om. I alla klubbar.
I fjol vet jag att det var ett jäkla liv internt i Malmö när Patrik Nevalainen tog en assist han inte borde. Det är bättre att låta en person granska och så är det de besluten som gäller.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Statistik och Nörderi
Sommarsnack: Oscar Alsenfelt
2011-07-20 13:53:39
Oscar Alsenfelt är Malmökillen som gjorde genombrottet i Småland och Växjö. Han var en högst bidragande orsak till att laget gick upp i elitserien.
En snabb resa har gjorts, från division 1 till elitserien på bara några år.


Alsenfelt förra säsongen. Mot Malmö där han vann en av många segrar till sitt Växjö.

Hur tillbringar du sommaren?
- Lite utomlands i Spanien har det blivit, sedan har vi varit några från laget som åkte till Halmstad och kopplat av, men även tränat en del. Det är några som har stuga där, så det är perfekt. Sedan blir det en vecka hemma i Lomma.

Avkoppling i Halmstad låter... blött.
- Ha ha, nej, men det var faktiskt rätt lugnt ändå. Vi har tränat på en hel del

Är det ännu hårdare träning nu när det vankas elitserien?
- Jag tränade hårt redan förra sommaren, men det som skiljer nu är att det blir fler timmar man lägger på träningen och vi har fått in fler tränare. Nicklas Rahm betyder mycket som indivduell coach. Utan att överdriva så kan jag säga att så här bra tränad har jag aldrig varit.

Hur viktigt är det som målvakt att vara bra tränad, i jämförelse med utespelarna?
- Alla måste vara bra tränade i dagens hockey. Kanske framförallt målvakter. När någon skjuter en mitt i magen så ska det inte bero på att dom skjuter dig där, utan för att man är på plats när pucken kommer. Det handlar om att röra sig rätt och det tar på krafterna rätt hårt.

Du har gått snabbt från division 1 till elitserien. Håller du?
- Jag vet inte, än! Håller med om att det gått skitfort, men det har gått bra att anpassa sig hittils. Jag tycker nog att jag är rätt bra på att anpassa mig. Det har jag gjort från J20 till Danmark, vidare till Pantern och så Växjö sedan. Det handlar väl litegrann om att fortsätta på samma stege. Jag har höga förväntningar på mig själv.

Var kvalserien en slags bekräftelse på att du håller?
- I de matcherna, ja. Det var väldigt skönt där efter kvalserien att man faktiskt hade presterat på en nivå som man aldrig gjort innan. Så lite bekräftelse var det.

När du kom till Växjö blev det en snabb övergång. Berätta lite om den.
- Det gick fort. Väldigt fort. Jag minns att "Henke" (Henrik Evertsson, Växjös sportchef) ringde mig i pausen när man mötte Sundsvall hemma tror jag det var. Och jag var tvungen att ta ett snabbt beslut. Min agent, Jacob Hedin, var på plats där och de dealade typ i någon periodpaus. Sedan var det bortamatch för oss i Gislaved dagen efter med Pantern och där blev allt klart där min agent var.

Hann du bryta upp från saker och ting i Malmö då?
- Jag var mitt inne i både plugg och jobb. Jag ville fortsätta med pluggandet, men hann inte riktigt. Det blev att jag tog någon enskild kurs och jag är glad jag har lite i bagaget den dagen det tar slut med hockeyn. Nu har jag läst kurser som gör att jag kanske bara har ett år kvar sedan.

Du får Martin Gerber som kollega till hösten. Bra eller dåligt?
- Han är en bra mentor för mig. Det är en bra målvakt och jag sa tidigt att Gerber var den jag ville ha vid min sida när jag förstod att han ville till Sverige. Han är litegrann på väg ner i sin karriär och jag är på väg upp i min karriär så vi kan kanske passa bra ihop. Men det är ingen hemlighet för mig att om det hade varit elitseriepremiär idag så är det han som hade stått i mål.

Kan du slå ut honom?
- Mitt mål är inte att stå i mål i början av säsongen, det är mer att stå i mål i slutet av säsongen. Att växa in i det och verkligen visa när man får chansen att det är jag som ska stå. Så ja, jag vill slå ut honom, men det är inte rimligt att tro att jag är där förrän tidigast i slutet av säsongen.

Vad har Maciej Szwoch betytt för dig, och vad betyder det att han lämnat Växjö för Modo?
- Det återstår att se. Jag har egentligen inte haft särskilt mycket målvaktsträning i min karriär. Hade väl Jimmy Serler litegrann i Pantern och det gjorde han bra. Det Maciej gjorde bra är att han är bra på att anpassa målvakten, att hitta vägar tillsammans och hitta en nivå. Man kan inte byta stil helt utan det får bli små förändringar istället. Jag tror att "Henke" har bra koll på det. Han var mycket involverad i målvakträningen redan i fjol.

Vad säger du om ert elitseriebygge?
- Viktigaste kuggarna är kvar. De som betyder lite vid sidan om också. Tror han tänkt mycket på det också. Att ta in killar som ska passa in i gruppen. Så har det varit hela tiden här i Växjö att man är som en familj och nya kommer in snabbt i gänget. Vi får se vad nyförvärven går för på isen sedan.

Janne Urbas är hämtad från Malmö. Han känner du till väl.
- Ja, jag tycker han var Malmös kanske bästa spelare i fjol. Han kan bli en bra elitseriespelare om han får vara skadefri. Det är det som är så tråkigt, att har man väl börjat bli mycket skadad så kan man lätt bli det igen. Men Rahm har varit nere i Slovenien och det jag hörde är att han tränat riktigt riktigt bra där nere. Ska bli kul när han kommer hit.

Håller ert lag? Vad är målet?
- Vi har inte haft något möte om målsättningen än. Visst håller laget. Jag är litegrann av åsikten att är man tolv lag i en serie så borde en vettig målsättning absolut vara att vara bland de åtta. Det är inte att sticka ut hakan, utan det är rimligt.

Hur mycket har din mentala coach, Andy Svärd, hjälpt dig?
- Jättemycket! Och även om det var mycket snack om det i kvalserien så har han varit med redan från början och hjälpt mig, så han ska ha cred hela vägen för det han har gjort. Vi fortsätter att bygga på det nu och tar hela tiden nya steg, förhoppningsvis är detta bara börja. När jag bodde i Malmö så träffades vi mycket, men nu blir det mycket telefon givetvis träffas vi fortfarande. Han kommer till Växjö och ibland är jag nere.

Men det har du bekostat helt själv va? Det låter dyrt...
- Dyrt å dyrt. Ska du köpa en bil och jämför med att köpa ett hus så är inte bilen speciellt dyr. Men det stämmer att jag bekostat det från början själv, och sedan har Växjö hjälpt mig lite med det nu också.

Är du någonstans bitter på Malmö Redhawks för att man inte gav dig chansen?
- Nä, helt ärligt, det är jag inte på något sätt. Malmö ska inte behöva känna att det var dåligt på något sätt. Jag var inte tillräckligt bra när det var aktuellt och hade två bra målvakter när jag var i Pantern och då skulle skrivas över som tredje. Men en sak är säker. Hade man skrivit över mig som tredje i Malmö så hade jag aldrig fått denna chansen i Växjö.

Vad tycker du om det som händer i Malmö nu?
- Om vi tar målvaktssidan så sa jag redan när man värvade in Sjögren att nu behöver man nog inte ta in något som är lika etablerat, för jag tycker Pontus är riktigt bra. Men nu tog dom in Toivonen också, så målvaktssidan ska man inte behöva oroa sig för.
- När det gäller det andra så är det kul med satsningen. Dom ger sig ut på en bra chansning i rätt läge. Det är svårare än man tror. Jag undrar litegrann vad som kommer hända om man INTE går upp. Vad händer då? Förvisso en senare fråga, men det är ändå en fundering jag har. Men det är bra tränare och bra lag. Allt finns där.

Vad är viktiga egenskaper när man vill gå upp i elitserien?
- Jag tror att anledningen till att vi gick upp var att vi var väl förbereda. Vi visste vad det innebar. Varje poäng och varje mål är extremt viktigt. Det är ett jäkla krig i en kvalserien. Lagen man möter är lika bra och tom bättre. De har vant sig vid ett annat tempo från elitserien. Men jag tror mycket på att "Henke" hade ett lag som kvalat förr och visste vad det innebar att vara bra över tio omgångar. När Malmö kvalat tidigare för ett par år sedan har jag haft känslan att man inte är där mentalt och att spelarna inte var förbereda. Så har jag känt utifrån, utan att veta fakta.

Någon i Malmö du tror kan få ett genombrott på riktigt i år?
- Svarar nog Robin Alvarez där. Jag snackar en del med honom och han låter fokuserad och laddad för det som komma skall. Så ska jag nämna ett namn så är det Alvarez jag tror blommar ut mest i Malmö.

Fem stycken "antingen eller"...

Percy eller Hugo?
- Percy!

Canal+ eller Viasat?
- Canal + nu då. När det är elitseriehockey som gäller.

Tour de france eller Wimbledon?
- Wimbledon.

Rosévin eller kall öl?
- Öl!

Gymmet eller stranden?
- Stranden. Alltid gillat Lomma Strand.

Sista frågan - Ge mig de två lagen som blir etta och tvåa i kvalserien i vår.
- Örebro etta och Malmö tvåa. Tror Örebro kan göra den resan vi gjorde och Malmö säger jag för att jag vill att dom ska gå upp.

Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Intervjuer och reportage
Ratad Röglespelare till Borås
2011-07-20 11:23:53
Alexander Bergström gick från Borås till Rögle.
Nu kan MrMadhawk.se avslöja att där är en annan spelare som går i den andra riktningen.
Enligt uppgifter så ska Adam Hobson vara mycket nära att skriva på för Borås.
Jag har faktiskt fått gräva riktigt hårt och plussa ett och ett när jag fått fram de här uppgifterna, men jag är 99 % säker på att det stämmer.

Svenskkanadensaren kom till Rögle från Rockford i AHL, men kom aldrig riktigt in i det.
Redan under hösten vara han nära att "ryka", men höll sig kvar.
Kvalserien var något starkare, men det räckte ändå inte för nytt kontrakt.

Eftersom Hobson har svenskt pass (född i Lund) så upptar han ingen av platserna för transatlanter, vilket gör det möjligt för Borås att värva Kevin DeVergilio utöver Hobson.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Bloggen avslöjar
Matthiasson klar för Helsingborg
2011-07-19 23:33:11
Det startade lite rykten ikväll och det är nu bekräftat av huvudpersonen själv för MrMadhawk.se.
Markus Matthiasson återupptar sin hockeykarriär och spelar för hårdsatsande division 1-laget, Helsingborgs HC.
- De kom med en bra lösning med jobb sidan om som passade mig, så det blir ett bra paket som passar mig riktigt bra, säger Matthiasson.

Vad ska du göra sidan om?
- Får både utbildning och jobb på Skandia.

Hur är formen?
- Svårt att veta efter drygt ett år, men hoppas såklart att det går att komma i form till seriestarten. Jag har tränat några gånger på is och åkstyrkan finns såklart inte där just nu.

Matthiasson valde inför föregående säsong att lägga skridskorna på hyllan, efter tre poängmässigt riktigt bra säsonger i Österrikiska ligan med Jesenice och Linz.
Det visade sig bara vara tillfälligt. Nu gör 35-åringen comeback för Jonas Molins (fd J18-tränare i Malmö) gäng som är nykomlingar i ettan och har värvat starka namn redan. Bland annat har man hämtat hem Sebastian Ström från Sundsvall.
Ström har ett förflutet i både Malmö och Rögle sedan tidigare.

Kontraktet med HHC gäller över kommande säsong.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Elomo fortsätter i Frankrike
2011-07-19 22:32:40
Det blir fler än Richard Demén-Willaume från HockeyAllsvenskan till hösten.
Även Tingsryds största poängmakare, Teemo Elomo, kommer att spela i klubben. Det meddelades tidigare idag.
Han börjar få vanan inne att resa runt. Sedan tidigare har finnen spelat i Danmark och Ungern. Förutom klubbarna i Sverige och Finland.
I Frankrike blir han garanterat storstjärna.

---

Leksand och Almtuna blev blåsta på en träningsmatch var mot ryska Salavat.
Inte kul att få det beskedet så sent och jag vet att även Malmö snackade om att spela mot ryssarna. Den skulle ha spelats någon gång mellan 15-20 augusti.
Skönt att det aldrig ingick i planeringen, så att dom hade fått planera in någonting nytt där.

---

En kommentar här på MrMadhawk.se ikväll säger att Markus Matthiasson ska återuppta karriären i Helsingborgs HC.
Ingenting jag hört, men har dragit ett mejl till Mackan ikväll, så får vi se vad han svarar på det.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Oskarshamn har backen på gång
2011-07-19 17:47:35
Oskarshamn verkar ha en back på gång in i truppen.
Nyheterna.net berättar att Oskarshamn är nära att göra klart med en ny back. Och man har ett par alternativ.
- Det är riktigt bra klass på samtliga. Toppbackar på allsvensk nivå, säger sportchefen Roger Jönsson till tidningen idag.

Enligt Jönsson ska inte bara en back in i laget, utan två.
Den andra backen hoppas man kunna låna in. Tom Linder tänker säkert de flesta då, men Jönsson tror han tar en plats i Växjö.
Så det kan bli någon annan.
Kanske någon som blir överflödig i HV eller Linköping? Eller är det så att man har en på gång från Djurgården, som valt att lägga ett försäsongsläger i Oskarshamn? Det känns det klart hetaste alternativet.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Lindström klar för Sundsvall
2011-07-19 15:00:57
Det har ryktats i någon vecka.
Men nu är det påskrivet och klart. Tobias Lindström spelar för Sundsvall kommande säsong, meddelar man i ett pressmeddelande från klubben.

Hoppas det kan vara det som bryter isen litegrann de närmsta veckorna.
Det har nämligen inte skett en allsvensk värvning på ett bra tag.
Senaste värvningen som genomfördes i serien måste väl ha varit när Stefan Öhman värvades till Oskarshamn och det var den 6 juli.

---

Passa förresten på att ta en titt på detta inlägget på Redline.
Jag skriver under på allt det där.
Jag vill inte ha en tunn trupp när säsongen startar nästa måndag! Men räknar samtidigt med att Nyman har stenkoll på läget.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Sommarsnack: Stefan Bengtzén
2011-07-19 12:50:51
Bofors sportchef, Stefan Bengtzén, blev rubrikernas man när han i media sågade Malmös lönekostnad på Linus Klasen.
Stefan har jobbat i Bofors i 14 år och är en av de mest rutinerade sportcheferna som nu sitter i de olika klubbarna.


Bengtzén framför BIK-loggan.

Vad gör man på sommaren i Karlskoga?
- Jag målar och fixar på mitt hus. Sedan tycker jag det handlar mycket om att städa undan hjärnan lite från hockey så här års, även om man aldrig tar riktigt ledigt från det här. För några dagar sedan var det möblering av lägenheter som gällde. Man gör mycket i föreningen.

Ja, du är inte en "vanlig" sportchef om man säger så. Vad innebär dina arbetsuppgifter?
- Jag vet inte ens vad en "vanlig" sportchef gör om jag ska vara ärlig. Jag har alltid varit sysselsatt med en massa annat och är både sportchef och klubbchef. Men jag ska säga att det blivit mycket bättre under de här 14 åren och även jag är involverad i allting i klubben så blir jag mycket bättre avlastad, framförallt på marknadssidan där det är en och en halv tjänst vilket känns bra.

Eftersom du är klubbchef i Bofors så måste jag väcka frågan! När tusan ska ni åtgärda de sprängda högtalarna i Nobelhallen?
- Den frågan har jag ställt till kommunen i många år nu och önskar det kunde åtgärdas! Det är inga pengar som vi känner att vi vill lägga, utan de måste dra sitt strå också, då det är deras ishall. Om man får lov att säga så, så är det ingenting vi har någon intjäning på, utan vi måste se till att investera våra få pengar på andra saker. Förra året så rustade vi exempelvis upp med en restaurang i hallen för lånade pengar. Det är tufft för oss ekonomiskt och vi har inte samma förutsättningar som andra.

Med tanke på era förutsättningar. Är du nöjd med ditt bygge?
- Jag är alltid nöjd med mina lagbyggen efter de förutsättningarna vi har i Bofors. Det är unga spelare som vill framåt i sin karriär och för att vara oss har vi i år tagit in ganska mycket nytt. Vi jobbar gärna långsiktigt och ger gärna spelarna ett par år att utvecklas, så man växer säsong för säsong. Man kan säga att det är vår plats i näringskedjan i hockeysverige och det får vi acceptera.

Hur lyckades ni landa den italienska målvakten, Daniel Bellissimo?
- Det är en kille jag följt länge och väl sedan förra årets VM faktiskt. Vi har haft kontakter sedan januari och vi har talat om att ta in en etablerad målvakt och på den vägen är det. Man kan väl säga att det är vårat klart mest meriterade nyförvärv.

Hur många jobbar egentligen heltid?
- Fler och fler blir det. Även vi går mot att man har hockeyn som sitt yrke, men vi har åtta-nio stycken som jobbar sidan om. Det kan vara alltifrån elektriker, lagerjobb, byggare och sedan är Kristoffer Näslund välutbildad och har lagt mycket på det och nu är han gymnasielärare.

När tränar ni då?
- 14.00 på dagarna blir det träning. De som jobbar har oftast tider på förmiddagen och det funkar bra hos oss med de förutsättningarna. I år går vi på is vecka 32.

Det finns två vakanta platser i truppen. Kan det bli så att ni hoppas på exempelvis Johan Larsson och Peter Wennerström i Färjestad?
- Jag hoppas innerligt att det ska gå väldigt bra för båda killarna i Färjestad och det är ingenting jag sitter och hoppas att de misslyckas så vi kan ta de två istället. Men OM det blir så, då är det naturligtvis spelare vi är intresserade av. Jag hoppas dock de blommar ut där. Minns Johan, han har varit hos oss länge och gjort det bra. Vi tog honom som 15-åring från Lindlöven, så det är en rolig resa han har gjort hos oss.

Jag är lite nyfiken på värvning av Niklas Arell. Han fick inte alls mycket utrymme i Malmö, men var tongivande i juniorlaget. Nu kommer han till er efter ett år i Norge.
- Vi ville ha Arell till vårt lag redan i fjol faktiskt. Men då blev det så att vi inte bytade ut några backar så det fanns helt enkelt ingen plats för honom. Nu öppnade sig en möjlighet och jag har varit och sett honom i Trondheim och det är en spelare vi tror på och som ska få en chans hos oss.

Jacob Blomqvist är tillbaka i allsvenskan efter ett år i Modo, men väljer att spela i Leksand. Är du besviken för det?
- Inte alls. Som jag var inne på tidigare så vet vi vår plats i det hela och när det kommer till ekonomiska möjligheter gentemot Leksand har vi ingen chans och jag förstår "Jacke" att han vill ta chansen i Leksand. Han är ingen Boforskille på det sättet heller, utan vi hämtade ju faktiskt honom från Valbo, så det finns ingen koppling mer än att han hade en jäkligt fin säsong hos oss.

Sam Hallam gör fjärde året. Är det sista året?
- Det vet jag inte idag. Det är sista året på kontraktet och det är mycket möjligt att Sam är attraktiv för större uppgifter, då han gjort det bra hos oss och är ung fortfarande. Han kom in i ett tufft läge och vi är väldigt nöjda med hans jobb hos oss de senaste säsongerna. De andra tränarna vi haft hos oss har seglat uppåt, så vi får se vad som händer med Sam.

Seglat uppåt har tränarna gjort, bortsett Magnus Arvedsson...
- Ja, ibland blir det fel. Det gick fort där med Arvedsson och vi har aldrig sparkat en tränare. Det gick bara nio matcher in i serien innan vi tog det beslutet och som jag sa, Sam har gjort det väldigt bra för oss sedan dess.

En som kommit uppåt i karriären efter åren hos er är Malmöäs nuvarande tränare, Leif Strömberg. Vad säger du om "Leffe"?
- "Leffe" har jag kamperat ihop med! Han satte verkligen oss på kartan. Jag brukar skoja lite och säga att han lurade spelarna att tro att dom var bättre än dom var. Jag vet ingen som fått ut så mycket av ett så pass mediokert material som det ändå var. Han fick verkligen spelare med på tåget. Spelare som sedan fick rätt bra karriärer. Minns att han hade Kåberg, Calle Steen och Jonas Frögren i laget bland annat. Så det är en styrka han har som tränare och som jag tror behövs i Malmö nu också.

Ja, och där kom du själv in på ämnet. Du har ju haft rätt starka åsikter mot Malmös sätt att agera. Var det uppförstorat eller?
- Att man betalar ut åt helvete för stora löner, det står jag för. Det har inte med någon jantelag att göra hit och dit, utan så är det. Sedan får vi inte glömma att det har fördelar också. Det höjer ju värdet på vår serie väldigt mycket och jag tycker allsvenskan är mer het än vad elitserien är.

Är det där inte en känsla man får bara för att man är mitt inne i det?
- Nej, men jag har faktiskt kollat det där rätt brett och det verkar som att man är överens om att allsvenskan är hetare och får mer mediautrymme än vad elitserien får. Där har självklart det som händer i Malmö nu en stor del av det. Så på så sätt är det jättepositivt.

Ni rankas rätt lågt ner. Trivs ni med med?
- Ska jag vara ärlig brur jag mig inte så mycket om andra lag. Jag ser till vårat! Hur känslan är i vårt lag. Några år har vi varit rankade lite högre och då har det inte gått så bra. Så kanske passar det oss bättre att vara rankade lite längre ner.

Det är Örebro som har samarbete med Färjestad nu. Är det nerlagt mellan er och Färjestad?
- Nej, tror det kommer vara som tidigare. Jag har kontakt med Karlstad ofta och snackade Thomas Rundqvist för inte alltför längesedan. Men just för dagen har vi ingen spelare därifrån. Men det är möjligt att det blir så. Det är knappast någon nackdel att Niklas Czarnecki som vi haft här i Bofors är tränare där nu.

Kan du tänka dig att ta större uppgifter?
- Ja! Det vore väl spännande! Absolut! Jag har varit här i 14 år nu, men jag har aldrig fått någonting konkret från någon klubb så det har inte varit aktuellt.

Fem stycken "antingen eller"...

Percy eller Hugo?
- Percy.

Canal+ eller Viasat?
- Viasat säger jag där.

Tour de france eller Wimbledon?
- Wimbledon.

Rosé eller kall öl?
- Kall öl. Med flera plus efteråt!

Gymmet eller stranden?
- Stranden, ha ha. Möckeln mellan Karlskoga och Degerfors erbjuder bra bad.

Sista frågan - Ge mig de två lagen som blir etta och tvåa i kvalserien i vår.
- Örebro är det ena laget tror jag. Men från elitserien vet jag inte riktigt. Så jag säger ett elitserielag där och nöjer mig med det.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Intervjuer och reportage
Borås ska ha klart med förstacenter
2011-07-19 10:23:10
Borås har ännu ett par luckor kvar att fylla i sin trupp.
Jag har hört från ganska bra håll att man nu ha gjort klart med en ny förstacenter.

Det som är intressant i det här är att det INTE ska handla om Kevin DeVergilio som det snackades om för någon vecka sedan.
Istället ska det handla om något annat namn som jag jobbar för att få reda på.
Någon som har koll på vem det kan handla om?
Mejla mig gärna!
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
SSK bekräftat intresserade av Hudacek
2011-07-18 20:22:37
alltomssk.se berättade tidigare att Södertälje var på jakt efter Julius Hudacek.
Det verkar stämma.
Länstidningen i Södertälje hakar på och ordföranden Jan Bergman säger att "Får vi en sådan trofé ska vi vara mycket nöjda".
Samtidigt låter det ändå på Bergman som det är ett stort race om honom.
Men faktum är att i Sverige har dom ingen större konkurrens. Det skulle vara om Modo bestämmer sig för att ta in en målvakt kanske?
Däremot lär det finnas intresse i Europa.
Klart är att sportklubben måste agera inom två veckor då det är dags för is.

---

Följetongen Alexander Bonsaksen fortsätter i Rögle.
Sumo pressar på riktigt bra för att få ur något ur den affären.
Min tolkning är att Rögle har honom rätt långt ner på sin lista och att Bonsaksen nog själv önskar det är närmre än vad det egentligen är.
Borde finnas bättre namn.

---

Idag är det två veckor till ispremiären. TVÅ VECKOR!
Ska inte påstå att jag går på lågvarv, för jag kör på med sommarintervjuer för fullt, men något lugnare tempo för stunden är det allt. Känner jag själv i alla fall.

---

Redhawks Support har dragit igång ett nyhetsbrev till sina medlemmar.
Ett riktigt snyggt och bra sådant.
Jag känner att är det någon gång Malmö har chansen att få en riktigt bra och stark supporterklubb så är det i år, med snacket som går kring klubben.
Ta och bli medlemmar och bilda någonting starkt i supporterväg!
Nyhetsbrevet? Första utskicket är här! Det ska under säsong komma ut en gång i veckan.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Sommarsnack: André Burakovsky
2011-07-18 16:31:27
Han är 16 år och beskrivs som nästa stora talang i Malmö.
André Burakovsky har ett bekant efternamn och är Roberts son.
Till hösten ingår han i J20-truppen.


André Burakovsky. Leftare till skillnad mot pappa. Foto: Albinshockeyblogg.blogspot.com

Första frågan är oundviklig. Jämför dig själv med din pappa!
- Jag skulle väl vilja påstå att jag är en yngre version av honom. Lite mer teknisk och mer träningsvillig än vad han var.

Är skottet lika bra?
- Nej, det kan vi väl kanske inte säga, men siktet har jag och kraften kommer nog med åren.

Nu ska du upp och spela J20 och sägs kunna bli tongivande redan till hösten. Vad säger du om det?
- Det får vi se om jag blir. Jag ska spela mitt spel och försöka göra det jag är bra på, sedan får man helt enkelt se hur långt det räcker. Mer kan jag inte göra. Träningen i sommar med J20-laget har varit bra mycket tuffare än vad jag är vav vid, så det ger förhoppningsvis effekt och är någonting nyttigt man kan bära med sig.

Håller J20-laget?
- Ja, det tycker jag absolut! Där finns många riktigt bra spelare.

För oinsatta, nämn, säg tre spelare som du tror ligger nära ett genombrott i år, gärna med en kort motivering.
- Joel Kellman, han har ett fantastiskt skott och är en riktigt bra målskytt.
- Jonathan Svensson, för sin fina teknik och för sin kämpaglöd vid varje träning och match.
- Alfred Larsson, en stor och stark center som alltid ligger rätt i försvarszon och en spelare som aldrig ger upp.

Du är en av få 95:or som är uttagna till Ivan Hlinka-turneringen i augusti. Är du en av Sveriges bästa 95:or och visst måste det vara bra för självförtroendet?
- Klart det är bra för självförtroendet! Det är väldigt kul att komma med där och vi är många riktigt bra 95:or som är rätt jämna. Kanske beror det på att jag hade tre riktigt bra matcher under russinlägerna hade en bra säsong bakom mig. Det kan ha haft stor betydelse till varför jag kom med till den turneringen.

Russinläger och du var även med på tryoutmatcherna som Öhman och Enehag hade på Kockums i juni. Du skulle inte få för dig att tröttna va? Trots en del is även under denna delen av året.
- Tryouten var jag mest med för att jag skulle få känna lite på isen innan russinlägerna. Och nej, jag lovar, tröttna på hockeyn gör jag inte, det är det bästa som finns!

Räknar du med att få köra någonting med A-laget redan i år?
- Verkligen inte! Det kan jag ärligt säga att det kan jag absolut inte räkna med.

Jag kan säga att när man pratat med Leif Strömberg så låter det som han gärna vill se dig på A-lagets träningar redan i år.
- Det hade varit skoj att få testa det också, men nu har jag precis blivit uppflyttad till J20. Det är ett stort steg. Vi måste ta det därifrån först och se hur det går innan vi tar nästa sak.

Du svarar moget och bra. Har du haft någon form av mediagenomgång med farsan?
- Ha ha, nej, absolut inte! Försöker bara svara så gott jag kan, ha ha!

Malmös A-lag köper in hyfsat etablerat. Är du på något sätt rädd för att Malmö ska undvika att satsa på egna juniorer?
- Nej, det kan jag inte direkt påstå att jag är orolig över. Jag hoppas dom kommer satsa mycket på ungdomen, för det är en väldigt viktig ålder och det kan gynna Malmö i framtiden. Så nej, speciellt orolig är jag inte för det.

Hur går det för Malmös A-lag i år?
- Det kommer gå bättre! Man har satsat rätt ordentligt och bytt ut rätt mycket av det gamla. Så jag tror på en rolig och underhållande hockey att titta på för publiken som följer A-laget och hoppas verkligen man kan ta klivet upp i elitserien igen.

Fem stycken "antingen eller"...

Percy eller Hugo?
- Percy!

Canal+ eller Viasat?
- Viasat.

Tour de france eller Wimbledon?
- Wimbledon.

Rosévin eller kall öl?
- Inget. Dricker ingen alkohol överhuvudtaget.

Gymmet eller stranden?
- Gymmet. Ja, faktiskt!

Sista frågan - Ge mig de två lagen som blir etta och tvåa i kvalserien i vår.
- Malmö etta, Leksand tvåa.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Intervjuer och reportage
Brynäsfansens tur att göra bort sig
2011-07-18 14:42:16
Brynäsfansen har tydligen levt jävel i Leksand.
Eller jag hoppas innerligt att dom inte har det. Att det är någon annan fåntratt.

När man läser det här på Dalarnas tidningar, som hände i lördags så blir man faktiskt inte ens förbannad. Man blir bara trött.
Jag hoppas som sagt inte det är Brynäsfans som gjort det.
Då är det galet pinsamt.

Med all respekt för Leksand och dess historia, men för Brynäs borde Leksand vara riktiga nobodys nuförtiden. De kan knappt räknas som rivaler nuförtiden.
Båda lagen är etablerade i två olika serier och Brynäs är, just nu, så mycket bättre och etablerat. Det borde inte ens finnas på världskartan att ge sig på Leksand. Hur kan man ens lägga tid på det?
Förstå mig rätt nu, men det hade varit mer logiskt att någonting hade skett mellan Mora och Leksand som läget är nu.
Hade detta hänt för säg 10-12 år sedan hade jag inte sagt så mycket. Då var klubbarna på samma nivå.

Sedan är det givetvis pinsamt överlag att syssla med sådant här.
Det blir två och tre steg för mycket att börja med skadegörelse, som kostar en massa onödiga pengar. Då försvinner liksom nöjet med att "jävlas".

---

Kanske var det en protest mot att Brynäs och Leksand INTE möts i Långshyttan i september i år, som man gjort sedan många år tillbaka.
Det håller jag som försäsongens klart största skandal! ;)
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Vid sidan av rinken
Fabricius till svensklaget
2011-07-18 12:45:44
Lev Poprad fortsätter satsa svenskt i sin KHL-satsning.
Sedan tidigare har man klart med Alexander Hellström, André Hult och Emil Lundberg.
Idag blev Karl Fabricius klar.
Han har skrivit på tillsammans med Lubos Bartecko. Ladislav Nagy väntas också skriva på för laget om inget NHL-kontrakt dyker upp.

---

Satt och funderade på två spelare med Malmöanknytning som söker kontrakt utomlands, men som ännu inte fått napp.
Vad händer egentligen?
Tänker på Johan Björk och Björn Svensson.
Båda två kändes som ganska nära att hitta lösning i Tyskland tidigare i somras, men ingenting har presenterats.
Väntar man på något eller finns det helt enkelt ingenting i sikte?
En kille som Björn Svensson hade varit en förstärkning för Malmö alla dagar i veckan.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Hudacek till SSK?
2011-07-18 09:11:09
Enligt SSK-bloggen, alltomssk.se, så håller Södertälje på att göra klart med sin målvaktssida.
Bloggen uppger att SSK har Julius Hudacek på gång.

En toppmålvakt som är ung och som tidigare under silly season ryktades till AIK i samband med att Viktor Fasth ryktades till NHL.
Skulle Södertälje ro en sådan målvakt i hamn är det såklart bara att gratulera.
Väldigt fina stats den senaste säsongen.

Har aldrig rapporterat något rykte från denna SSK-sajten, så det blir ett test för att se om han vet vad han snackar om.

SSK är det enda laget på elitnivå i Sverige som ännu inte gjort klart med sitt målvaktspar.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Örebros nybygge
2011-07-17 20:23:38
Gnällde lite på Patrik på Örebros hemsida för några veckor sedan för att dom var för dåliga på att uppdatera hemsidan med bilder på nybygget.
Och kritiken verkade hjälpa!

Man har den senaste tiden redovisat lite bilder.
Här är två bilder som visar hur mycket taket kommer att lyftas i arenan.

Som jag förstår det så ska det på ett övre etage med ett par rader på den gamla hallen där grunden finns kvar. Ungefär som i Karlstad där hela grunden från gamla Färjestads ishall finns kvar. Rätta mig gärna om jag har fel, Örebroare!Bilderna är lånade från Örebros officiella hemsida.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Arenan
Sommarsnack: Jens Bergenström
2011-07-17 16:23:26
Sommarsnacken rullar vidare.
Idag är det dags för ett snack med Leksands kanske mest trogna spelare, Jens Bergenström.
Även känd som bloggare, som lagt tangentbordet på hyllan.


Bergenström. Foto: Jessica Ström.

Hur rullar sommaren på i möjligheternas stad?
- Som husägare så har man alltid att göra med sitt hus och trots att vi flyttade in här för två år sedan så har man mest gått och pillat med grejer där, och tränat, såklart. Just nu är det dock sommarstugan ett par mil utanför Borlänge som gäller.

Om jag säger fiasko om förra säsongen för Leksands IF, vad säger du då?
- Jag säger så här: Inför säsongen så var det på något sätt accepterat om vi skulle missa kvalserien, för vi hade gjort en generationsväxling, men i takt med att vi vann mycket matcher och låg med uppe i toppen så växte förhoppningarna och kraven och till slut blev att vi skulle gå till kvalserien och det var vårt eget mål också. Självklart var det en miss i protokollet.

Hur har det påverkat byn att det inte spelades kvalseriehockey där?
- Tror att byn vill se oss i kvalserien för att vara nöjda. Annars vore det ju fel! Och ni när vi inte gick till kvalserien i våras så kommer folk ha högre krav på oss från början. Leksands IF ska ha som mål att gå till elitserien varje säsong.

Vem är ert viktigaste nyförvärv? Pelle gissar jag...
- Jo, men så är det. Pelle är viktigast. Vi hade ganska tufft i powerplay i fjol och Pelle Prestberg har de spetsegenskaperna vi behöver där. Han kan avgöra matcher i PP. Men en sådan som Gabbe Karlsson är också ett jättenyttigt nyförvärv för oss. Han är en duktig tekare och väldigt allround, användbar i både PP och box och givetvis en bra kille att ha i ett omklädningsrum!

Ni har fått en ny assisterande i Andreas Appelgren, har han hunnit sätta avtryck?
- Vi får väl se vad han kan sätta för avtryck. Hittils har det ju inte varit mycket då vi inte gått på is, men fler ögon ser både träningar och spel. Det går så himla fort i matcherna nuförtiden och det är mycket moment som ska gås igenom. Jag tror vi har en stor nytta av att ha en tredje tränare.

Du låter onekligen positiv till allt. Då är allt som det ska vara så här års!
- Ha ha ha, jo, men det hade inte varit lönt att hålla på om man inte var positiv till det man ska göra och så här års så tror man ju på det man ska göra. Det måste man!

Så det är ingen risk att det blir fler kockar och sämre soppa?
- Nej, men det tror jag helt ärligt inte. Det kommer betyda mycket för oss.

Från de tränarna till en annan tränare, nämligen Leif Strömberg. Nu tränare här nere i Malmö. vad tycker du om honom?
- Han har många bra sidor som tränare! Det som är hans stora styrka är det defensiva spelet. Han gav oss en bra struktur och saker som han lärde oss kommer vi och har vi haft nytta av som Christer Olsson sedan har vidareutvecklat. Leffe var en bra tränare för oss.

En sak jag är lite besviken på med dig är att du bloggar och hoppar av hela tiden. Det är dags att bli lite mer stabil och leverera hela tiden nu!
- Du tycker det va? Nej, men tyvärr räcker inte tiden till. Jag har sagt nu att jag lägger allt fokus på ishockeyn och sedan måste familjen ta resten. Jag går och grubblar så mycket hela tiden när jag ska skriva något och läser igenom det hela tiden så det försvinner tid hela tiden när man bloggar. Jag är inte som ni som sysslar med det varje dag, som inte behöver läsa igenom det flera gånger först. Så det har varit nu och och förra gången var när jag gick skadad, så då kunde jag kombinera det.

Så ingen comeback i sikte igen då?
- Inte när jag spelar. Det fungerar helt enkelt inte!

När du bloggade första gången minns jag att du fick åka med laget ändå och bland annat en match i Malmö Arena. Mäktig känsla även som Leksing gissar jag?
- Du menar första matchen i arenan där va? Oh ja, det var riktigt mäktigt att få vara med om även om Malmö vann matchen. Bara att få stå i båset där när jag gick skadad var otroligt inspirerade och givande. Man fick liksom sin dos av hockey och adrenalin och det var väldigt skönt!

Hur funderar du kring Malmös storsatsning nu då?
- Klart intressant. Det är dags för någon förening att verkligen få betalt för alla sina satsningar, så jag kan ärligt säga att jag hoppas satsningen går bra.

Men samtidigt så är det ändå rätt många lag som satsar och ska slåss om det.
- Det är en spännande serie. I år igen får man väl säga. Det är många lag som söker sig uppåt och spetsar till sina trupper, så det ska bli skitkul när det drar igång igen.

Jämför allsvenskan från typ den säsongen du vann poängligan (07/08), jämfört med nu. Är ligan bättre eller sämre? Du var bäst då, men har inte varit det sedan dess.
- Det är mycket med skador som kan hända. Missar man ett gäng matcher så halkar man efter och man får inte det där flytet. Samtidigt så är serien framförallt jämnare nu än vad det var då. Som man kände då så fanns det ett par matcher man kunde gå ut och vinna med 10-2. Något sådant existerar inte nu. Det är krig i varje match.

Hur lång tid tar det innan Leksands IF är i elitserien igen?
- Så fort som möjligt! Målsättningen är att vara med i kvalserien och väl där kan allt hända!

Fem stycken "antingen eller"...

Percy eller Hugo?
- Percy. Jag gillar hans golfbana i Spanien!

Canal+ eller Viasat?
- Viasat. De har verkligen tagit över med rättigheter till det som är bra.

Tour de france eller Wimbledon?
- Wimbledon.

Rosé eller kall öl?
- Kall öl.

Gymmet eller stranden?
- Gymmet får man väl säga. Finns inte så mycket strand här i inlandet.

Sista frågan - Ge mig de två lagen som blir etta och tvåa i kvalserien i vår.
- Leksand etta och Malmö tvåa.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Intervjuer och reportage
Jarrett tillbaka i Europa
2011-07-17 13:56:19
Den ganska misslyckade backen som Torgny Bendelin och Bobo Simensen knöt till sig under slutspurten av 2007/2008, Cole Jarrett, är tillbaka i europeisk hockey.
Till hösten ska han spela för Graz 99ers i Österrike.

Det var klubben som den 28-årige kanadensaren spelade för under en säsong för två år sedan, innan han tog ett år i asiatiska(!) ligan den gångna säsongen med Tohoku Free Blades.

---

Sundsvall har uppgetts ha Tobias Lindström på gång ett tag.
Nu bekräftar centern för dagbladet.se att övergången är på gång.
- Jag tror det kan bli klart snart, säger Lindström.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
14 potentiella utropstecken
2011-07-17 12:50:05
Efter frågetecken lovade jag ju utropstecken.
Det är spelare som inte redan är så etablerade, utan som blir utropstecken just i år.
Så de kommer här!

Almtuna: Även om jag satte lite frågetecken för hur målvakterna skulle utvecklas med en målvaktstränare som inte har samma tid längre så sätter jag Adam Reideborn som ett potentiellt utropstecken. Han visade någon match redan i fjol att han kan vara en bra målvakt.

Bofors: Kasper Jensen är dansk landslagsback. Hur växer han med ett stort ansvar i Bofors på pappret ganska dåliga försvar?

Borås: Patrik Magnusson är en spännande back fostrad i HV71:s organisation som fått utvecklas i division 1 under samma tränare som han får nu. Stor och rejäl, eller blir han ett gigantisikt rundningsmärke?

Leksand: Filip Forsberg fick förtroende redan i fjol. Är ganska säker på att han kommer slå ut flera tongivande spelare redan i år. En grymt spännande spelare!

Malmö: Ingen snackar om Roger Ohlsson. Han är en tränardröm att ha i ett lag. En center som var mycket med A-laget redan i fjol och den av 92:orna som förre sportchefen, Peo Larsson rankade högst. Blir väldigt intressant.

Mora: Denis Golubev, såklart. Om han nu kommer. Ryssen har en stor chans att ta Sverige med storm.

Oskarshamn: Morten H. Poulsen är en dansk poängmaskin som ska göra ett försök i Sverige. Kan bli megasuccé direkt.

Rögle: Kirill Starkov har inte haft några jättebra säsonger på seniornivå i Sverige. Exploderar det nu?

Sundsvall: I fjol exploerade Gustaf Thorell, en Färjestadsprodukt, i Sundsvall. Skulle det kunna vara Adam Rundqvists tur i år? Han är bra fostrad och har ganska hyfsade gener.

Södertälje: Andreas Hjelm har stadigt ökat sitt poängsnitt i norska ligan och utvecklingen fortsätter säkert när han kommer hem till SSK. Blir det en toppback?

Tingsryd: David Laudius hade det tungt i Växjö. Men kom ihåg att han var jämnbra med Hillding när båda var i TAIF i ettan. Kan Laudius ta det sista steget när han kommer till Dackehallen?

Troja-Ljungby: Carl Gustafsson fick mycket förstört pga skador i Rögle och kom aldrig upp i kedjorna. Med en bra sommarträning och en stor roll tror jag på stor succé för Gustafsson.

Västerås: Broc Little vet vi ingenting om i Sverige. Han skulle kunna vara en 40-poängsspelare om Västerås sportchef, Niklas Johansson gjort sitt jobb ordentligt.

Örebro: Det finns ett grymt skott i Henrik Björklund. Blir det ett hett vapen för Örebros starka powerplay?
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Listor & rankingar
14 frågetecken - Ett i varje lag
2011-07-16 18:38:24
Det är faktiskt bara drygt två veckor kvar till ispremiären.
Förra sommaren skapade jag lite debatt med 14 frågetecken i varje lag.
Så här kommer några frågetecken som måste redas ut:

Almtuna: Hur reagerar målvakterna och hur utvecklas de när Micce Andreasson ska ha hand om ett elitserielag nere i Göteborg också, utöver jobbet som målvaktstränare i Almtuna?

Bofors: Kommer Näslund, Thermell och company att leverera eller blir det som med Wessner i fjol?

Borås: Vilket tålamod har klubbledningen med en tränare som redan sparkats från klubben en gång, om det skulle gå lite sämre?

Leksand: Det kanske mest solklara frågetecknet: Håller målvaktsparet?

Malmö: Lyckas man få ihop alla etablerade spelare som en grupp?

Mora: Vilken stämning kommer det vara i truppen med en rysk superjuniorstjärna i laget, kan man lite fördomsfullt fråga sig...

Oskarshamn: Kommer den orutinerade backsidan att hålla måttet?

Rögle: Hur reagerar laget på att en stor ledare som Kenny Jönsson försvunnit från båset? Vade betydde han?

Sundsvall: Hur ska laget bära sig åt för att ännu en gång klara sig kvar med så tunnt material?

Södertälje: Vilka ska producera om slovenerna skulle floppa?

Tingsryd: Om alla de egna tryoutspelarna från juniorlaget inte håller måttet, blir det panikvärvningar ála Harlan Pratt då?

Troja-Ljungby: De poängbästa spelarna har lämnat. Klarar man av att ersätta all den produktionen?

Västerås: Kommer man ha mindre omsättning på spelare i år och skapa en större trygghet?

Örebro: Håller sig Conny i skinnet en hel säsong och klarar den kedjan av av producera som brukligt i ytterligare en säsong?

---

Imorgon kör vi givetvis 14 potentiella utropstecken i varje lag.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Listor & rankingar
Spelare som "blir över"
2011-07-16 14:22:53
Igår klargjorde Johan Hägglund att han avser att varva ner, enligt Leksand Times.
Anledningen är såklart en tuff marknad och att det är svårt att få jobb. Ja, och familjesituationen naturligtvis.

Rätt sorgligt det där. Han är ju inte särskilt gammal och gick med lätthet in på fyra femmor i ett allsvenskt topplag.
Helt plötsligt finns där inget jobb till en sådan spelare.

Det brukar ju vara lite spelare som "blir över" på det sättet varje år.
När AIK gick upp så försvann Henrik Eriksson och målvakten Fredrik Holmgren. Ingen av de två är i en speciellt hög ålder.

När Malmö värvade Henrik Karlsson, så blev Emil Lundgren "över".
Han har inte spelat någon ishockey sedan dess.

Samma sak riskerar att hända i år med mååånga spelare.
Där finns självklart fler spelare än de jag nämnt. Finns det någon som sitter på facit? Vad hände egentligen?
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Sommarsnack: Mats Lusth
2011-07-16 12:23:34
Lördagarna brukar inte vara så heta, men denna intervjun med en riktig legendar i Malmökretsar hoppas jag ska erbjuda riktigt intressant läsning. Dags för en sommarintervju med Mats Lusth!


Pappa Lusth, när det begav sig som spelare i Malmö senast.

Är du hemma i Skåne på sommaren?
- Ja, jag är hemma i Falsterbo. Har bott här sedan 1991 nu och ska jag vara ärlig finns det inget ställe, åtminstone i Sverige, som är bättre att bo på enligt mig. Laddar för säsongen nu.

Ja, just det, nu väntar Norge och Frisk Asker.
- Ja, jag har varit nere i Europa nu i fem år totalt och kände väl att Frisk Asker var en utmaning. Det är många unga spelare och vi ska försöka förbättra resultaten där, så det ska bli riktigt spännande och kul. Det ligger precis vid Oslo så det passar mig rätt bra. Jag saknar förvisso ett par importspelare ännu, men det hoppas vi få klart med inna det sätter igång så småningom.

Och ingen som dragit?
- Nej, det känns skönt att vi fick behålla de flesta av de spelarna vi ville behålla. Några av våra spelare var på väg till Sverige och var ganska nära att dra dit också.

Som vem?
- Erik Follestad Johansen var väldigt nära att skriva på för Mora bland annat.

Marcus Olsson tog du upp till Norge rätt tidigt.
- Stämmer. Det är en spelare som jag tittat på i flera år och som jag alltid gillat. Jag känner till honom både som person och spelare. En oerhört lojal kille med bra ledaregenskaper. Han blir en av kapterna hos oss.

Hur bra är det norska lagen, eller rättare sagt: Jag är nyfiken på hur bra Sparta Sarpsborg är, som Malmö ska möta.
- Sparta är bra! Ett av de bästa norska lagen med bra resurser. Jag tror de kan hålla rätt jämt mot Malmö. Det blir bra matcher för båda lagen.

Hur mycket följer du Malmö?
- Mycket! Hela tiden skulle jag vilja påstå. Jag tycker det är bra det som händer nu. Bra med Hugo Stenbeck och att det blir lite förändring i organisationen. För att ett lag ska fungera på isen måste det fungera i toppen av klubben också. Det har blivit lite för mycket av de andra som varit i klubben och nytt blod måste ibland in för att det ska bli bra. Tror mycket på det här.

Vad har gått snett innan?
- Kanske det här att man inte bytat organisationen tidigare och att det blivit för mycket. I fjol hade man inte riktigt samma resurser. Man har försökt flera gånger tidigare, men tror verkligen på det, denna gången. Det känns rätt och fräsch nu, allting.

Vilken värvning är den bästa?
- Ska jag vara helt ärlig så tror jag faktiskt inte vi har sett den bästa värvningen ännu, ha ha. Jag tror dom har mer i bakfickan.

Har du någon inside?
- Tyvärr inte. Men tror att dom kommer landa en riktigt riktigt bra back. En rutinerad rejäl back som spelar enkelt och smäller på.

En Mats Lusth alltså!
- Exakt! Dom behöver en Mats Lusth! Ha ha ha.

Men ärligt, av de som finns där nu, vilken är bäst?
- Målvakten, Hannu Toivonen tror jag var en stor nyckelvärvning. En bra målvakt som kan ge en jäkla trygghet. Visst är Linus Klasen ett stort affischnamn, han bjuder på mycket roligt ute på isen, men jag tror där kommer någonting riktigt bra till som kan förstärka laget.

Malmö gör en satsning och satsningar har du varit med om förr. Berätta lite.
- Jag var ju den första som skrev på när det satsades 1988. Jag var fem timmar före Pekka och sedan rullade det in en hel hög med spelare och jag skrev ju in i mitt kontrakt att jag skulle få vara med och välja spelare och agera lite sportchef, så det var bara att börja peka på vad som skulle in.

Vilka tog du in då?
- Pekka var den första jag sa och han skrev också på, på en servett på stadshotellet i Karlstad. Sedan började vi plocka en hel hög med bra spelare. Jag var väl delaktig i kanske tio spelare som plockades in. Efter Pekka gick vi på Åhlund från Örebro, sedan var jag mycket involverad i Rydmark, Sälle, Peter Andersson och Kacke Larsson. Sedan var det väl några till. En rolig tid!

Ni plockade många spelare från Färjestad. Spelare som du kände väl till. Malmö har plockat en del spelare med Södertäljeanknytning nu. Går det att jämföra?
- Ja, lite. Det är alltid bra att ta spelare som man känner till väl. Men sedan så känns det väl kanske lite fel att jämföra det Södertälje som åkte ur elitserien och det Färjestad som var svenska mästare. Det var lite bättre spelare. Hade lite högre klass då.

Ni gick inte upp första säsongen. Fanns det någon som helst risk att ni skulle dra från laget efter det året, när man misslyckades med att gå upp i elitserien?
- Nej, det var inget snack om det alls. Jag och Pekka skrev på för två år med Malmö direkt och där fanns inga klausuler eller liknande där. Vi var fast beslutsamma om att ta upp Malmö i elitserien. Så något sådant var det inte alls tal om.

Fanns det någon spelare som du misslyckades med att locka över?
- Ja, Thomas Rundqvist, Tommy Samuelsson och de här riktiga Färjestadsikonerna kunde vi inte ta från Karlstad. De var omöjliga! Men jag var nära med Leif Carlsson, han som idag är assisterande tränare i Färjestad. Han valde dock att flytta till Frölunda ytterligare ett år senare när han lämnade Färjestad. Men där var jag nära att övertala honom också.

Hur bra var Timo Lahtinen?
- Alltså, Timo var egentligen inte en särskilt bra istränare, det ska sägas. Men vilken otrolig förmåga att få ihop gruppen! Det var ju så pass etablerade spelare och många som tog stor plats så någon bra tränare behövdes egentligen inte. Därför var Timo perfekt. Han fick ihop oss som grupp på ett helt exemplariskt sätt.

Nu kan man tjäna rätt enorma summor som hockeyspelare och det sägs att Malmö betalar Linus Klasen riktigt bra. Vad sa lönekuvertet på den tiden, för visst var det bra då också?
- Det går knappt att jämföra. Då var det en grej att överhuvudtaget få spela hockey på heltid. Jag minns att jag jobbade det första året och det var först därefter som vi blev helproffs. Hade förvisso ett jobb som passade mig rätt bra. Jag sålde öl på Åbro som var sponsorer till Malmö på den tiden. En rolig tid, helt klart.

Efter några år i Malmö valde du att bli proffs utomlands. I Schweiz och Grasshopper.
- Det där är den enda grejen jag ångrar i min karriär! Jag skulle stannat där i Schweiz längre än vad jag gjorde. Jag skulle precis skriva på ett nytt kontrakt där nere när Olle Öst, som var VD i Färjestad när jag var där, då hade kommit till Leksand och sa att han gärna ville se mig i Leksand. Jag skrattade lite lätt och sa "Du har inte råd Olle", sedan sa jag att han fick komma tillbaka dagen efter för jag skulle skriva på nytt där nere.

Och tillbaka, det kom han uppenbarligen.
- Ja! Klockan sju på morgonen kom han till mig med ett bra kontrakt med Leksand som betalade bra. Jag skrev på. Det ångrar jag väldigt mycket att jag gjorde. Med facit i hand skulle jag stannat kvar nere i Schweiz. Med mitt ursprung från Mora så var Leksand lite sådär och jag trivdes aldrig riktigt i Leksand, det är väldigt litet och har bara 5000 invånare, så det blev bara en säsong där.

Du drog till Västerås, efter den säsongen. Varför inte tillbaka till Malmö?
- Det var min tanke att jag skulle ner till Malmö och spela igen. Men Abris var tränare där då och han tyckte jag var för gammal, så jag fick ta ett år i Västerås, innan jag äntligen kunde komma tillbaka till Malmö igen.

En bra tid även då. Eller?
- Det gick väl kanske inte lika bra på isen som tidigare, men alla mina år i Malmö har varit riktigt bra.

Under något av de sista åren där i Malmö så hade du en dust med Jonte Hedström där han sa "Vi ska pissa på Malmö" och när du fick höra det där i slutspelet så sa du tydligt "Har han sagt det ska han få äta upp det". Hur allvarligt är sådant egentligen?
- He he, det är en psykiskt spel! Det gäller att ha alla ingridigenser i ett lag och jag fick ta den rollen, vilket jag trivdes med. Men nej, speciellt arg var jag väl inte riktigt. Inte mer än på planen.

Har du någon kontakt med grabbarna från förr, idag?
- Jo, men några rundor golf blir det och man träffar några stycken lite då och då.

Fem stycken "antingen eller"...

Percy eller Hugo?
- Den var inte snäll! Jag får stå fast vid vad jag sagt, det är dags för Hugo Stenbeck nu.

Canal+ eller Viasat?
- Viasat, helt klart. Följde många matcher på nätet förra säsongen.

Tour de france eller Wimbledon?
- Tour de france. Måste ju svara något, de är lika tråkiga båda två, ha ha.

Rosévin eller kall öl?
- Kall öl.

Gymmet eller stranden?
- Gymmet! För jag hatar verkligen stranden.

Sista frågan - Ge mig de två lagen som blir etta och tvåa i kvalserien i vår.
- Malmö blir etta, Växjö blir tvåa.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Intervjuer och reportage
Larsson skrev på
2011-07-15 18:35:15
Adam Larsson skrev ikväll på för New Jersey Devils.
Den stora svenska backtalangen skrev på ett treårigt rookieavtal med klubben som valde honom som nummer fyra i draften för ett par veckor sedan.
Ett väntat beslut såklart. New Jersey klargjorde rätt tidigt att man ville ha över honom.

För Skellefteå är det tungt. Man har redan tappat Rundblad och Erixon till NHL och hade väl någonstans hoppats på att Larsson skulle stanna.
Tre unga och riktigt tongivande backar. Och alla har varit giftiga vapen i powerplay.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Sommarsnack: Henrik Löwdahl
2011-07-15 16:34:42

Vi rullar vidare med lite intervjuer.
Denna gången var det dags för ett snack med Örebros genomtrevliga lagkapten, Henrik Löwdahl.


Kapten Löwdahl poserar.

Först måste man väl kanske gratulera till årets idrottsstad. Betyder utmärkelsen något?
- Nja, det är väl kanske ett kvitto på att det är många lag som gör någonting bra. Men så mycket för oss betyder det inte egentligen. Det som kan vara lite negativt med att vi är i en bra idrottsstad är att det blir större kamp om sponsorer och publik, men självklart är det kul att det går bra för stan. ÖSK är dock solklar etta i stan och har väl ett snitt på 8000 personer per match.

Men det går inte så bra just nu för dom va?
- Nej, dom har ju torskat en massa på raken och halkat efter i serien, men man hoppas ju att det går lite bättre nu. Jag brukar gå på en och annan hemmamatch och vill inte bara se förluster, såklart.

Om vi ser tillbaka på säsongen, ni gjorde det rätt bra, men i kvalserien började det inte så bra?
- Säsongen var bra och vi gick till kvalserien, men väl där började det ju så dåligt och sedan finns det liksom inte så mycket att gå på. Vi var bara några sekunder från att ta tre mot Rögle där i premiären av kvalserien, sedan fick dom in en puck. Uppe i Övik hade vi väl kanske inte riktigt en chans, men Modo var nog det bästa laget vi mötte i kvalserien. Sedan i Växjö där var vi rätt bra med, men åkte på torsk där också. Det blir svårt att ta i kapp de matcherna sedan på en så kort serie, men vi kan väl förhoppningsvis ha det med oss här i framtiden.

Och i framtiden ska väl du vara en av de klart mest bidragande, som vanligt. Varför skriver du så långa avtal med Örebro? Har du aldrig varit lockad av att lämna för elitserien?
- Helt ärligt så har jag aldrig haft något konkret elitserieförslag på bordet och jag kan väl erkänna att det kanske känts sådär att spela när vi var i ettan, men nu känns det bara jätteinspirerande att vi för varje säsong som går blir bättre och bättre. Vi är ändå med och krigar om elitserien och den resan vill jag inte missa, och jag trivs ju jättebra i stan och med laget.

Du spelar i kanske seriens bästa kedja med Conny och Wiklander. Varför är ni så bra?
- Först och främst så är ju Conny en helt fantastiskt bra spelare! Han har det mesta och det är bara att kolla på honom. Han är enkel att spela med och gör saker så bra ute på isen med framförallt fantastiska händer. Sedan har vi Wiklander som kom bredvid oss i fjol. Han är en grym målskytt och arbetar bra på isen. Vi kompleterar varandra väl och trivs tillsammans. Det är väl det svaret jag kan ge.

Men Conny har skärpt sig helt nu då?
- Ha ha, jadå. Jag är säker på att han kommer hålla sig i skinnet och inte hitta på något!

Kåberg har anslutit. Syns det redan på sommarträningen att han tillför något?
- Oh ja! Det märks i småsaker att han kommer från en klubb som Färjestad och elitserien. Han är grymt bra tränad och inspirerar oss på ett väldigt bra sätt. Han betyder mycket redan nu.

Det byggs ny arena. Då slipper man frysa nu då?
- Jag vågar nog lova att det blir lite bättre komfort nu. Det var verkligen nödvändigt och även om jag tycker det blev lite varmare där inne när skalet byggdes runt om så behövs det naturligtvis nytt och fräscht i Örebro.

Men ni har inte haft så bra publikunderlag tidigare. Blir det bättre per automatik med ny arena?
- Det tror jag. Sedan är det inte så enkelt som att man med ny fräsch arena fyller den på en gång, utan det krävs naturligtvis att vi på isen presterar också. Det är sådant som drar folk. Vi måste verkligen göra vårt också!

Örebro och Malmö nämns som solklara seriefavoriter på en hel del håll. Är det rätt?
- Framförallt Malmö tycker jag. Deras satsning är ju unik på många sätt och Strömberg har lyckats få ihop lag förr. Men det blir ett jäkla race med oss, Rögle, Leksand, Västerås och sedan får vi inte glömma Almtuna och Mora som fått in riktigt bra spelare. Det känns som att alla lag spetsat till sig ordentligt så det blir en grymt tuff serie att spela.

Peter Andersson och Jens Gustafsson heter ert tränarpar i år. Måste väl kännas som en uppgradering?
- Jens vet jag inte så mycket om, han har bara varit här litegrann, så det får vi se under augusti när vi går på is. Peter Andersson tycker jag har haft en väldigt fin utveckling som ledare här uppe. Han fick sparken i Malmö, men precis som spelare så utvecklas man som ledare också och han har en stor del i att vi gått från topplag i ettan till topplag i allsvenskan. Är helt säker på att om han fått en ny chans i Malmö så hade han gjort ett mycket mycket bättre jobb nu.

Vad gör Mozart nu då?
- Han ska nog vara med lite på is också. Sedan är han lite allt-i-allo numera. Han är en väldigt viktig pusselbit i föreningen som ordnar och donar med lägenheter och annat praktiskt som behöver ordnas.

Niklas Lihagen har kontrakt denna säsongen också. Är han med och kör med er?
- Han ingår i laget och kör en hel del fys med oss och tanken är att han ska försöka göra en comeback som jag förstår det. Det hade varit helt fantastiskt om det lyckades. Det som hände där i Nobelhallen är det klart tyngsta som jag upplevt i min karriär och vi är så otroligt glada att det fick en så pass positiv utgång som det ändå blev av det. Vi får se om det blir något, men för oss är han en del av laget och kör med oss.

Vad gör man i Örebro på sommaren?
- Tja, vad gör man här egentligen. Det är väl ingen supersommarstad direkt. Det blir lite fotboll, någon tur till Marieberg och ska man bada så är Vinön ute i Hjälmaren ett riktigt bra badställe. Så det är väl det.

Fem stycken "antingen eller"...

Percy eller Hugo?
- Percy.

Canal+ eller Viasat?
- Viasat.

Tour de france eller Wimbledon?
- Wimbledon.

Rosévin eller kall öl?
- Kall öl.

Gymmet eller stranden?
- Gymmet. Man vet aldrig vem som läser, ha ha.

Sista frågan - Ge mig de två lagen som blir etta och tvåa i kvalserien i vår.
- Örebro får jag säga först, sedan säger jag nog Malmö faktiskt.

Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Intervjuer och reportage
Vill ni med till Danmark?
2011-07-15 13:47:42
Om exakt fyra veckor rullar första resan för säsongen.
Den går till Vojens i södra Danmark för match mot Sönderjyske.
Det är med andra ord en bit att åka och planerad avfärd från Malmö blir runt 13-tiden.

Sugen på att följa med?
Dra ett mejl till johan@mrmadhawk.se så försöker vi styra upp något.
Matchen spelas i den nybggda arenan i Vojens som invigdes i januari i år.

Pris? Två broavgifter (Öresund och Stora bält) och bränslekostnad, delat på antalet.
Skulle tippa på runt 400 kr per person.

---

Lite nerräkning:

10 dagar till J20 går på is.
17 dagar till A-laget går på is.
27 dagar till A-laget spelar första matchen, hemma mot Sarpsborg.
28 dagar till första bortaresan. Ovan nämnda resa till Vojens.
64 dagar till seriepremiären uppe i Mora.

Härligt! Eller hur?
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Resor
Växjö kopierar Malmö Arena
2011-07-15 12:31:07
Nåja, skulle bara spela lite lustig.
Men Växjö kommer att kopiera Malmö Arenas kioskkoncept "gå-runt-kioskerna" när man till hösten ska börja i den nya arenan.
Hoppas dom inte per automatik tror att det går snabbare bara för att man har det.
Det krävs arbetsvillig personal också. Att ha slöa gymnasieelever som knegar lite extra och saknar arbetsmoral, funkar inte.
Ett litet tips till Växjö alltså.

Växjö kommer även införskaffa en såkallad "Saturnusring" ovanför mediakuben, för att exponera reklam i största möjliga mån där och använda mediakuben till hockeyrelaterade budskap.
Smart tänk där tycker jag.

Läs mer om nybygget där uppe och se även lite bilder på SMP.se.
Visst känns det lite FM Mattsson Arena på första bilden i artikeln? Nu kommer arenan inte alls bli så, men jag fick en viss känsla av Mora på den första bilden.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Idag är sista dagen för övergångar
2011-07-15 10:52:00
Om det nu mot förmodan skulle vara så att NHL vill ha över Pathrik Westerholm eller Simon Karlsson redan i år, så måste det ske idag.
Det kommer naturligtvis inte att bli så, men det är brytdatum idag.
Spelarna som hade kontrakt, och blev draftade i juni, ska signa idag, om det ska bli NHL-spel.

I Skellefteå är man däremot nog lite mer nervösa för hur det ska gå.
Adam Larsson ska bestämma sig idag, hurvida han spelar i New Jersey eller ej.
Signalerna är att Devils vill ha över honom, så vi får väl se vad som händer idag.

---

Radek Hamr fick gå från Kloten idag.
En gång i tiden var 37-åringen en gigant i Färjestads försvar.
Samtidigt som Leif Strömberg var där faktiskt.
Är han på hälften av den nivån idag skulle jag överväga att ta in honom i Malmös försvar nu. Hans tjej är svensk, så det finns en naturlig koppling till Sverige bortsett hans år i Färjestad och Frölunda.
Men hans skadeproblem har varit stora de senaste året. Blir intressant att se var han hamnar.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Malmö 110:a i Europa
2011-07-14 21:52:49
Hockeysverige.se presenterar idag rankingen som hockeyarchives.info årligen gör av Europeiska lag.
Malmö kom efter föregående säsong på plats 110.
En skamlig placering, såklart, men är man ett mittenlag i andraligan så blir det så det blir.

Bästa svenska lag blev givetvis svenska mästarna, Färjestad, som blev femma.
Bäst blev Salavat Julajev från ryska KHL.

Hela rankingen hittar ni här.

---

Igår kunde MrMadhawk.se berätta om två nya svenska spelare i KHL-laget Lev Poprad.
Idag bekräftar klubben att André Hult och Alexander Hellström spelar i klubben kommande säsong. Hult får dock försöka slå sig in via en tryout.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Listor & rankingar
Boforsfloppen till Hudik - Brithén också?
2011-07-14 16:35:07
Den 8 maj kunde NSD:s överlägsna division 1-bloggare, Jimmy Stålnacke, avslöja att Hudiksvall jagade Markus Persson, ni vet Leksandskillen som gjorde stor succé i Mariestad, men som hade det mycket tyngre i Bofors i fjol och lånades ut till en rad division 1-klubbar, bland annat just Mariestad.

Enligt uppgifter från Hudiksvall så ska Persson nu vara helt klar för klubben.
Samtidigt uppges man ha nära med en ny tränare.

Uppgifter säger att Rögleprofilen, Jim Brithén ska ha varit synlig i staden i dagarna.
Jim har inte tränat något lag sedan han fick sparken från Södertälje för ett år år sedan och är verksam med Rögles ungdomsverksamhet idag.
Skulle han verkligen bryta upp för ett jobb i division 1 i Norrland? Jag håller det som ett stort långskott.

Det snackas om att betydligt mer anonyma, Alf Nord (Tror jag han hette) ska ta jobbet istället.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Sommarsnack: Mikael Zettergren
2011-07-14 14:42:00
Dags att rulla igång årets sommarsnack. Vi inleder med Västerås kanske tyngsta värvning: Mikael Zettergren som hämtats från Mora.


Här är Zettergren i Moratröjan. Nästa år är det en annan svart tröja som gäller, nämligen Västerås.

Ärligt nu, när var det egentligen klart med Västerås? Det är dags att berätta nu!
- Du tycker det? Nja, men det finns dessvärre inga kommentarer till det där. Jag är klar för Västerås nu åtminstone.

Varför blev det egentligen Västerås?
- Dels för att det har varit nära med VIK innan. Det är nära hem så man kan pendla, så rent socialt fungerade det bra och min tjej är också från Stockholm så det blev en jättebra lösning för mig.

Ska du pendla?
- Det är inte riktigt bestämt än. Ska hyra in mig i ett rum hos Lasse Johansson till att börja med, men vi får se längre fram hur man gör, om det fungerar med pendlingen från Årsta. Det är trots allt 1.20 att åka varje dag. Man får ta södervägen från Stockholm via Södertälje och Eskilstuna då man alltid kan riskera köer på Essingeleden om man väljer den andra vägen, men det fungerar rätt bra hittils.

Fanns det inget intresse från AIK eller Djurgården?
- Jo, från AIK. Vi pratade lite, men det är som det är, de har stora listor de går efter och ville dra på det, medan jag gärna vill få saker och ting klara i tid, så det blev det Västerås och jag ser framemot mycket att få spela i allsvenskan med det mediatrycket och alla bra spelare som finns i serien.

Du har sprutat in mål i Mariestad och Mora, är det bara att fortsätta på inslagen bana i Västerås?
- Jag har fått slagit mig fram mycket de här åren. I Mariestad fick jag börja om litegrann och jobba mig till att få en tongivande roll. Egentligen var det samma sak där när jag gick vidare till Mora. Det var inte självklart på något sätt att man skulle få spela i powerplay och sådär. När jag nu kommer till Västerås så vet jag direkt att dom ser mig som en spelare som de kan använda i viktiga spelformer och där jag får mycket speltid. Det känns riktigt bra att ha den tryggheten.

Du är snart 30 och har bara en match noterad i elitserien. Med Leksand för flera år sedan. Börjar tåget gå?
- Den matchen minns jag mycket väl. Jag fick väl kanske två byten och det var i Scandinavium mot Huselius och grabbarna. En kul upplevelse och visst hoppas man att någon gång få spela i elitserien igen, men det är ingenting jag går runt och tänker på speciellt mycket. Allsvenskan känns riktigt kul och het och det finns ingen direkt åldersgräns för att spela i elitserien så det kan dyka upp en chans senare också, även när jag har fyllt 30.

Hur het är allsvenskan?
- Det är jättekul med alla satsningar som de olika lagen gör. Det är en jättehet serie och det gör det lite roligare att vara kvar istället för att kanske ta sikte på någonting utomlands eller så.

Det blir en rätt tuff serie...
- Ja, det blir det verkligen! Men Malmö ska vara där uppe, vi ser farliga ut, Leksand vet man kommer ställa ett starkt lag på isen och totalt kan det nog röra sig om 6-7 lag som ser riktigt bra ut, så nog är det rätt att det blir en tuff serie.

Vad tror du om VIK:s lagbygge?
- Smarta värvningar tycker jag. Det har varit lite defensivt innan, men värvningarna tyder på att man vill spela lite mer offensivt nu. På backsidan har man tagit in mer offensiva backar och det ser klart bättre ut jämfört med i fjol.

Men några tunga förluster...
- Absolut! Men vi väger upp det med smarta värvningar som kan ersätta.

Är målet topp3?
- Laget har inte satt upp några mål. Vi har sagt det att vi ska gå på is, spela några träningsmatcher och känna lite på grejerna, innan vi sätter upp ett mål internt inom laget. Men för min del känner jag att vi ska vara med där uppe i toppen, sedan får vi se.

Om vi tittar lite söderut så satsar Malmö stort. Vad tycker du?
- Jag tycker att satsningen är lite roligare än tidigare satsningar man sett. Det är inte bara äldre och etablerade spelare utom det finns många yngre och roliga spelare. Sedan är det väl inget att sticka under stol med att det blir matchen som alla lag kommer vilja vinna, så tyvärr för er i Malmö. Ni får inte mycket gratis i vinter. Men Kollar ser bra ut.

Jasså, tränar ni ihop?
- Ja, vi känner varandra sedan Hammarbytiden och är samma årgång (-82) och tränar nu på sommaren tillsammans. Han ser otroligt stark ut. Bättre tränad än någonsin om du frågar honom själv...

Som man alltid säger.
- Ha ha, ja, men han ser faktiskt väldigt vältränad ut!

Fem stycken "antingen eller"...

Percy eller Hugo?
- Får väl säga Hugo Stenbeck där nu då.

Canal+ eller Viasat?
- Viasat. Klart!

Tour de france eller Wimbledon?
- Wimbledon.

Rosévin eller kall öl?
- Kall öl.

Gymmet eller stranden?
- Gym på stranden!

Sista frågan - Ge mig de två lagen som blir etta och tvåa i kvalserien i vår.
- Västerås och Malmö. Nu när allsvenskan är så bra är det dags att två lag från den serien går upp i elitserien.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Intervjuer och reportage
Fortsatt strul kring Moraryssen
2011-07-14 12:02:25
Mora och Denis Golubev kan bli säsongens stora cirkus. Nu uppger Dalarnas Tidningar att Kazan inte skrivit på något transferkort då tränaren vägrar.
- Allt var klart innan det här, uttalar sig agenten Leif Nilsson som tidigare var betydligt mer säker på sin sak och fortsätter med följande citat:
- Det dröjer tack vare tränaren. Han har satt stopp för det här. Han bestämmer och vill se honom först. Man vet aldrig med Krikunov, han är en speciell tränare och kan få för sig saker.

Läs hela artikeln på DT här.

---

Säsongens stora cirkus här? Ja, inte omöjligt. Men makten lär ligga i Kazans händer helt och hållet.
Jag tror däremot att detta kommer reda ut sig. Han är ju definitivt Moras stora affischnamn inför årets säsong.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Thuresson skrev på för Rangers
2011-07-14 07:52:37
Malmö kan glömma honom.
Elitserien kan glömma honom.
Europa överhuvudtaget kan glömma honom.
I natt skrev Andreas Thuresson på för New York Rangers, klubben som för någon vecka sedan tog rättigheterna på "Ante".

Thuresson skrev på ett ettårskontrakt värt 632.500 dollar.

Önskar Thuresson ett stort lycka till i sin nya klubb och tycker på något sätt det är väldigt skönt att han blir kvar där över och krigar istället för att spela för en elitserieklubb.

---

Borta från NHL rapporteras också om en tråkig skada. Kristian Huselius drabbades av en muskelskada när han körde bänkpress.
Resultat? Operation och troligen borta i ett halvår. Sägs det.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Zibanejad skrev på för Ottawa
2011-07-13 21:39:21
Mika Zibanejad är förlorad för Djurgården. Eller?
Han skrev ikväll på för Ottawa och ryktet säger att han åtminstone ska försöka kriga till sig en plats vid campen i september.
Ingenting har ännu gått ut om att han lånas tillbaka till Djurgården, som Jonas Brodin när han signade med Minnesota i natt.

---

Enligt Grönvitasumo är Rögles drömback(?) Martin Strbak på väg till Poprad i KHL.
Samma ställa som jag vet att de svenska spelarna Alexander Hellström och André Hult också ska spela för.
Släpper dom en hel hög med spelare samtidigt i sitt nyhetsflöde?
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Timander inget för Nyman
2011-07-13 17:01:26
Mattias Timander har varit i Leksand idag, enligt flera uppgifter.
Stefan Nyman behöver en back, men sitter alltjämt lugnt i båten.
- Timander är ingenting vi jagar. Vi sitter lugna, än så länge.

Varför?
- Det finns ett par saker som gör att vi inte är intresserade av Timander. Det är inte i det läget nu, så han kommer inte spela för oss, mer vill jag inte säga.

Ni sitter lugna trots den tunnaste truppen i Sverige, typ?
- Det är väl ett bra läge för oss att vi kan fylla på vår trupp sedan. Det är inte nu man behöver ha full trupp, det är i ett senare läge. Men säger som jag sagt innan, kommer någonting bra, som har rätt pris och rätt klass, så kommer vi säkert slå till.

---

Örebrospelare, Michal Lukac är klar för HC Kladno, enligt uppgifter som cirkulerar.
Ganska bra utdelning för en som sökte kontrakt i svenska division 1 måste jag säga.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Snackas om Timanderbesök i Leksand
2011-07-13 15:19:39
Mattias Timander har, enligt Jimmy Stålnackes twitter, besökt Leksand idag.
Ett betydligt bättre alternativ för Timander, gentemot Modofansen, om ni frågar mig.
I Allsvenskan får han en ny utmaning och slipper förmodligen att möta Modo, om man nu inte skulle mötas i en eventuell kvalserie.
Det ser jag som ett bättre alternativ för Timander, än om han skulle spela för Skellefteå, vilka han ropats ut som klar av North Power i lördags.

Samtidigt känner jag någonstans att, trots åldern, vore inte Timander ett klockrent alternativ för Malmö på backsidan?
En defensiv rejäl back med stor rutin.
Skulle inte Malmös backar må rätt bra av det?
Tänk Timander i ett backpar tillsammans med Tim Heed, exempelvis.
Eller är han för gammal? Jag tror han hade varit klockren här nere.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Två nya svenskar till Poprad
2011-07-13 14:07:59
MrMadhawk.se kan avslöja att det nya KHL-laget, Lev Poprad, hemmahörandes i Slovakien, får två nya svenska spelare i sitt lag, förutom Emil Lundberg.
Enligt uppgifter jag fått ta del av från en tipsare där nere, som jag bedömer som mycket säker, så kommer Alexander Hellström, som idag fick gå från Novosibirsk och André Hult att spela för Poprad.

Hult minns ni kanske att jag skrev om för en tid sedan, att han var ute på den svenska marknaden.
Men ingen plockade upp honom, och nu blir det istället KHL för honom. Dock ska det handla om ett tryoutkontrakt för Hult som har förflutet i Bofors och Mora här hemma i Sverige.

Alexander Hellström har redan en säsong i KHL, men fick gå från Sibir Novosibrisk idag.
Men det ska enligt uppgift, bara handla om att han byter klubb i ligan.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Bloggen avslöjar
Stor genomgång om något mer ska in i trupperna
2011-07-13 10:20:00
Efter gårdagens Växjövärvning av Martin Gerber och Frölundas värvning av Fredrik Pettersson så är det absolut läge att ta en syn i trupperna i både elitserien och allsvenskan för att se vad vi kan förvänta oss in i de olika trupperna:

ELITSERIEN:

AIK: 3 målvakter, 9 backar och 13 forwards.
Börjar säsongen så. Inget snack! Sedan kan det nog eventuellt droppa in till hösten beroende på skador och annat.

Brynäs: 2 målvakter, 8 backar och 15 forwards.
Kan bli tal om en back som ersätter Ekholm. Annars lugnt.

Djurgården: 2 målvakter, 10 backar och 17 forwards.
En av dessa 17 är Nisse Ekman. Kommer han till spel? Här är det snarare aktuellt med utlåningar i ett tidigt skede.

Frölunda: 2 målvakter, 8 backar och 17 forwards.
Fredrik Pettersson var nog sist in. Någon forward lär ryka. Borås kan få någon. Och någon kan släppas helt. Möjligt att en back plockas in senare.

Färjestad: 2 målvakter, 9 backar och 12 forwards.
Rundqvist har öppet sagt att man jagar en forward till, minst. Det måste man ha. Johan Larsson kan få tufft att ta plats, men den affären gjordes upp i ett väldigt tidigt skede.

HV71: 2 målvakter, 8 backar och 12 forwards.
Kan nog bli både back och forward där. Framförallt en etablerad back kommer det bli. Forwards har man spännande alternativ i juniorleden.

Linköping: 2 målvakter, 8 backar och 15 forwards.
Här är butiken stängd sedan en bra tid tillbaka. Lär inte öppna plånboken om det inte ser väldigt illa ut i träningsmatcherna. Någon kan komma att bli utlånad.

Luleå: 2 målvakter, 7 backar och 15 forwards.
Kommer agera på backsidan. Hoppas nog på Niinimaa, men Osten har säkerligen något vapen i bakfickan också. Fransson känns som ett långskott trots att han ropats in som klar på 10 olika medier varje silly season. Och någon kommer träffa rätt. Någon gång. Men nog inte i år.

Modo: 2 målvakter, 7 backar och 13 forwards.
Tror man kommer jobba in både en back och en forward. Snackas om Sjöström på anfallssidan, eller kanske Thuresson. Backen lär vara etablerad.

Skellefteå: 2 målvakter, 8 backar och 18 forwards.
Otroligt bred forwardssida. På backsidan kommer det förstärkningar. Det har snackats om ett par olika namn. Blir det en eller två nya backar?

Timrå: 2 målvakter, 7 backar och 12 forwards.
Tunnaste truppen i elitserien. Räkna med nyförvärv både på back och anfallssida! Redan innan ispremiären? Ja, troligen.

Växjö: 2 målvakter, 9 backar och 15 forwards.
Man jagar en back i det tysta och hittar man rätt är jag helt övertygad om att man slår till. Men hittar man inte det börjar man så här.

Summering: Det kan bli lite värvningar här och var. Någonting kommer hända innan ispremiärerna som är om två och en halv vecka.

ALLSVENSKAN:

Almtuna: 2 målvakter, 8 backar och 13 forwards.
Har suttit lugna i båten ett bra tag. Börjar så här, men ligger inte bra på det om AIK-lånen skulle svika.

Bofors: 2 målvakter, 7 backar och 13 forwards.
På hemsidan står det en vakant plats på båda back och forwardssida. Stämmer det verkligen? Möjligen håller man plats för Johan Larsson som får tufft i Färjestad.

Borås: 2 målvakter, 9 backar och 12 forwards.
En bra förstacenter ska in i truppen. Kanske något mer också. Behövs spetsas till!

Leksand: 3 målvakter, 9 backar och 14 forwards.
Salo har sagt att butiken är stängd, om man inte hittar något riktigt bra. En back och en forward ska hitta nya klubbadresser, så där ska nya klubbar hittas.

Malmö: 2 målvakter, 7 backar och 12 forwards.
Den tunnaste truppen i hela allsvenskan. När man jämför med andra så inser man ganska så snabbt att man inte kan gå på is med så här lite folk. Någonting kommer att dyka upp inom de närmsta veckorna!

Mora: 2 målvakter, 8 backar och 14 forwards.
Spikade truppen vid årsmötet i juni. Där står man kvar. Ingenting händer före ispremiären.

Oskarshamn: 2 målvakter, 6 backar och 13 forwards.
Det måste in en back innan ispremiären. Det är man väl medvetna om och den backen kommer vara klar innan augusti också. Frågan är: Vem?

Rögle: 2 målvakter, 7 backar och 13 forwards.
En back kommer att ansluta innan ispremiären. Roger Elvenes ser ut att ha något på gång inom det närmsta. Bonsaksen? Nja, tveksamt. Troligen en transatlant. Kan även bli två backar, snackas det om.

Sundsvall: 2 målvakter, 7 backar och 9 forwards.
Förlåt. Malmö har inte tunnaste truppen i serien. Det har Sundsvall. Bara nio forwards. Har klart med lite lån från elitserien också? Annars har man bråttom!

Södertälje: 1 målvakt, 8 backar och 13 forwards.
Egentligen 12 forwards då Patrik Carlsson inte lär spela där. Räkna med att målvaktsvärvningen snart presenteras och en forward till lär också droppa in.

Tingsryd: 2 målvakter, 9 backar och 14 forwards.
Mycket TO-spelare. Lär avvakta alla dessa innan någon nytt plockas in. Sitter rätt lugna.

Troja-Ljungby: 2 målvakter, 8 backar och 13 forwards.
Sitter rätt lugna till serien startar tror jag. Brukar inte hetsa iväg och handla. Lär inte göra det i år heller.

Västerås: 2 målvakter, 7 backar och 13 forwards.
Söker öppet efter en center. Lär landa inom det närmsta i så fall. En back till hade absolut inte skadat. Men avvaktar man den?

Örebro: 2 målvakter, 8 backar och 14 forwards.
Tror att Peter Anderssons gäng är redo att gå in i säsongen med detta gänget. Eller finns det någon joker i Fahlanders bakficka? Vem vet...

Summering: Lite mer aktivitet är att vänta i allsvenskan. Flera lag saknar någon eller några pusselbitar. Blir det ett augustirace av allting? Ja, inte omöjligt.

Källor till antal spelare i trupperna: Eliteprospects.com.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Listor & rankingar
Brodin signar med Minnesota
2011-07-13 01:11:24
Färjestads fans fick en obehaglig nyhet så här på natten, men även en skön.
Jonas Brodin skriver enligt Minnesota Wilds hemsida på ett treårskontrakt med NHL-klubben, men det står redan nu klart att han kommer spela av första året på det kontraktet hemma i Karlstad och Färjestad.
- Jag behöver jobba hårt med allting och förhoppningsvis spela här om ett eller två år, kommenterar han på Wilds hemsida nu i natt.

---

Mika Zibanejad förväntas också skriva på ett NHL-kontrakt inom kort. Även där lär det handla om en utlåning till sin svenska klubb. I detta fallet Djurgården.

---

Senast den 15 juli (15 aug om de är beredda att pynta 100.000 dollar för det) måste spelarna som draftades borta i NHL, men som har kontrakt här hemma i Sverige, signas upp för att det ens ska bli tal om spel där borta redan till hösten.
Med andra ord så tickar tiden på rätt fort för en sådan som Adam Larsson.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Gerber klar för Växjö
2011-07-12 19:22:23

Valen blev till slut för få för Växjö.
Till slut fick man ta Martin Gerber. Och det är ju inte så bara.
Han har skrivit på för ett år. Detta uppger Smålandsposten nu precis.

Det har velats fram och tillbaka gällande Gerber.
Jag fick tydliga indikationer på att han inte var någonting för Växjö och att man hade andra spår. Men till slut blev det alltså han till slut.
Ingen billig affär för Växjö skulle jag tro. Men man får ju definitivt en bra målvakt.
- Jag tror inte att målvaktsparet Gerber/Alsenfelt behöver definitivt inte att behöva skämmas för sig, säger Henrik Evertsson i en kommentar till SMP.

Enligt uppgifter jag fått precis har affären bara varit på gång under de senaste 8-10 dagarna. Så det har varit snabba ryck.
Det tyder på att Växjö har velat agera snabbt.
Enligt uppgifter så tog detta fart när Malmö tog Hannu Toivonen, som var Evertssons alternativ.

Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Don lägger av - blir coach
2011-07-12 17:12:00
Don MacLean som hade två säsonger i Malmö och gjorde på dessa två säsonger 31 mål.
Inför förra säsongen gick han till Zagreb i den Österrikiska ligan, där han varit tidigare, men det verkade inte gå riktigt lika bra och totala poängskörden stannade vid 22 (8+14).

Nu lägger MacLean av.
Istället blir han assisterande coach i Zagreb där han bland annat får vara coach för Frank Banham, om han nu inte väljer att dra vidare, då han tydligt aviserat att han vill till en annan klubb.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Favoriter även hos SV.Spel
2011-07-12 14:31:00
Tidigare har Betsafe släppt oddsen för HockeyAllsvenskan.
Nu är det Svenska Spels tur.
Även här blir Malmö favoriter.

Här är oddsen:
Malmö 3.25
Örebro 4.25
Leksand 4.40
Rögle 5.50
Almtuna 12.00
Södertälje 18.00
Mora 20.00
Västerås 20.00
Tingsryd 75.00
Oskarshamn 75.00
Bofors 100.00
Sundsvall 125.00
Borås 125.00
Troja-Ljungby 150.00

Skapa konto hos Svenska spel HÄR!
OBS! Du måste vara 18 år.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Sport och tips
Pettersson tillbaka i Frölunda
2011-07-12 11:54:16
Frölunda har värvat mängder av återvändare.
Men den bästa kanske man landade idag?
Fredrik Pettersson återvänder till klubben.
- Jag har följt honom sedan han var 11 år. Hans vilja att alltid vilja bli bättre har funnits hela tiden. ”Freddan” har blivit en mogen spelare med egen förmåga att vinna matcher men han sätter alltid laget och klubben främst, säger Mats Ahdrian till klubbens hemsida.

Kontraktet som Pettersson skrivit på för Frölunda sträcker sig över hela fyra säsonger.
Enligt mig är detta Frölundas klart bästa nyförvärv.

Man har nu 17 forwards i sin trupp.
Jag har svårt att se lovande killar som Sebastian Collberg, Victor Backman och Marcus Söberg få speltid.
Borås eller J20?
Robin Lindqvist har det ryktats om tidigare och även Dragan Umicevic. Någon av dessa på väg bort?
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Backen kommer nog i augusti
2011-07-12 09:49:00
Som ni vet så har Malmö bara sju backar.
Jag har tidigare hintat om att Simon Karlsson lär få chansen från start.

Snackade med en mycket insatt person i hockeybranschen igår och eftersom där finns andra klubbar som jagar backar i elitserien och jag inte tror att Malmö har för avsikt att vifta med några sedelbuntar så finns det mycket som tyder på att det verkligen blir så.

Modo ska ha back.
HV71 ska ha back.
Växjö ska ha back.
Alla tre klubbarna letar aktivit, oavsett vad som sagts i media.

Det är klubbar som är före i prioriteringsordningen för spelare som ska till Sverige. Alla spelar i elitserien.
Därför tror jag fortfarande att Simon Karlsson får börja som åtta från start när det är ispremiär om 20 dagar i Malmö Arenas träningshall.

---

Föredetta Malmöspelaren, Kim Johansson, har skrivit på för danska Herlev.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Arbogas jätteklipp
2011-07-11 21:56:58
Ettans bästa värvning har genomförts? Ja, kanske.
Arboga Hockey har nämligen gjort klart med Fredrik Orrsten från Örebro.
Orrsten har i tre säsonger varit väldigt framstående rent poängmässigt i Örebro Hockey och använts flitigt i viktiga spelformer som powerplay.

Det blev inget nytt kontrakt och troligen avgjorde den sociala situationen att han nu återvänder till Arboga. En klubb han representerade 2003/2004.
Det är ett jätteklipp för IFK Arboga och bara att tacka och ta emot för den förra allsvenska klubben.

Även om det lär handla om sociala anledningar, så visar detta någonstans att det är klubbarnas marknad, som jag varit inne på lite tidigare.
En spelare som smäller in 40 poäng i serien borde det vara så pass stort intresse för att man löst det sociala ändå.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Wallgren presenterad av Vita Hästen
2011-07-11 15:42:14
Det blev en affär lite fortare än vad jag trodde när jag igår berättade att Vita Hästen var på väg att signa Tomas Wallgren.
Affären blev nämligen klar idag. Och Wallgren har skrivit på för ett år med Norrköpings hockeystolthet.
I Hästen ska han användas som center, något han spelade med framgång i "Babyhawks" i slutet av 2008/2009-säsongen.
- Tomas är en defensivt skicklig center med aggressiv spelstil, säger sportchefen Håkan Sigfridsson.

---

Vinnaren i semesterkit-tävlingen från Monkeygadgets har tagit ut av dom.
Det blev "Marcus Bromölla" som vann.
Du får ett mail av Monkeygadgets i dagarna så ni kan lösa vinsten.
Grattis!
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Ingen Strålman i elitserien
2011-07-11 14:04:47

Vissa HV-fans har redan räknat hem honom till sitt lag. Och vissa Modo-fans har också gjort det.
Men elitserien ser ut att kunna glömma Anton Strålman.
Enligt ett uttalande  från hans agent, Gunnar Svensson, så ser det mycket tufft ut, skriver allehanda.se idag.
- Ingenting är klart ännu men allt talar för att han kommer att bli kvar i Nordamerika, säger "Svesse".

Tror Strålman är lite för bra för att spela elitseriehockey. Han platsar trots allt i NHL och då ska man spela i NHL. Det är skillnad på spelare som krigar mellan NHL och AHL. Där kan man i vissa fall tjäna (Läs: Jocke Lindström) på att spela en säsong i elitserien och sedan ta chansen igen.

Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Hockey
Första träningen antagligen öppen
2011-07-11 12:37:41
Tre veckor till ispremiär idag.
Sedan Malmö flyttade in i Malmö Arena så har det varit lite oklarheter kring om allmänheten ska kunna se isträningarna.
Detta för att det är en säkerhet på arenan som det inte är någonstans och det är problem att ta sig in.
Media har man löst praktiskt, men sedan är det stopp.

Första isträningen brukar dock vara lite speciell.
Då brukar en del folk vilja se det. Och söka sig till hallen. Så lär det vara även i år. Och det låter hyfsat positivt.
- För A-lagets del vill vi gärna ha folk på träningen, det är bara kul, säger sportchefen Stefan Nyman.

Anders Olson, Malmös VD:
- Frågan har varit uppe och vi ska försöka ha första träningen öppen. Ingenting är dock spikat, men antagligen blir den öppen så folk kan se den.

Vi kan dock inte räkna med att klubben gör något speciellt kring träningen. Det enda man kommer göra är att se till att dörrarna hålls öppna. Och det är ett steg i klart rätt riktning.

Tiden för träningen är spikad till 10.00 - 12.00.
Dela på Twitter
Permalink
Läs fler inlägg om:
Träningsrapporter